Nöjesnytt Växjö 1
MAT 2017 Regionens – och kanske hela Sveriges – m
est engagerande och inspirerande matevenemang är äntligen tillbaka. Den 8-9 september samlas än en gång konsumenter, livsmedelsproducenter, beslutsfattare allmänt matintresserade från hela landet i Växjö för 2017 års upplaga av MAT. M AT i Växjö, som nu går in på sitt sjunde år, har blivit den självklara nationella mötesplatsen för den närproducerade, småskaliga och hållbara maten. Idén till MAT kom från början från Calle Sand, som också varit projektledare ända från starten 2011. Hans entusiasm och glädje över att få vara involverad i detta betydelsefulla projekt är oförminskad, menar han, och påpekar inte utan stolthet evenemanget genom åren blivit ett flagskepp i politiken och en del av Växjös gröna profil, då man har insett att maten är en viktig del i det. I grund och botten har evenemanget MAT sin utgångspunkt i frågan om hur man förändrar synen på mat och hur vi producerar den, i en form som är både folkbildande och kanske också tankeväckande. Utmaningen är naturligtvis enorm och MAT väljer att fokusera på det lokala perspektivet – att bokstavligt talat gräva där man står. –Förbättrings- och förändringsarbetet med MAT pågår hela tiden, allt för att skapa bra evenemang och ett genomarbetat och bra program. Förra året hade vi några grejer som verkligen stack ut, jag tänker då framför allt på Svalbard Global Seed Vault-seminariet. Det var ett ganska smalt seminarie, men det finns ett värde i att ha den typen av seminarier, en trovärdighetsfåga för hela evenemanget, menar Calle. MAT 2016 var en succé, både publikmässigt och med tanke på genomslaget, och även årets evenemang kan stoltsera med ett tungt och digert program. Bland annat är Matsvinnsköket tillbaka, i en ännu mer omfattande form än sist. –Matsvinnsköket, där butikerna i Växjö skänker svinnvaror som sedan föreningen Unga Ekokockar lagar enklare rättar av, var ju en enorm succé. Det gick åt fyra ton käk, så i år har vi bunkrat upp med åtta ton. Och då skrapar vi bara på några dagars svinn, vilket ju väcker en stor fråga i sig. Matsvinns-köket har gett så otroligt mycket feedback; folk kan inte i sin vildaste fantasi tänka sig att det slängs så mycket mat. Det handlar i slutänden om att sprida kunskap om att sistaförbrukningsdatumet som står på förpackningen inte är det viktiga. Man måste lära sig att lukta och smaka på grejerna innan man slänger dem. Det är något vi hållit på med sedan stenåldern och slutat med först de senaste 20 åren, säger Calle och slår ut med armarna. En annan tung post i årets program är att Sveriges egen matmysfarbror Leif Mannerström kommer för att prata om äldremat. –Mannerström tog själv kontakt med oss och ville göra den här grejen om äldremat, med önskemål om vilka personer han ville ha med i en paneldebatt. Han ville bland annat ha med Eskil Erlandsson och när jag ringde honom tackade han ja direkt. Leif kommer också dyka upp i lite andra sammanhang under helgen. Hans idé om att alla i riksdagen under en månads tid ska äta samma mat som äldrevården är ju helt genialisk. Hade jag varit en ledande politiker hade jag nappat på det direkt, skrattar Calle. Att MAT har en politisk påverkan har visat sig genom åren, med besök från både utländska och inhemska ministrar och i år kommer miljöminister Karolina Skoog att närvara under evenemanget, ”helt enkelt för att hon är intresserad och engagerad i de här frågorna”, säger Calle. Stortorget, med sitt mattält och sina utställare är själva navet i festivalen, men även Konserthusparken där kocktävlingarna är tillbaka, samt PM:s populära skördefest. Plus att Trädgård de luxe har ett evenemang under dagen och kvällen med fokus på närproducerade drycker. Calle är på det stora hela nöjd med årets upplägg och ser fram både mot MAT 2017 och nästa års evenemang. –Det vi håller på med är ju egentligen en form av lobbyverksamhet, även om det kanske inte borde vara det. Det beror på att de flesta av oss som jobbar med det har, om inte samma, men åtminstone en likartad syn på matfrågor. Man kunde kanske efterlysa fler organisationer eller intressegrupper med en annan syn, men det är väldigt få som tackat ja till våra inbjudningar. De som förespråkar exempelvis ekologiskt kanske är lite vassare på att göra seminarier än de som inte förespråkar det, vad vet jag?, säger Calle. Det råder i varje fall varken brist på idéer eller ämnen att ta upp, så fortsättning följer 2018 – då MAT dessutom råkar ligga samma helg som riksdagsvalet. Vi har all anledning att återkomma då, med andra ord. I TEXT: OLA KARLSSON FOTO: HANS RUNESSON MAT 2017 Läs hela det digra programmet på www.matsmaland.se. 6 | nöjesnytt