BD 1
Urban winery I Gamlestans slakthusområde håller G
öteborgs första urbana vineri – Wine Mechanics – till. TEXT FELICIA GAUFFIN JATTA et är förmiddag. Arbetet är i full gång på Lilla Waterloogatan 10. Lastbilar svänger in och lastar ut pinaler samtidigt som elektriker drar ledningar och målare lägger den sista svarta kulören på de nya takbalkarna som går nästsides med dem med anor från 1905. Ner genom ett av de nybyggda husen, som ligger granne med det över hundra år gamla gårdshuset, kommer VD:n och initiativtagaren till Wine Mechanics, Kenneth Gustafsson. – Vi öppnar om endast några dagar vilket känns helt otroligt när man ser allt det här, säger Kenneth och tittar på alla arbetare. Kenneth Gustafsson, eller “Oregon Kenneth” på Fine Wines Sweden, importör av fantastiska viner från Oregon i USA, har tagit fasta på sina erfarenheter i landet i väst och startat upp Göteborgs första urban winery. Under en av sina många resor till Portland där urban winery-rörelsen utvecklats enormt fick han idén om att starta ett eget i Göteborg tillsammans med ett gäng kompanjoner. För en vanlig Svensson kan urban winery vara ett nytt begrepp att förhålla sig till. Ursprungligen kommer det, likt mycket annat inom mat och dryck, från just den amerikanska västkusten. I några av de stora städerna, som Seattle, Portland och San Francisco, blev människor trötta på att varje dag ta sig ut till landsbygden för att göra vin. Istället kom någon på den briljanta idéen att ta med druvorna från landsbygden in till stan för att göra vinet i stadsmiljö. – Många har frågat oss “det växer väl inga druvor i Gamlestan?”. Nej, det gör det ju inte men vi har letat efter druvor hos topp-odlare i Europa som vi sedan fraktar hit för att pressa och jäsa i de här lokalerna. Göteborgs ses ofta som en stad där man tillverkar mycket. En ingenjörsstad – vi bygger bilar, båtar och kullager. Vi gör jeans, snus och musik men det växer aldrig riktigt något här. Wine Mechanics förklarar Kenneth bara är en förlängning på den traditionen och andan som finns överallt i staden. – Vi ser oss själva som vintillverkare i stadsmiljö. Kenneth visar mig runt i det gamla svinstallet. Trots att det i lokalen, på över 900 kvadratmeter, kommer finnas rum för både ostron- och vinbar samt en restaurang är det vineriet som kommer vara Wine Mechanics hjärta. – Det är här allt händer. Var man än är i byggnaden ska man alltid känna att man är nära tillverkningen. Det tar mellan 24 och 36 timmar att köra hit druvorna från odlingarna i Europa. Vilket är lite längre tid än vad som är vanligt men i rätt temperatur tar druvorna ingen skada. – Genom de här portarna kommer druvorna in, säger Kenneth och öppnar de stora gröna dörrarna i vineriet. – I höst jobbar vi med druvor från tre länder – Frankrike (Norra Rhône), 28