019 1
DRYCK TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN, PÄR STRÖMBER
G OCH THOMASHELSING Ballast Point Vad kan passa bättre att lansera under en svensk vinter än öl från soldränkta San Diego? Ballast Point, bryggeriet som varit med och definierat West Coast-stilen i hantverksölsvärlden, har nu släppt Grunion IPA, ett humledominerande recept med elegant balanserande toner av ljus karamell i maltbasen. Ballast Point namngav ölet efter fiskarten Karaktäristiska kryddor från två kontinenter Som Sveriges första renodlade gindistilleri, Europas mest prisbelönta gin och titeln som världens bästa i både 2017 och 2018 är Hernö minst sagt etablerat på marknaden. Tillsammans med australiensiska Four Pillars Gin har de nu sammanfört smaker och influenser från växtriket från två världar. Sverige och Australien. Älgört och acaciafrön. Kyla och hetta. – Australien erbjuder så många coola smaker att upptäcka. River Mint. Strawberry Gum. Roasted Wattleseed. Vi har ju ingen motsvarighet till allt detta i Sverige och det var med stor upptäckarglädje jag gick in i destilleriet med Cameron MacKenzie på Four Pillars i Yarra Valley för att komma ut med ett gin som kombinerar det exotiska från två helt olika världar: Dry Island, berättar Jon Hillgren, grundare och vd för Hernö Gin. Hernö och Four Pillars Dry Island Gin finns i Systembolagets beställningssortiment. PSC som bäst motsvarade ölet: en liten, lokal och livlig sort, som har egenheten att simma upp på stranden sent om kvällen för att lägga sin rom. Där gör sig även en burk Grunion IPA perfekt, som en frisk och törstsläckande IPA i solnedgången, vid brasan eller bara med vännerna efter en dag på jobbet, enligt Ballast Point’s bryggarteam. Ballast Point Grunion IPA kostar 15:90 kronor plus pant på närmaste systembolag. PSC Lyxsemla Inte riktigt renodlat dryck, men däremot dryckesrelaterat. Fettisdagen har passerat men numera kan man med någorlunda gott samvete trycka i sig en semla lite när som helst. Och definitivt en solig dag i april. För de som skulle vilja känna lite mer exklusivitet kring semmelätandet kan vi tipsa om den exklusiva Champagnesemlan som tagits fram av Grand Hotel i Stockholm i samarbete med champagnehuset Ruinart. -Vi är oerhört stolta över vårt samarbete med Grand Hôtel som harmoniserar väl med Ruinarts tidlösa premiumprofil. Som ett snart 300-årigt champagnehus är det extra spännande att tillsammans med ett snart 150årigt hotell presentera vår egna version av ett bakverk med ännu äldre anor, sa Jennifer Bonde, Brand Manager på Moët Hennessy i ett pressmeddelande. I semlan har Ruinarts ”R” Brut blandats in i mandelmassan som man menar gifter sig utmärkt med densiteten i mandeln. – Mandel fullkomligen älskar champagne och vice versa och tillsammans med en lättvispad grädde och guldkantad presentation lyfter vi detta uråldriga bakverk till en ny 40 NOLLNITTON Torra vita viner från Tokaj Nyligen var vinmakaren Attila Homonna på besök i Stockholm för att hålla i en masterclass om det klassiska vindistriktet Tokaj i nordvästra Ungern. Disktriktets söta viner med ädelröta rönte framgångar i Europas kungahus från 1700talet men såg ett slut på sin storhet med phylloxera, världskrig och kommunism. Idag hittar vi intressanta och karaktärsfyllda nivå, enligt Karl Persson, källarmästare på Grand Hôtel. Tyvärr fanns den här guldbakelsen endast under begränsad tid men vi tänker att det är ett tips för dig som vill göra en egen eller som vill sätta Örebros konditorier på prov när du beställer. TH torra vita viner i Tokaj under kategorin Száraz. Vulkanisk jordmån och böljande landskap ger vinerna från Tokaj dess säregenhet på druvorna Furmint och Hárslevelü. Attila Hommona är lite av en legend i området och är flitigt konsulterad som vinmakare bland den snabbt växande skaran vinproducenter. Men det är fler än Hommona som gör bra och intressanta viner i Tokaj, leta gärna efter Budaházy, Dobogó, Szepsy, Bott Pince, Demeter Zoltán, Balassa och Királyudvar. PS