Nöjesnytt Helsingborg 1
Nöjesnytt Helsingborg PÅ KROGEN
B Med ambitionen att skapa något mer än bara en t
raditionell fastfoodrestaurang , började Mattias och Kristian under 2009 att fundera på ett koncept som skulle kunna tilltala både dem själva och hungriga gäster. Kopplingen mellan fastfood och amerikansk mat är ganska given, men dessa båda herrars ambition var att lyſta både smak och kvalitet till en ny nivå. Nancy’s MÅNADENS OKTOBER erätta lite om idén med ert koncept och vad som skiljer er från traditionella snabbmatsrestauranger. – Både jag och Kristian är intresserade av amerikansk mat och vårt koncept bygger mycket på de möjligheter som finns att skapa något just kring denna matkultur. Det ska skilja sig både i smak och kvalitet från de traditionella snabbmatsrestaurangerna, vår ambition är alltså att lyfta nivån på alla plan. Detta gäller allt från råvaror till smak och vi är väldigt noggranna med vilka råvaror vi köper och även var vi köper dem. Vår ambition är att ha så mycket som möjligt någorlunda närproducerat både ur miljö- och kvalitetshänseende, vi vill ju gärna veta var råvarorna kommer ifrån. Vårt kött kommer från Nordströms i Varalöv och vi håller som bäst på att hitta en lokal leverantör även när det gäller bröd. Det har dessutom under senare år blivit lite trendigt med amerikanska restauranger vilket får sägas ytterligare tyder på att vi satsat rätt och framförallt vid rätt tidpunkt, säger Mattias. Jag såg att ni hade ett miljöpris från Väla stående på disken, hur kommer det sig att ni fick detta pris? – Det inrättades förra året i samband med ett gemensamt möte där alla hyresgäster på Väla deltog. För att vinna skulle man i respektive kategori, för vår del restaurangkategorin, minska energiförbrukningen så mycket som möjligt. Detta fick oss att börja fundera på hur mycket vi och säkerligen många med oss, gjorde av med onödigt mycket energi. Det var exempelvis inte nödvändigt att starta fritösen redan klockan 8 när man kom på morgonen, det gick precis lika bra att dra igång den kl 10 och ändå hinna förbereda för lunchen. Efterhand hittade vi mer och mer som vi faktiskt kunde spara energi på utan att det påverkade verksamheten. Det hela slutade i alla fall med att vi tog hem priset, vilket vi är väldigt stolta över och vi kommer naturligtvis även i fortsättningen att jobba för att minska energi förbrukningen, det gynnar ju både miljön och plånboken, fortsätter Mattias. Vad gjorde du och Kristian innan ni startade Nancy´s? – Både jag och Kristian har gått restaurangskolan i Ängelholm. Det blev en period på Lagmarks innan både jag och Kristian drog till Stockholm. För min del blev det sju år som delägare i Tures Brasserie & Bar i Sturegallerian och för Kristians del blev det nio år på Riche. Som lite av en tillfällighet öppnades det en möjlighet att driva Hamnkrogen i Skälderviken och jag lockade ner Kristian från Stockholm som då tog tjänstledigt från Riche, vilket senare visade sig bli en permanent tjänstledighet. Detta blev en framgång och under en period körde vi restaurangen hela året istället för bara som sommarrestaurang. Vi blev inspirerade av framgångarna med Hamnkrogen och något år senare tog vi över nattklubben Bahnhof i Ängelholm. Vi har fortfarande kvar dessa båda ställen även om det med vårt senaste projekt ”Nancy´s” blivit ganska lite kvar av dygnets 24 timmar. Så länge man tycker det är kul och ger något tillbaka vill man ju fortsätta, även om det periodvis inte blir mycket tid över till annat, säger Mattias. Ni verkar ju båda vara väldigt driftiga, finns det planer på att utveckla Nancy´s? – Det har ju än så länge gått enligt planerna och visst har vi både idéer och tankar om hur vi ska kunna utveckla och för bättra vårt koncept. Det finns ju alltid en del saker man kan utveckla och förbättra vad gäller menyer och miljö, men vi har även andra visioner om framtiden, dock inget vi kan avslöja ännu, fortsätter Mattias. Är det något som du speciellt vill lyfta fram som gör er lite unika vad gäller er meny? – Vi har naturligtvis det mesta som kan förväntas av en amerikansk restaurang med allt från hamburgare i ett flertal varianter till baby back ribs och andra amerikanska kötträtter. Något som vi kanske när vi öppnade 2011 var lite unika med var förmodligen ”Pulled Pork”. En god vän till oss som tillbringat mycket tid i USA tyckte ett detta var något som vi definitivt skulle ha på vår meny. Vi visste som sagt knappt vad det var men vi fick i alla fall ett recept skickat till oss och sedan var det bara att börja experimentera. Det var inte helt enkelt då allt fick räknas om till våra måttenheter från amerikan arnas ”cups” och dessutom skulle man få fram rätt blandning på alla de 22 kryddorna som ingick i receptet. Jag får nog säga att vi lyckades ganska bra för både vi och våra matgäster gillar det i alla fall och även om ”pulled pork” kanske inte är så unikt numera så var vi nog bland de första i Sverige som serverade det, avslutar Mattias. TEXT & FOTO: JOHNNY HANSEN STEAKHOUSE – THE AMERICAN STEAKHOUSE – 8 | nöjesnytt
Nöjesnytt Helsingborg HÖSTENS MODE
Nöjesnytt Helsingborg NOTISER
Nöjesnytt Helsingborg RECENSIONER & FILMKOLL
Nöjesnytt Helsingborg TEKNIKPRYLAR
Nöjesnytt Helsingborg SERIER