Nöjesnytt Jönköping 1
FESTLIGT OCH NYTTIGT PÅ Oavsett om året avslutas
med tjo och tjim eller med värdig finess är nyårsmenyn i fokus hos de flesta. Den ska vara god, gå att förbereda och dessutom uppfylla högt ställda förväntningar på utseende och uppläggning. D en här nyårsmenyn i tre steg kan till stor del förberedas redan dagen före. Den festliga avslutningen med marinerad färsk frukt bör man dock vänta med tills timmarna före servering för att krispigheten i frukten ska vara kvar. Avsiktligt är all mat alkoholfri. Den som vill kan spetsa rätterna med alkohol, men det är inte nödvändigt. Dessutom är alla rätter snåla på fett. Nu börjar snart ett nytt år och det vanligaste nyårslöftet är viktnedgång. Här lägger vi om rodret redan före tolvslaget. TIDIGA FÖRBEREDELSER De inledande räktimbalerna kan göras dagen före. De hålls samman med gelatin i stället för med majonnäs och feta gräddblandningar. Vid servering toppas de med lyxig lax- eller löjrom, men det funkar även med billigare ishavsrom. Varmrätten med helstekt oxfilé och potatisgratäng kan även den förberedas tidigt. De kan sedan dela ugn vid serveringen. Tänk på att köttet måste dra i folie i tio minuter innan det skivas upp. Är man för snabb rinner köttsafterna ut och köttet blir torrt och trist. FÄRSK FRUKT Lagen till desserten kan kokas långt i förväg, men frukten mår bäst av att skäras och läggas i lagen några timmar före det är dags att äta. Lägg upp fruktsalladen på assietter, i portionsskålar eller i vida glas. Garnera med riven, vit choklad och citronmeliss. Chokladen ska rivas direkt över uppläggningen och naturligt lägga sig på plats. Vispad grädde eller vaniljglass serveras i skål för sig. Gott Nytt År! RÄKTIMBAL MED LAX- ELLER LÖJROM För 4 personer 300 g skalade färska räkor 2 tsk gelatinpulver 2 msk vatten 2 dl turkisk yoghurt, 10 % 1 dl ricotta 1 msk finhackad dill 1 tsk mild vitvinsvinäger 1/3 fiskbuljongtärning en knivsudd cayennepeppar rapsolja till formarna ATT ÄTA TILL: 100 g lax- eller löjrom citron dill späda blad 1. Hacka räkorna grovt. Bäst blir det för hand då maskinhackade räkor ofta är alltför finfördelade. 2. Lägg 2 teskedar gelatinpulver i en kopp med 2 matskedar vatten och låt blandningen svälla i 2-3 minuter. Värm blandningen i hett vattenbad så att gelatinet löser sig. Låt svalna. 3. Hacka dillen. Riv 1/3 fiskbuljongtärning i en djup tallrik och slå på mild vitvinsvinäger. Se till att buljongraspet löser sig helt. 4. Blanda yoghurt och ricotta i en rymlig skål. Vänd ned räkorna, dillen, fiskbuljong och vinäger samt gelatinblandningen. Krydda 100 g hackade champinjoner 2 schalottenlökar 1 msk smör 2 dl vatten 1 msk mörk kalvfond 1 krm farinsocker 1 tsk kinesisk soja 1 tsk majsstärkelse + 1 msk vatten salt och peppar mycket varsamt med cayennepeppar, en god men stark pepparkrydda vars smak kommer efteråt. 5. Pensla 4 portionsformar med ytterst lite rapsolja. Fördela räkblandningen i formarna, täck med plastfilm och ställ svalt, gärna över natten, men minst 5 timmar. 6. Vid servering - stjälp upp timbalerna på kalla tallrikar och garnera med rom, tunna kärnfria citronklyftor, dill och späda salladsblad. HELSTEKT OXFILÉ MED SKY, GRÖNT OCH GRATÄNG För 4 personer 700 g oxfilé, gärna från mittbiten 1 tsk salt 1 krm svartpeppar smör och rapsolja TILL SKYN: 50 | nöjesnytt