019 1
VIN TEXT: PÄR STRÖMBERG EN HYLLNING TILL NEBBIOLO
F ör ett par år sedan släppte vinskribenten Alf Tumble och artisten Petter Alexis Askegren boken Vin – så funkar det, en crash course i vinets värld sett ur ett par förnyares ögon och med devisen ”En ny generation vetgiriga vinälskare står för dörren och det är dags att begrava bag-in-boxen. Vin ska vara kul!” formligen flög böckerna ur hyllorna på landets boklådor. I en av Alfs tidigare böcker – ”Vin med Adress” – kom vi det geografiska området och vinerna från Barolo in på bara skinnet. Kanske föddes idén redan där om en bok helt ägnad åt druvan som gjort Barolo till ett av världens mest eftertraktade viner. För som uppföljare har de nu dykt ner i vad de menar är världens bästa druva – nebbiolo. ”Nebbiolo – så funkar det” är en ohämmad hyllning till vad som enligt de två konnässörerna är världens bästa druva. En kärleksfull djupdykning bland de magiska vinerna från Barolo och Barbaresco och deras än så länge oupptäckta grannar. Vi får följa med på vinresor och träffa producenter, odlare, krögare och får tips om druvans bästa superkombos. Nebbiolo i köket. Nebbiolo och pizza. Nebbiolo i osten. Nebbiolo på Systembolaget. Nebbiolo på auktion. Nebbiolo i resten av världen. Nebbiolo på film. Nebbiolo för kung och fosterland! Men sitter verkligen magin i druvans skal eller handlar allt om adressen där den odlas? Kan vem som helst odla Nebbiolo? Och kan vem som helst uppskatta vinerna? Alf och Petter går till botten med druvan som en gång förde dem samman. Nebbiolo – så funkar det följer i samma spår och upptäckaranda som duons tidigare bok Vin – så funkar det. Vi tog ett snack med författarna för att komma lite närmre inpå deras senaste kreation. När var och hur föddes idén till en ren nebbiolo-bok? Alf: Efter vår första bok ”Vin – så funkar det” ville vi grotta ner oss i ett smalare ämne men ändå göra det tillgängligt för alla. Nebbioloviner råkade vara de första vinerna som vi båda två blev totalt hooked på i början av våra vinupptäckarkarriärer. Hur har ni gått tillväga för att skriva boken? Alf: Vi pratade i ungefär ett halvår, skrev ner ideér och planerade resor. Sedan tokskrev vi allt i somras i samband med att vi genomförde alla provningar, producentbesök och middagar som är med i boken. Hur fördelar ni upp arbetet? Alf: Den här gången skrev vi det mesta på varsitt håll, men vi hörs i princip varje dag så det gör inte så mycket. 12 NOLLNITTON De mer personliga texterna har fått avsändare, listor och fakta har skrivits av oss båda. Är nebbiolo enligt er båda den överlägset mest intressanta druvsorten? Petter: Vi är väl båda två ganska partiska men för mig personligen handlar det om en druva som har det mesta som jag tycker om med ett vin, parfym, tanniner, frukt, juiceighet, syra och ryggrad, allt är så välbalanserat. Vad är det som gör nebbiolo så intressant? Petter: Just det faktum att vinerna är så sinnessjukt goda men också att det är en sådan knepig druva att odla och få bra. Det kräver massa bra förutsättningar samt en bred kunskap. Förutom i Piemonte, var finner man bra viner på nebbiolo? Petter:Jag personligen är ganska öppen mot den nya världens försök att få till nebbiolo, speciellt Australien. Den provningen vi hade inför boken hemma hos mig med ett 50-tal olika nebbiolo-viner borde vara unik. Där kunde man se att den nya världen verkligen är på gång men de kommer att få finna sin egen stil där inte Piemonte är benchmark. Jag intervjuade nyligen legendariske vinmakar - en Giorgio Rivetti från La Spinetta som gör fantastiska viner på nebbiolo och frågade hur han tror framtiden för Piemonte ser ut, vad har ni för tankar eller idéer om det? Petter: Dyrt! Piemonte med Barolo och Barbaresco vid fronten kommer bli det nya Bordeaux och Bourgogne. Därför gäller det att klippa mycket nu, skrev om det i boken under kapitlet ”Nebbiolo-prepper”. Boken i min hand är verkligen en intressant djupdykning i ett smalt och tämligen nischat ämne. Detta till trots har författarduon lyckats på ett föredömligt vis föra in andra element som balanserar läsningen. Som vinnörd är det inga problem att fastna i beskrivningar och utläggningar och som lekman kanske man skulle ha stött på patrull. Men språket är levande och enkelt i ämnets komplexitet. Vi träffar på ett stort antal profiler, möten som på olika sätt berikar både bokens bredd och djup. Ni har bjudit in en massa andra röster till boken denna gång, hur såg urvalskriterierna ut för det? Alf:Det finns så otroligt många begåvade vinmänniskor i Sverige. Och vissa av dem gillar nebbiolo minst lika mycket som vi. Jag är verkligen supertacksam att alla vi frågade ville ställa upp och bidra med recept, kommentarer och insikter. Det gav boken ytterligare en dimension. Bland alla spännande uppslag i deras bok är det ett som handlar om musik. Frågan ”om Nebbiolo var en låt, vilken skulle den då vara?” ställdes under ett års tid till vinodlare, producenter, sommelierer och allmänt vinintresserade och kanske kan man faktiskt hitta en röd tråd i spellistan som deras undersökning mynnade ut i. Berätta lite om uppslaget – ”Om Nebbiolo var en låt”, hur kom det till? Alf: Vi har ju båda ett musikliv som vi gärna lyfter in i vinvärlden. Alla våra vinprovningar inkluderar musik på något sätt så det var liksom självklart att vi skulle fråga alla nebbioloproducenter, sommelierer, vänner och så vidare om de hade någon favvo-nebbiolo-låt. Resultatet blev en rätt kul och komplex spellista som är med i boken. Det är också många löparbilder på er i boken, vad har ni för kommentar till valet att blanda upp den aktiviteten med vin? Alf: Boken är precis som den förra ett utsnitt av våra liv med vin. Och där finns löpningen med. Ibland som en drivkraft, ibland som ett andningshål. Att träna och dricka vin känns självklart, sedan finns det ju få saker som är bättre än en löptur om du vill upptäcka en vinregion. Vad blir nästa bokprojekt? Petter:Hembränt – så funkar det! Nä, seriöst, vi lär fortsätta med ”Så funkar det”, kanske Riesling. Vad har ni annars för er just nu? Petter: Jag släpper mer musik framöver, öppnat en ny restaurang i Hornstull som heter Fröken Vandal och så jobbar jag med Hotel Granen i Åre i vinter. Alf:Tränar inför New York marathon, jobbar som musik - läggare på Soundtrack, håller provningar, pratar om vin i TV4 och skriver i DN. Boken Nebbiolo – så funkar det, finns i välsorterade boklådor och via näthandeln. Spellistan ”Om Nebbiolo var en låt” finns på Spotify.