Nöjesnytt Helsingborg 1
Nöjesnytt Helsingborg PÅ KROGEN
caféprofilen Det är inte bara kaffet som gör Coff
eehouse by George på Väla till en av Helsingborgs populäraste cafékedjor. En annan bidragande orsak är säkert det trevliga bemötande som besökaren får av Elinor Kino och hennes personal. ELINOR KINO PÅ COFFEEHOUSE BY GEORGE de senaste ligger sedan i augusti 2011 i Väla Centrum och de är ensamma i Skåne om en Coffeehouse by George kaffebar. Denna berikning av den skånska cafékulturen kan vi tacka Ellinor Kino för och att det inte finns flera Coffeehouse by George i närheten har hon en bra förklaring till. – Coffeehouse by George’s målsättning är självklart att öppna C fler caféer med samma centrala läge som de som redan finns. Men det kommer inte att öppnas nya bara för att bli fler. Coffeehouse by George ska vara den bästa cafékedjan och vi jobbar hellre med kvalitet än kvantitet, säger hon. PERSONLIG MILJÖ Omgivningen är viktig och då inte bara i vilket sammanhang som Coffeehouse by George huserar. Det är lättare att njuta av en kopp kaffe och en god bit mat om man trivs och har det bra. Därför lägger man även extra vikt vid inredningen och caféet på Väla är specialdesignad av Simon Davies. Människan är alltid viktigare än produkten och hos Coffeehouse by George är det viktigt att man alltid möts av en hjälpsam och engagerad personal. Målsättningen är att varje kund skall vara en nöjd kund. Det var här Ellinor Kino kom in i bilden. – Faktum är att det var kedjans grundare, George Challman, som själv kontaktade mig och undrade om jag ville bli franchisetagare, berättar hon. Att det blev just Ellinor Kino som fick erbjudandet att öppnade den första Coffeehouse by George i Skåne har också sin förklaring. SÅDAN FADER, SÅDAN DOTTER Om efternamnet Kino känns bekant beror det säkert på att hennes pappa, Farouk Kino, är en känd profil i branschen. I hela 21 år drev han Teaterkatten här i Helsingborg. – Pappa köpte Teaterkatten innan jag föddes så restaurangen har offeehouse by George är en helsvensk kedja och den första kaffebaren öppnades i Galleria Passagen i Stockholm 1997. Idag har kedjan 29 stycken caféer runt om i Sverige. En av nästan varit som ett syskon för mig. Det är där jag är skolad, så jag har haft en väldigt bra men ganska tuff utbildning. Jag har haft en hård mentor, men framför allt en fantastisk förebild i min pappa. Utan honom hade jag kanske inte varit där jag är idag. Numera är jag tacksam för att och arbeta mig uppåt jag fick börja i disken till att bli hovmästare. – Mycket av det jag lärde mig på vägen har jag nytta av idag i mitt dagliga arbete med Coffeehouse by George, förklarar Ellinor. DIETISTER OCH BAGERIER Det märks att Ellinor är en tjej med mycket kött på benen. Att bara 23 år gammal besluta sig för att driva en egen verksamhet är det få som är redo för. – Men min pappa finns fortfarande till hands, han tittar faktiskt in ofta och hjälper mig med olika avtal och liknande, konstaterar hon. Stor hjälp har hon också av Coffeehouse by George’s eget team som till exempel har anlitat en dietist för att utveckla menyn. Dels för att maten ska vara nyttig och hälsosam men framför allt för att kunna erbjuda en unik och smakfull upplevelse. – Menyerna är noga framtagna och gjorda på nyttiga och bra recept. Våra tårtor bakas till exempel av Brödernas Family Bageri. De har lyckats med konststycket att förena det bästa av två världar, hembageriets känsla för utseende och smak och industribageriets leveranssäkerhet, förklarar Ellinor. EGEN UNIK KAFFEBÖNSBLANDNING Även kaffet håller högsta kvalitet. Kaffe är ju inte vilken dryck som helst, utan kräver uppmärksamhet och omsorg. – Vi använder alltid det bästa kaffet. Vårt kaffe har tagits fram av Kahls enbart till vår kedja och är krav- och rättvisemärkt. För att få den bästa smaken och aromen på till exempel en espresso är den ensamma bönan ibland inte tillräcklig. Då behöver man blanda den med andra ursprungsbönor och resultatet beror på vilka bönor som blandas. På Kahls blandas och provas blandningarna noga och omsorgsfullt och vi har alltså fått en egen unik blandning, berättar Ellinor. UTBILDAS AV BARISTADOMARE För att hålla hög kvalitet på kaffet som serveras går Coffeehouse by George’s personal även på egna baristautbildningar arrangerade av Kahls. – De leds av Kahls egen barista Andreas Freidlitz, som bland annat dömer under Barista Cup, där Årets Barist utses, berättar Elinor, som hoppas att hennes personal snart ska kunna börja tävla. Nu är ju inte Coffeehouse by George det enda caféet på Väla. Konkurrensen är hård om kunderna men det tycker Ellinor bara är roligt. – Det är ju genom konkurrensen man sporras att hela tiden utveckla sig och vi är ju ett helt nytt koncept som jag hoppas upplevs som en frisk fläkt i sammanhanget. Många tar ju sig ut hit från stan bara för att fika, så det är viktigt att inte bara anses som bra på Väla, utan även som bra i hela utbudet av caféer i Helsingborg, avslutar Elinor. TEXT & FOTO: LAZZE X EVENTHÉN/WWW.LAZZEX.COM 22 | nöjesnytt
Nöjesnytt Helsingborg TREND
Nöjesnytt Helsingborg CITYPULS
Nöjesnytt Helsingborg NOTISER
Nöjesnytt Helsingborg TEKNIKPRYLAR
Nöjesnytt Helsingborg DIGILISTAN, RECENSIONER & FI
LMKOLL