Nöjesnytt Helsingborg 1
Nöjesnytt Helsingborg På krogen
Den nya inredningen på På Bergs kunde inte ha spe
glat hennes personlighet bätt re. Tonen går i turkos och orange och är lika färgstark som Erica Berg själv. ERICA BERG PÅ M an hittar henne på Väla bland underbara hembakta bullar och bakverk, smoothies med jordgubbar och mynta, kokosvatten och ekologiska juicer. Det har man gjort sedan 1999, men hennes historia i branschen startar långt innan dess. Hennes medfödda intresse för entreprenörskap ledde henne till en produkt som hon själv tyckte om att dricka. – Jag var ju bara 20 år gammal när jag, tillsammans med min bror Henrik, startade upp den första enheten av Robert´s Coffee i Stockholm. På den tiden fanns det inga liknande coffeeshops, Waynes Coffee startade till exempel 1994, så vi var bland de första. Det var jätteroligt att få lära folk att dricka cappuccino, caffe latte och liknande. Totalt öppnade vi nio enheter, varav två här på Väla, berättar Erica. FRÅN ROBERT´S COFFEE TILL PÅ BERGS Namnet Robert´s Coffee syftade på kaffeleverantören Robert Paulig i Helsingfors. När rosteriet sålde rättigheterna till namnet i Sverige till ett annat företag bestämde sig Erica för att hoppa av coffeeshoptåget och istället, på egen hand utan brodern Henrik sträva mot en hederlig gammal caféverksamhet utan att för den skull bli ett traditionellt konditori. – Så föddes På Bergs där vi bakar allting själva från grunden och undviker alla typer av konserveringsmedel och tillsatser. Det känns fantastiskt att få driva ett eget bageri så att det luktar kanelsnäckor i hela huset här på Väla, skrattar Erica. RAW FOOD Det är dock inte bara kanelbullar som serveras på På Bergs. Här kan man avnjuta allt från en god och energigivande fi ka till en fräsch lunch. På menyn hittar man riktigt gott kaffe, vitaminrika smoothies, mättande sallader och smörgåsar, kort sagt allt från traditionella bakverk till ekologiskt, Gi och raw food. – Vad det gäller vår raw food så tillagas den utan att hettas upp över 42 grader. Alla näringsämnen fi nns alltså kvar och vi använder enbart noggrant utvalda ekologiska och naturliga råvaror som smakar gott för både kropp och själ, förklarar Erica. – Raw food har vi haft några år nu, vi var tidigt ute med det, men det är fortfarande väldigt efterfrågat. I dag fi nns det ju också fl er raw foodrestauranger så numera säljer det sig själv, tillägger hon. 20 | nöjesnytt Vilket inte är så konstigt. Kändisar som Uma Thurman, Natalie Portman, Pierce Brosnan, David Bowie, Prince, Sting och Demi Moore är bara några av anhängarna av den våg som sedan några år tillbaka har spridit sig som ringar på vattnet. INSPIRERANDE MILJÖ Kärlek och tacksamhet är, både på det privata och på det professionella planet, ledord för Erica Berg. Något som återspeglar sig i verksamheten på På Bergs. Här jobbar man som ett team och personalen både sprudlar av idéer och får möjlighet att pröva dem vilket gör att man inte bara ligger steget före utan ibland kanske tio steg före. – Här på Väla inspirerar ju även de olika aktörerna i branschen varandra. Vi ser varandra mer som kolleger än som konkurrenter. Här fi nns det plats för alla och fl era aktörer gör bara det hela mer intressant. Det gör att man blir mer på hugget och att man hela tiden funderar på hur man kan bli ännu bättre, konstaterar Erica Berg avslutningsvis. TEXT & FOTO: LAZZE X EVENTHÉN FAKTA OM ERICA BERG FRITIDSINTRESSEN: Skidåkning och bergsklättring. FAVORITRESMÅL: Nepal. ÖNSKERESMÅL: Grönland. VACKRASTE PLATSEN I SKÅNE: Kullabygden. SENAST LÄSTA BOK: The Female Brain av Louann Brizendine. BAKVERK PÅ PÅ BERGS: Kardemummasnäckan. FILOSOFI: Att ge kärlek och känna tacksamhet.
Nöjesnytt Helsingborg Trend
Nöjesnytt Helsingborg Filmkoll & recensioner
Nöjesnytt Helsingborg Serier