Nöjesnytt Jönköping 1
HitNöje Productions presenterar BLACKSTONE Staden
s nya lysande stjärna på den täta restauranghimlen heter Blackstone Steakhouse och ligger nere på Tändsticksområdet. – Innan vi öppnade trodde alla, även jag själv, att vi låg fel, för långt från citykärnan, trots att det egentligen bara är två minuters promenad, berättar Lasse Harbom, välkänd krögarprofil som är frontfigur för den nya restaurangen. – Men sedan vi öppnade för tre månader sedan har vi haft fullt i stort sett varje kväll, så det är absolut inget fel på läget. Jag tycker Tändsticksområdet är helt rätt och har en stark potential att bli stadens nya matcentrum. Fast det är naturligtvis inte bara läget som gör att människor söker sig till Blackstone: – Nej, självklart är maten och upplevelsen kring maten det viktigaste, ler Lasse. – Där är vårt koncept att gästerna själva tillreder sin mat vid bordet en viktig ingrediens i framgången. Här steker gästerna själva sin måltid med hjälp av glödheta lavastenar och kan därför få köttbiten eller fisken precis som man önskar. Och naturligtvis finns vegetariska alternativ och våra smakrika pizzor för den som inte vill – eller orkar/vågar – vara sin egen kock vid bordet. Blackstone är en snabbt växande restaurangidé som finns i Falun, Borlänge, Gävle, Göteborg och nu alltså även i Jönköping. Och fler restauranger ska det bli: – Vi tittar just nu på en etablering i Växjö och sedan får vi se – jag känner att själva konceptet är så starkt att det kan växa på fler ställen i framtiden. Och Lasse Harbom bör veta vad som går bra i restaurangbranschen efter en lång och framgångsrik karriär – som egentligen började mer av en slump. – En kompis bad mig hoppa in och hjälpa till lite extra på Munkens Bodega några kvällar och jag fastnade direkt. Pulsen, atmosfären, människorna, gästerna, maten och all roliga upplevelser gjorde att jag sa upp mitt vanliga jobb och sedan har det bara rullat på. Det var för snart 20 år sedan. Från Munkens Bodega gick vägen via Golfrestaurangen, Karlssons, Yoko och Bishop´s till den första egna restaurangen Enkelt, för övrigt tillsamman med samma kompis som fick honom att börja i branschen. – Det var hektiska år, roliga år men mycket hårt arbete och många långa kvällar. Så vi beslöt att sälja restaurangen och jag bestämde mig för att ta en välbehövlig semester och vila upp mig. Men det hann inte bli någon semester för direkt ringde Jon och Patrik på Harrys och ville att han skulle börja arbeta där. – Så då blev det åtta lärorika år tillsammans med dem innan jag återigen bestämde mig för att det var dags för ett break och ta lite semester. Fast efter en tid så blev saknaden för stor: – Att arbeta inom restaurangbranschen är inget vanligt jobb, det är mer en livsstil. Så när tillfället dök upp att etablera Blackstone i Jönköping var jag inte sen att hänga på. Semestern kan vänta ytterligare några år, skrattar Lasse. Så nu återfinns han i den miljön han trivs bäst i – en restaurang med smakfull inredning, med en lika smakfull meny med noggrant utvalda råvaror och med nöjda gäster som ser till att stämningen i lokalen är avspänd och positiv. – Och det är bättre än semester, avslutar Lasse med det leende som alla hans gäster känner igen. I TEXT: STAFFAN HAGBERG JÖNKÖPINGS TEATER 15 & 16 MARS BILJETTER 0771-211 300 WWW.TICKSTER.COM 54 | nöjesnytt