Viltwallenbergare serverade med potatispuré, rårö
rda lingon, ärtor och skirat/brynt smör Ingredienser 6 personer. Tid: ca 2 h. Wallenbergare: 800 g färs av älg, rådjur, dovvilt eller kron 8 st äggulor 5 dl vispgrädde 1 tsk salt ½ tsk peppar 3 dl ströbröd smör (till stekning) Gör så här: Ta fram matberedaren och vrid igång ugnen på 175 grader.Tänk på att alla ingredienserna är riktigt kalla, då kommer färsen att absorbera och binda vätskan för att få riktigt saftiga viltwallenbergare. Rårörda lingon är bra om du gjort i förväg då det tar tid. De håller för övrigt utmärkt flera månader i kylskåp. • • Ta dina frysta lingon och blanda dem med strösockret, låt stå i rumstemperatur tills sockret lösts upp. Rör om någon gång under tiden. Detta kan ta 3-5 timmar beroende på hur stor mängd du gör. Förvaras i sedan kylskåpet. Lägg färsen i matberedaren, tillsätt salt, peppar och äggulorna. Kör igång matberedaren på hög hastighet och häll sedan försiktigt i grädden via en fin stråle. Tänk på att inte göra för stor mängd i matberedaren åt gången om du har många gäster på besök. • • • Forma färsen till biffar och vänd dem i ströbrödet. 1 stor per portion eller 2 mindre. Skölj händerna i kallt vatten så fastnar färsen inte så lätt. Skala, dela och koka potatisen. Smält smöret och tillsätt mjölken så vätskan blir varm (det ska ej koka). Smält smör i en kastrull och se det smörgula rena smöret lägga sig över det naturliga vattnet som finns i smöret. Häll upp försiktigt upp det smörgula översta skiktet i en serveringsskål. Vill man ha smöret brynt då kokar man det lite försiktigt tills det blivit lite gyllenbrunt till färgen. • • • Häll av vattnet från potatisen. Använd elvisp så potatisen mosas sönder, späd med den varma mjölkvätskan tills den får en krämig och fluffig konsistens. Smaka av med salt och peppar. Stek wallenbergarna i smör på medelvärme i stekpannan tills de blivit gyllenbruna till färgen. Placera dem på en plåt och baka av i ugnen på 175 grader i ca 10 - 15 min. Har du en stektermometer skall innertemperaturen vara 65 grader. Finhacka löken och fräs under omrörning i en kastrull med olja tills löken blivit transparent, tillsätt ärtorna och rör dessa tills de är varma. Smaka av med salt och peppar. Kockknivar Från 1.525:JAGUAR KOCKEN Rårörda lingon: 250 g frysta lingon 1 dl/ca 100 g strösocker Ärtor: 200 g ärtor 1 st gul lök (finhackad) salt och peppar matolja Skirat/brynt smör: 200 g smör Potatispuré: 13-15 st medelstora potatisar 150 g smör 4 dl mjölk Salt och peppar