Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Nu närmar sig höste
n med stormsteg och denna gång har jag hittat två stilla gobitar från Sydafrika, samt ett gott bubbelvin från samma land. Sydafrika levererar i mitt tycke överlag en god kvalitet på sina viner och man blir sällan besviken på vinerna därifrån. /Text: Peter Lannesand LIEVLAND - BUSHVINE GRENACHE 2018 / Sydafrika / Art.nr 2408 / 119 kronor Nu har Liveland levererat ett kanonvin till Systembolaget. Ett härligt bärigt vin som passar perfekt till lammkotletter, pizza eller varför inte bara sitta och njuta av ett glas tillsammans med lite goda vänner. Det bäriga vinet har en smak av blå plommon med en lätt pepprighet som kommer i eftersmaken. Ett rikitgt fyndvin på Systembolaget. Strävhet Mosaik Restaurang Logotyp SPENATPASTA MED TOMATTOPPING Portionen under tian: Hanna Olvemark / Ordfront förlag DU BEHÖVER: (4 portioner) 2 vitlöksklyftor 2 ½ dl växtbaserad grädde 225 g fryst spenat 1 grönsaksbuljongtärning Salt, peppar Pasta till 4 portioner Topping 8 soltorkade tomater Olja att steka i 1 tsk rökt paprikapulver 1-2 tsk sojasås 1 dl solroskärnor Ibland är det enklaste det godaste, och det är den här krämiga spenatpastan verkligen ett bevis på. GÖR SÅ HÄR: 1. 2. Sötma Börja med toppingen: Hacka de soltorkade tomaterna grovt och stek i olja tillsammans med rökt paprikapulver och lite sojasås. Ställ åt sidan. Skala och hacka vitlök fint och stek på medelvärme i lite olja. 3. Häll över grädden, spenaten och buljongtärningen och låt puttra i 5 min. Smaka av med salt och peppar. 4. Koka under tiden pastan och rosta solroskärnorna i torr stekpanna tills de fått lite färg. 5. När pastan är klar: Häll av vattnet och rör ner spenatgrädden. Toppa med solroskärnor och de soltorkade tomaterna. BOSCHENDAL - BRUT CHARDONNAY PINOT NOIR Sydafrika / Art.nr 7889 / 120 kronor Dessa livsmedel bör inte förvaras i kylen Foto: Shutterstock Många livsmedel håller längre om de förvaras kallt men det finns även de som håller bäst när de får vara i rumstemperatur. Här kommer en lista på livsmedel som inte bör förvaras i kylskåp: 1. Lök. Lök ska förvaras torrt och svalt vilket innebär att den inte bör förvaras i kylen. Däremot behöver färsk lök fukt och kan förvaras i kylskåp. 2. Tomat. Förvarar man tomater i kylskåp tappar de smak och mognadsprocessen stannar av. De mår bättre i tillsammans med bananer då de stimulerar varandras mognad. 3. Banan. De får lätt köldskador i 20 NOLLTRETTON kylskåp och blir dessutom svarta av kylan. 4. Bröd. Förvarar du bröd i kylskåp blir det torrt och smuligt. Frys hellre in brödet om du inte kommer att äta upp det inom fyra dagar. 5. Oljor och kokosfett. Dessa ska förvaras svalt och mörkt för att inte härskna men ett kylskåp är alldeles för kallt. Kylan kommer att leda till att oljorna skiktar sig och kokosfettet blir hårt. rumstemperatur – gärna 6. Gurka. Även gurkor får köldskador i kylen. De ska dock förvaras svalt – mellan 12–15°C – men fruktskålen är ett bättre alternativ än kylskåpet då kylan tar bort en del av smaken. (CL) Detta bubbelvin som är gjort efter champagnemetoden är ett bra komplement till den franska motsvarigheten. Det har under 2020 rankats som ett toppvin an många och jag är benägen att hålla med. Vinet har en bra syra med smak av gula äpplen, nougat och grapefrukt. Ett härligt vin att bjuda gästerna på som en start när dom kommer på besök, gärna med lite vanliga potatischips till. Fyllighet Syra Fyllighet Syra MULDERBOSCH - CHENIN BLANC STEEN OP HOUT 2019 / Sydafrika / Art.nr 2701 / 95 kronor Sydafrika kan producera viner både goda röda och vita där detta vita vin med druvan Chenin Blanc har en krispighet som får viner har. Vinet bjuder även på smak av tropiska frukter, lite citrus och en bra ekfatskaraktär. Vinet passar perfekt till såväl skaldjur som kyckling eller en bra pasta carbonara. Sötma Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl