019 1
LUNCH TEXT OCH BILD THOMASHELSING VAR SKA VI LUNC
HA? På bara några år har Örebro gått från att vara en okej stad att luncha i till att vara riktigt, riktigt bra. Nollnitton tar på sig konsumentupplysningshatten och testar luncher så att du kan pricka in det allra bästa av utbudet när du lunchar på stan. FREDRIK GOURMET & BAR RAGNARS RESTAURANG Fredrik gourmet och bar, väster om järnvägen, har seglat upp som ett schysst lunchalternativ sedan öppningen i april förra året. Till en början serverades en rätt men numera är det lunchbuffé som gäller och den går lös på godkända 105 kronor och består då av tre rätter - en kött, en fisk och en vegetarisk. Med andra ord något för de flesta. Salladsutbudet kan bäst beskrivas som lag - om men pricken över det berömda i:et är en slags coleslaw som är härligt söt och krämig, och då är coleslaw verkligen ingen favo rit hos mig. Jag går all in på buffén och börjar med en het vårgryta vilket handlar om strimlad kyckling i curry. Den som är känslig för starka smaker behöver dock inte oroa sig, den här grytan smakar mest curry och det kommer endast ett svagt sting i eftersmaken. Som helhet är klart godkänd. 10 NOLLNITTON Andra vändan lastar jag på fisk i äggsås. Den här rätten är betydligt starkare men det märks också att köket har en fin känsla för smaker överlag. Det handlar om en len äggsås som möter lite pepparhetta i en alldeles ut - märkt kombination. Själva fisken är kanske något överkokt men det är fortfarande en okej konsistens. Till sist blir det ett fat med bönchili med jalapenos. Här hittar vi också lunchens största hetta och jag gillar det skarpt. Efter maten erbjuds ”kaffe på platta”. Bredvid finns ett par småkakor men jag sträcker mig efter det som ser ut som någon slags muffin. Den är dock som en torrare och mer kompakt sockerkaka och smakar lite märkligt, men den slinker ned. Maten är dock det primära här och hos Fredrik är den bra, särskilt i kombination med priset. Jag siktar in mig på menyvalet ”klassisk pytt i panna” när jag styr kosan till Ragnars restaurang på Saluhallen. Ragnars är det som blivit av den tidigare Bröderna i hallen-restaurang - en. Väl på plats är pytten istället ersatt med stekt fläsk så jag siktar in mig på ugnsbakad torsk med rostad klyftpotatis, krämig örtfylld tomatsås och parmesancréme istället. Jag beställer varmrätten och kollar in sall - adsutbudet. Det ser både roligt och inbjud - ande ut med 3-4 blandsallader/röror samt 7-8 skålar med ingredienser som oliver, majs och annat. Varmrätten kommer på några få minuter. Torsken ser väldigt fin och fyllig ut men är tyvärr väldigt vattning och nästan helt utan smak. Brytbönorna är spänstiga och tomatsalsan har en riktigt fin sammansättning. Parmesancrémen är tyvärr en liten besvikelse, konsistensen är härligt fluffig men återigen faller det på klen smak. Som ni märker är det blandade intryck rent smakmässigt. Något smakar bra, ett par saker lite klent och någon del inte alls. Och de smaker som faktiskt finns där i rätten är inte riktigt i balans. Efter maten hämtar jag ett alldeles godkänt kaffe men det söta tilltugget är en vanlig enkel småkaka som inte direkt får mungiporna att vandra uppåt. Ragnars restaurang har den här dagen serv - erat en okej måltid men ingenting man blir särskilt glad över. 99 kronor är ett bra lunchpris idag när allt fler hamnar över hundringen men jag kan inte komma ifrån att det finns bättre alternativ där ute just nu för samma pris, baserat på den här serveringen.