Nolltretton 1
KROG KROGKRÖNIKA MISSA INTE Smaken är som röven -
klöven Text: Tobias Pettersson Foto: Pressbild Hösten närmar sig och snart presenteras årets glöggsmak. Därefter årets pepparkakssmak. Säkert kommer det även skumtomtar med ny smak. Nästan allt som går att äta lanseras numera med en ny smak varje år, till och med utmärkelsen Årets smak får varje år en ny smak. För nionde året lanserade Annas Pepparkakor 2023 en tillfällig smak inför julsäsongen. Årets smak var en pepparkaka med distinkta smaker av lime och chili. Abbas sill var inne på ett snarlikt tema och utsåg Asian Fusion till årets smak 2023. Klädesholmens sill ville inte vara sämre och lanserade en sillinläggning med smak av Grönt te & Citrus som sin nya smak det året. Många ser fram emot att varje år testa den nya smaken från Blossa glögg. 2023 var det Hallon och humle. Även Saturnus glögg presenterade en ny smak för året: Granskott & Lingon. Och ni minns väl Aladdinasken? Förra årets nya pralin var Jordgubbskrisp som ersatte Kakaokrisp. Svenska apotek har av någon märklig anledning snöat in på senap och jajjamän, självklart presenterar de årets senap med en ny smak. Apotek Hjärtat smaksatte med äpple och Apoteket satsade på Söt & stark jalapeño. Allt har numera årets smak: glass, öl, semlor, ja allt som man kan stoppa i munnen. Allra längst går Arla Pro som i fem år utsett årets smak rent allmänt. Fast i deras fall handlar det mer om en trendspaning. Förra året analyserade de 60.000 instagraminlägg från 22 olika länder och lät 400 personer från restaurangbranschen i Sverige tycka till. Och de kom fram till att Årets smak 2023 var “Smörigt”. – Inom smakforskningen är smör, smöriga toner och smörighet egenskaper som kan beskriva smak, textur och konsistens i många råvaror och produkter, till exempel kött, potatis, nötter, fisk, kaviar och vin. Smör är så mycket mer än bara smör. Smaken går att plocka fram och kombinera i all oändlighet, säger smakforskaren Johan Swahn. Tidigare år har Årets smak varit “Fluffigt”, “Frasigt”, “Syra” och “Hetta”, och ska man vara ärlig är väl ingen av dem egentligen någon smak. Och det är väl knappast “Smörigt” heller om man ska vara petig. Vad säger denna ständiga jakt på nya smaker om vår samtid? Är det en konsekvens av sociala medier-samhället med sitt eviga sökande efter nya intryck och snabba kickar? Handlar det om att liva upp tillvaron i den dystra tid vi befinner oss i. Eller är det bara ett sätt för företagen att tjäna pengar? Förmodligen lite av alla tre, men det är bara min åsikt - och smaken är ju som baken, så vem vet? Pierre Norrby ser fram emot att förmedla sina kunskaper inom vin i höst. Spännande vinprovningar på Glou Glou i höst Text & Foto: Benny Nilsson Glou Glou vinbar och matsal öppnade upp sina portar i mitten av april i år och har snabbt blivit ett populärt ställe för de som uppskattar ett gott vin. Nu till hösten erbjuder de många spännande vinprovningar. Här finner du kvalitativa viner från jordens alla hörn, men med en betoning på viner från Europa och med ett tydligt fokus mot det ekologiska. Pierre Norrby, som driver Glou Glou, har många års erfarenhet inom restaurangbranschen och utbildade sig också till sommelier för några år sedan. Han har länge drömt om att driva något eget och när möjlighet dök upp slog han till. Något han inte ångrar och nu till hösten kommer han även erbjuda spännande och lärorika vinprovningar till gästerna. – Med start den 11 september kommer vi ha vinprovningar för upp till 30 personer hos oss. Vi kommer sträva efter att ha två per månad och varje provning kommer utgå kring ett speciellt tema. Den första vi har heter ”Blanc de Blanc” där vi lär oss mer om bubbel gjort på gröna druvor, berättar Pierre och fortsätter: – Sedan kommer det fler spännande provningar under hösten såsom en om röda viner med tryck och intryck om viner ifrån Sydafrika och sake i november för att nämna några. Vid varje provning kommer man få avsmaka fyra till sex viner och även få ta del av bildspel och historik kring vinerna och området de kommer ifrån, samt var de finns att köpa. Provningarna börjar oftast kl. 18.30 på kvällen och håller på cirka två timmar. – Det är jättekul att få förmedla min kunskap till mina gäster, samt att ta del av deras erfarenheter och intryck. Du behöver ingen förkunskap för att komma på provningarna, jag brukar själv gå efter mottot ”varje dag är en ny lärdom” och det konstiga är att ju mer jag lär mig desto inser jag hur mycket det finns att lära sig. – Jag hoppas att de som kommer på provningarna ska gå härifrån med lite ny kunskap och ett ökat intresse att lära sig mer om vin, avslutar han och tillägger: – Vill ni veta om vinprovningarna eller boka en plats går det bra att mejla oss eller gå in på våra sociala medier… eller varför inte komma hit och besöka oss. NOLLTRETTON 33