BD 1
Tyskland (Pfalz) och Ungern. Någon gång i septemb
er brukar det vara skörd, så då kommer druvorna i kylda lastbilar hit. Här på plats i Göteborg avstjälkas druvorna i en maskin och pressas till druvmust. Sedan åker vinet direkt ned i ståltankarna som står uppradade längs väggarna eller på ekfaten. Där börjar själva vinifieringen, alltså att jästen äter upp sockret för att sedan omvandlas till alkohol. ”Det är helt jävla magiskt att få vara med första gången det händer.” – Det vi kan göra när vi har fått musten är att välja en sån här behållare, säger han och pekar på ståltankarna. – Som inte ger någon smak alls eller på ekfat. Det är dem som kan ge olika smaker till vinet men det är absolut inga andra tillsatser. Vinmakaren Erik Jonsson som är utbildad i Nya Zeeland, har nära kontakt med odlarna och druvorna under hela processen fram till transport och vinifiering. Vinerna kommer gå under ursprungsbeteckningen EU oberoende av var druvorna kommer ifrån. För att inte ligga efter till den kommande öppningen är första årgången av Wine Mechanics vin gjort på plats i Europa. På måndag morgon så ska ståltankarna vara fyllda med vin förklarar Kenneth. – Det är helt jävla magiskt att få vara med första gången det händer. Samtidigt är man helt uppe i det och har inte riktigt kunna ta in vad som sker eller hunnit njuta. 29 Visionen med Slakthusområdet är att det ska bli som Kødbyen i Köpenhamn eller Meatpacking district i New York. Alltså ett ställe där mat och dryck ska stå i centrum. Kenneth kallar läget briljant men samtidigt outforskat. Trots att området endast ligger tio minuter bort från de centrala delarna av Göteborg räds folk att ta sig hit. – Många går in med tanken att detta är fel håll, att staden faktiskt slutar vid centralstationen. Jag är dock uppvuxen i Bergsjön så detta är rätt sida för mig, säger Kenneth med ett leende, och fortsätter: – Samtidigt är vi med från början och kan sätta vår prägel på hur vi vill att det ska bli – vi är trots allt precis i starten av förvandlingen. I anslutning till vineriet finns som redan nämnt även en restaurang, vinpub och ostronbar där världsmästaren i ostronöppning Johan Malm huserar. För att köpa vinerna så går man med i vinklubben ”The Nut Club”, då får man en garanterad tilldelning om sex eller tolv flaskor när vinerna släpps i juni och september. Gå med i klubben kan man göra redan nu på hemsidan och första vinerna släpps i juni. Alternativt kan man såklart prova vinerna på plats. De första tre vinerna, med årgång 2017, kommer vara följande: Fistful of Love Spätburgunder Rosé, Gimme Gimme Gimme Riesling & Wine Mechanic Syrah. Läs mer på: winemechanics.se