NG Sthlm 1
RÄTT RÄTT VANN För tredje året i rad har vinnaren
i Årets kock fått i uppgift att ta fram Årets rätt. Här är Ludwig Tjörnemos bidrag. TEXT: PELLE TAMLEHT VINNAREN AV DEN prestigefyllda titeln Årets kock 2020 blev Ludwig Tjörnemo, som sedermera är regerande svensk mästare i professionell matlagning. Förutom ära, berömmelse och en påse pengar fick han även uppgiften att ta fram årets rätt. Ambitionen med uppdraget är att skapa nya, klassiska maträtter som varje svensk ska känna till och som organisationen bakom tävlingen hoppas ska bli riktiga favoriter. I kriterierna står att årets rätt ska kunna serveras både hemma och på restaurang, vara klimatsmart, lagas av råvaror som finns tillgängliga i vanliga mataffärer över hela landet samt spegla såväl sin tid som den skapande kockens matlagningsfilosofi. DEN 18 MARS lanserades Årets rätt 2021 som är en svensk bowl med kyckling och rostade grönsaker. – Jag kände direkt att jag ville att rätten ska kännas modern, vara hälsosam och bestå av svenska råvaror. Den är lätt att laga och dessutom är det enkelt att variera råvarorna efter de svenska säsongerna, säger Ludwig Tjörnemo. LUDWIG ÄR FÖDD 1991 och har sedan karriärens början som trettonåring jobbat på en rad stjärnkrogar världen över. Han har också tävlat en hel del och har bland annat en tredjeplats i Årets kock i bagaget sedan tidigare. Mellan 2014–2018 tävlade han i Svenska Juniorkocklandslaget och sedan början av 2019 ingår han i Svenska Kocklandslaget. IDAG JOBBAR HAN på Unilever men även en del på enstjärniga Etolie i Stockholm. Valet av yrke är inte heller något han ångrar. – Att jobba med människor som delar samma passion som en själv är ju en ynnest och att hela tiden få utmana sig själv och skapa något unikt. Det är nog den största anledningen till att jag bestämde mig för att bli kock, säger Ludwig Tjörnemo. RECEPT ÅRETS RÄTT Bas: 1dl Gul ärta 1dl Matvete 0,5dl Solroskärnor Dressing: 1dl Olja 50g Örter (persilja, ramslök eller gräslök) 1st Citron Salt Peppar – Koka matvete och ärtor tills de blir mjuka i lättsaltat vatten. Rosta solrosfrön i ugnen på 150° i 8 min. – Mixa olja, dina favoritörter och citronzest till det blir slätt. Blanda sedan allt och ha som bas i tallriken. Protein: 4st Kycklinglårfilé Olja Fänkålsfrö Salt – Stek kycklingen i olja på hög värme så den får fin färg. Krydda sedan kycklingen med malda fänkålsfrön och salt. Baka klart i ugnen på 150° till den har en kärntemperatur på 60°. Sås: 200g Krasse 3dl Crème fraiche – Mixa valfri krasse med crème fraiche och smaksätt med salt. Grönt: 1st Kålrabbi 0,5dl Ättika 1dl Socker 1dl Vatten – Hyvla kålrabbin tunt. Koka upp ättika, socker och vatten. Lägg ner kålrabbin och låt det svalna. 2st Lökar 300g Svamp 300g Rödbetor Olja Smör – Skala och dela lökarna och rödbetorna i mindre bitar. Rosta i ugnen med lite olja och salt på 180° i ca 20 min eller tills de har mjuknat. Skär svampen och stek i smör tills de fått fin färg. Avsluta med salt. ½ huvud Spetskål 50g Krasse – Plocka av bladen och blanchera cirka 4 min i saltat vatten. Skär sedan ner bladen och blanda med krasse. Topping: 4msk Mandel, rostad 50g Lagrad ost Chili flakes – Hacka mandeln och blanda med chili flakes. Avsluta rätten med att riva på osten och sen toppa med nötblandningen. TIDIGARE ÅRSRÄTTER ÅRETS RÄTT 2020 – TORSKBIFFAR Skapad av Martin Moses, Årets Kock 2019 ÅRETS RÄTT 2019 – KÅLTACO Skapad av David Lundqvist, Årets Kock 2018 NR 3, 2021 | NÖJESGUIDEN 41