Nöjesnytt Jönköping 1
laga mat utomhus Det är alltid en god idé att få
lite frisk luft, sträcka på benen och få i sig en god måltid. Naturen finns alltid till vårt förfogande och i tider då vi ska hålla avstånd passar det sig ännu bättre att bege sig ut. Ta dig till en mysig grillplats, gör upp en eld och ta med dig dina favoritingredienser till dagens måltid. Hur mycket du vill göra på plats eller förbereda hemma väljer du själv. Glöm inte bort att ta med dig en lampa då solen går ner tidigt om dagarna samt någon varmt att dricka. Testa på att göra fisktacos, lyxigare mackor med extra allt eller en enkel korv med bröd. MACKOR MED EXTRA ALLT Det är något speciellt med att laga mat i naturen, lugnet, ljudet av fallna löv som blåser i vinden eller doften av tallbar. Har du en helgdag ute i naturen framför dig kan du passa på att testa detta recept. Surdegsbröd med en kräm gjord av gräddkokade jordärtskockor med en sparris och rödbetstopping. Jordärtskockskrämen är bäst att preparera hemma, men fler förberedelser än så behövs inte. Packa bara ner dina ingredienser och bege dig ut! DET HÄR BEHÖVER DU En gjutjärnspanna eller Muurikka (sväng in till Uthuset om du vill investera i bra redskap för utomhusmatlagning). Ditt favoritbröd (surdegsbrödet på bilden kommer från Stuk). Grönsaker till vår topping här nedan eller önskad mängd av dina favoritgrönsaker (ta en tur till närmsta gårdsbutik, både Ravelsmarks och Rudenstams har stora grönsaksutbud). JORDÄRTSKOCKSKRÄM 1-2 dl grädde 250g jordärtskockor 100g riven parmesanost Salt och peppar Skala och dela jordärtskockorna i mindre delar och lägg dem i en liten katrull. Häll på grädden, det behöver inte täcka jordärtskockorna helt om kastrullen är bred. Koka under lock tills jordärtskockorna är mjuka och gräddigt goa. Mixa hop allt till en slät röra med en stavmixer. Vänd i parmesanosten (ta lite mer om du har och vill), salta och peppra efter behag. När krämen svalnar kommer den bli väldigt fast, ta därför med lite extra grädde ut i skogen för att ha när du värmer den (vatten funkar också). FÖRSLAG PÅ TOPPING 1 knippe sparris 250g champinjoner 4 kokta rödbetor 1 chili 4-5 klyftor vitlök Smör att steka i Salt och peppar Kärna ur och finhacka chilin och vitlöken och lägg i en skål. Skiva champinjonerna tunt. Skär bort den nedre delen på sparrisen om den är hård och träig. Dela sedan sparrisen i två centimerter långa stavar och blanda med de övriga ingredienserna. Dela rödbetorna cirka en centimeter stora kuber. Värm upp din gjutjärnspanna eller Muurikka över elden och smält ganska mycket smör i den. Häll i allt utom rödbetorna. Som alltid när du tillagar champinjoner så är det viktigt att steka bort vätskan ur dem som annars kan smaka lite kokt jord. Ju tjockare skivor, desto längre tid tar detta. Tillsätt sedan rödbetorna som bara behöver bli varma, och salta och peppra efter behag. Bre ett tjockt lager jordärtskockskräm på mackorna och häll på dina grönsaker och njut! FISKTACOS Testa att göra denna enkla rätt som du till stor del kan förbereda hemma men tillaga över eld. Receptet består av en salsa som med fördel kan göras innan din färd ut i naturen, bröd som du enkelt kan göra själv och huvudkomponenten i receptet: laxen. SALSA 4 tomater ½ gurka 1 paprika 1 rödlök 1 mango 2 klyftor vitlök 1 chilli 2 msk sirap eller honung 1 lime 2 msk vatten 1 msk olivolja Salt och peppar Jordnötter och koriander till servering Börja med sweet chilisåsen genom att hacka vitlöken och chilin (ta lite mindre än hela chilin om du vill ha den mindre stark). Lägg bitarna i en mortel och mosa ihop. Blanda chilin och vitlöken med olja, vatten och sirap. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite pressad lime. Det ska smaka ordentligt så var inte rädd för att salta och tillsätt lite extra vitlök och chili om det inte sjunger i munnen. Nu får såsen stå till sig lite medan du hackar resten. Dela varje tomat i 4 delar och plocka ut kärnorna (hela innehållet) hacka sedan tomatköttet i små tärningar och lägg i en bunke. Kärna ur gurkan och paprikan och tärna även dem samt finhacka löken och lägg även det i bunken. Skala 8 | nöjesnytt mangon och tärna den i lite större tärningar än de övriga grönsakerna. Blanda i mangon och såsen i bunken och rör om. Smaka av och tänk på att om salsan står ett tag innan du äter den så kommer den öka i smak. LAX 500 g Lax 2 msk olivolja 0.5 msk spiskummin 0.5 msk chilipulver 1 tsk paprikapulver Salt och peppar Själva laxen behöver du bara skinna och tärna i 2-3 cm stora bitar innan du ger dig ut i skogen. Lägg gärna laxen i en återförslutningsbar påse. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och häll i en burk. 30 minuter innan det är dags att slänga laxen på elden häller du ner marinaden i påsen med lax och massera in så att alla bitar får en god smak. Häll ut påsens innehåll på stekhällen och stek så det får fin färg men behåller sig saftig och god inuti. Servera laxen i ett nybakt tortillabröd med salsa och strö över krossade jordnötter och hackad koriander. Smaklig måltid! TORTILLAS 5dl vetemjöl ½ tsk salt 50g smör 3dl vatten Enklast är att använda en mixer med kniven monterad för att blanda alla ingredienser, men det går givetvis att blanda för hand också. Ett tips är att koka vattnet innan det blandas i så blir degen enklare att arbeta med, men det bör du nog låta bli om du inte använder mixer för att blanda allt. När allt är blandat och degen känns smidig och fin är det bara att dela upp den i lika många bitar som du skall göra antal bröd. Se till att jobba med mycket mjöl och ett ordentligt mjölat bord för att sedan kavla ut alla delar till fina små pannkakor. Två saker att tänka i här: 1. Degen är rätt klibbig så vänd de utkavlade bröden i mjöl samt använd smörpapper mellan dem för att de inte ska klibba ihop. 2. För att inte degen ska torka, förvara de färdigkavlade bröden i en platspåse eller liknande som håller tätt. Väl ute på fält är det bara att slänga på dem på gallret. Det är bra att ha med någon liten metallåda eller liknande att förvara dem i när de är färdiga (om de inte hinner ätas innan dess) så håller de sig varma och mjuka lite längre. Recepten hittar du på jkpg.com/utomhusmat