019 1
DEN HÄR SIDAN ÄR ETT SAMARBETE. HAMBURGARE NOLLNI
TTONBURGAREN – en helsvensk burgare med smak av italien H ungrig? Då ska du läsa det här! April är nämlig - en ingen vanlig månad. April är månaden då vi tillsammans med Bastard Burgers presenterar Nollnittonburgaren. Vi är stolta över hamburgaren vi tagit fram tillsammans med kockarna på Bastard Burgers, faktiskt så stolta att vi vill att så många som möjligt ska ha möjligheten att testa den här skapelsen. Därför hittar du en rabattkupong längst ned på sidan 3. Riv ut och ta med till Bastard Burgers på järnvägsgatan så får du burgaren till halva priset. Inte illa tycker vi. Men vad är det för burgare då? Jo, vi har efter mycket testande fram och tillbaka fastnat för en kombination av smaker som hämtar inspirationen från Italien men råvarorna från Sverige. En italiensk burgare på svenskt vis, helt enkelt! I hamburgaren har vi valt ingredienser som italiensk ndujakorv (en bredbar korv, googla på det), picklade körs - bärstomater, babyspenat och handgjord pesto. Som van - ligt kommer allt kött hos Bastard Burgers från betande djur i Norrland. Pricken över i, eller kronan på verket om man så vill, är dock stracciatella-osten. Den är faktiskt så speciell att vi ringde upp mejeristen Roberto Carvutto på Frägsta mejeri för att få höra historien bakom osten direkt från källan. Hej Roberto, hur hamnar ett gäng italienare i Norrland och börjar producera italienska ostar? – Min fru är svensk och kommer från Örnsköldsvik. Mina kollegor har också träffat fruar från norra Sverige. Så vi tillbringar mycket tid här. Så det var kärleken som tog er till Sverige? – Ha ha, ja precis. Hur kom ni på att ni skulle starta mejeri? – I den italienska regionen Apulien finns det en lång tradition av mozzarellatillverkning, så det har länge varit en dröm att göra italiensk mozzarella på svensk mjölk. Roberto berättar att processen har varit tuff. Först tog det ett par månader att få allt på plats. Lokal skulle ställas i ordning, utrustning beställas från Italien och sven - ska bönder i närområdet kontaktas för att säkerställa mjölkleveranser. Efter det följde tre ännu tuffare månader. – Det var väldigt svårt i början, vi hade tre månader där vi knappt sov något och bara provade oss fram. Svensk mjölk är fetare än den italienska så det har varit svårt att hitta rätt. Men när vi nådde fram och lyckades åstadkomma en bra produkt så var det en dröm som gick i uppfyllelse. Roberto berättar vidare att han skickade en mejerist till Italien för att lära sig hemligheterna bakom mozzarellatillverkningen. Resultatet har bland annat blivit 2 guldmedaljer i SM i mathantverk, den ena för deras svenska mozzarella. Till Nollnittonburgaren levererar Roberto en ost där mozzarellan är grunden – stracciatella. Tillverkningsprocessen uppskattar han är till 70 procent manuell och består i att blanda svensk grädde med mozzarellabitar. – Det ger en riktigt krämig ost som är perfekt till den här hamburgaren. Det är faktiskt den första hamburgaren som serveras med svensk stracciatella som tillverkats på italienskt vis, säger Roberto och fortsätter: – Den kommer att bli en stor succé, när jag läste ingredienslistan ville jag smaka på en gång. Det är verkligen en svensk hamburgare med italiensk inspiration, avslutar han. I 18 NOLLNITTON N O L L N T T O N