NG Sthlm 1
DEN GODA TRENDEN SOM HÖLL I SIG Ett suröl blev ga
mechangern för Dugges, vars Tropic Thunder har seglat upp som det mest sålda i sin genre på den svenska marknaden. TEXT: PELLE TAMLEHT DUGGES BRYGGERI STARTADES i Mölndal år 2005 av Mikael Dugge Engström, som också är VD på bryggeriet som sedan 2010 ligger i Landvetter. Bryggeriets suröl Tropic Thunder släpptes 2015, och blev nästan omedelbart en succé. – Det var resultatet av ett samarbete med bryggeriet Stillwater, berättar Tomas Halberstad som är kommunikationsansvarig på Dugges. NÄR DEN FÖRSTA batchen av Tropic Thunder var klar smakade den bra, men Dugges var lite osäkra på vad de skulle göra med den. – Den var skitgod men ingen visste riktigt vad vi hade gjort, om det ens gick att sälja. Men vi släppte den först i Systembolagets lokala sortimentet där den låg och tuggade. Sen tyckte någon att vi skulle släppa den i beställningssortimentet då det hade gått så bra. Efter det så hamnade den i fast sortiment av bara farten! IDAG ÄR TROPIC Thunder Sveriges mest sålda suröl. – Det har länge varit den mest säljande svenska surölen, men förra året gick vi upp i topp med råge och i år behåller vi den positionen. Det innebär 136 244 liter i volym på bolaget, vilket är över 50 000 liter mer än tvåan. När suröl breakade blev det ganska snabbt stort i ölkännarkretsar. Har hajpen hållit i sig sedan dess? – Nu känns det som att det är tvärtom, att man pratar om öl för folk som inte gillar öl. Vi har hittat massa nya kunder som jag är helt säker på kommer från ett helt annat håll. Under 2020 ökade surölssegmentet på Systembolaget med 50 procent vilket är otroligt, och det ser inte ut som det äter av försäljningen av andra ölstilar. Hur står sig ölstilen mot andra trender som IPA och nu senast New England? – Nu känns den etablerad, och mer lik vanlig IPA än Hazy. Alltså att den mer tuggar på långsiktigt än att den har en hype. Jag tycker det kan finnas en utmaning i att matcha suröl till mat, vad skulle du säga är passande maträtter till Tropic Thunder? – De allra syrligaste ölen kanske passar allra bäst med is i glaset en varm sommardag. Men matmässigt skulle jag säga gärna till lättare rätter. Kanske en vit fisk med mangobaserad sås, eller varför inte en matigare sallad med valnötter och lite frukt. Hur mycket skickar ni på export? – Tropic Thunder är den öl som har öppnat alla dörrar för oss, en gamechanger. Utan den hade vi nog inte haft någon export att tala om. Den står för en tredjedel av all vår produktion idag, och ett bra år går hälften på export eller till restaurangmarknaden i Sverige. Den andra hälften till Systembolaget. Är det nyttigare med suröl, bra för magen tänker jag? – De allra flesta pastöriserar mjölksyrebakterien så den ska ge smak men inte vara levande som i yoghurt. Detta för att man inte vill att syrningsprocessen ska fortsätta i flaskan eller få en infektion i bryggeriet. Så nej, det är inte nyttigare med suröl. Man ska generellt vara försiktig med att dra likhetstecken mellan alkoholkonsumtion och ett hälsosamt leverne. 38 NÖJESGUIDEN | NR 3, 2021 ODLA ÖRTER, BLOMMOR OCH BLAD 240 SIDOR ODLINGSINSPIRATION landar i bokhyllan lagom till våren. AGNES OCH MAURITZ Stormgaard Larsson driver sen åtta år tillbaka Karshamra Gård i Grödinge, Stockholm. Deras första gemensamma bok kombinerar odling och många goda recept på det som odlas. ODLA ÖRTER, BLOMMOR & blad som släpps den 19 mars är Agnes första bok, medan Mauritz gav ut Uteköket förra våren. TERROIR SOM KONST ETT VÄXANDE VININTRESSE blev en bra grogrund till Brushery Markets vinkartor. GRUNDARNA AV DESIGNSTUDION Brushery, Linnea Hellström och Elin Aschberg, utgick ifrån sina egna intressen kring odling och vin när de tog fram den nya kollektionen till sin webbshop. SERIEN BESTÅR AV åtta kartor föreställande några av de mest älskade och erkända vindistrikten som Barolo, Barbaresco och Rhone. – Länge har vi fått stå ut med vinkartor som påminner mer om en turistkarta och som man hellre förvarar i en byrålåda än hänger upp. Vi ville skapa en karta som var både informativ och vacker att titta på, säger Elin som är grafisk designer och som har ritat alla vinkartor från grunden. KARTORNA SÄLJS TILLSAMMANS med en mängd andra mat- och dryckesinspirerade motiv på brushery.se.