Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Sommar i sikte, vil
ket innebär att både vi och matlagningen kan flytta ut på balkongen eller till trädgården. Har du ingen egen uteplats, ta med grillen och åk på picknick. Lit enkla, fräscha råvaror att lägga på grillen eller fräsa ihop i en Muurikka, lite sallader, några kalla såser och vips… så är middagen klar. Till detta serveras med fördel ett gott vin. /Liselotte Andersson Restaurangchef & Sommelier på Louis de Geer. CONO SUR - BICICLETA GEWÜRZTRAMINER 2017 / Chile / Art.nr 6680 / 85:Tillhör du dem som precis som jag tycker att Gewürztraminer nästan alltid blir för aromatiskt och blommigt? Då måste du testa detta vin, även om de klassiska dofterna och smakerna med exotisk frukt, mandel, blommor finns där så har det FALAFELBIFFAR MED RÖDBETA I PITABRÖD Ur boken: Grilla Grönt / Malin Landqvist & Per Ranung / Bonnier Fakta DU BEHÖVER: (4 portioner) 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 stor rödbeta 1 msk olivolja 800 g kokta kikärter 1 tsk malen spiskummin 2 msk potatismjöl 1 tsk salt svartpeppar Myntayoghurt 2 dl tjock yoghurt 1 dl finhackad färsk mynta Picklat grönt 2 polkabetor 2 gulbetor 1/2 dl ättiksprit (12%) 1 dl strösocker 1 1/2 dl vatten vitpeppar 2 kvistar repad timjan Tillbehör pitabröd (tunna) padrones groddar & skott rädisor GÖR SÅ HÄR: 1. Picklat grönt: Rör ihop ättiksprit, socker och vatten. Peppra och lägg i timjanen. Rör tills sockret har lösts upp. Tvätta och skiva betorna så tunt som möjligt, helst på mandolin. Lägg dem i lagen. 2. Falafelbiffar: Skala och finriv lök, vitlök och rödbeta. Krama ut lite vätska. Fräs allt i olivolja och låt svalna. Skölj och mixa kikärtorna. Rör ihop dem med grönsaksfräs, spiskummin, potatismjöl, salt och peppar. Forma fyra biffar och låt dem vila cirka 30 minuter. 3. Myntayoghurt: Rör ihop yoghurt och mynta. 4. Blötlägg ett bakplåtspapper ungefär 5 minuter. Pensla biffarna med lite olja. Lägg biffarna på bakplåtspappret och grilla dem cirka 5 minuter på varje sida på indirekt värme varvat med direkt värme, tills de har fått fin färg. 5. Grilla padrones på direkt värme 2-3 minuter. Grilla bröden hastigt på direkt värme. 6. Servera biffarna i pitabröd med myntayoghurt, padrones, picklade betor, groddar, skott och rädisor. Många härliga smaker som drar åt mellanöstern, med spiskummin och mynta som huvudsmaker. Det går även bra att göra flera mindre biffar istället för fyra stora. Relaxa lite vid beachen i city! Mitt i city, längs utmed Stångåpromenaden mellan Drömmarnas Båge och Järnvägsbron på vägen mot SAAB Arena och vid citys enda sandstrand, hittar du mysiga Mickeys Strandfik – och även denna sommar har Michael Gharib öppnat upp luckorna till fiket med det bra läget. Här finns det en skön sandstrand att stoppa ner tårna i medan du ligger skönt tillbakalutad i solstolen och njuter av en svalkande dryck eller glass samtidigt som solen går ner bakom takåsarna. Känner du dig lite kärlekskrank kan du ju bjuda din kära på en romantisk båttur i trampbåt längs med Stångån. Det finns även möjlighet att låna badminton, fotboll, kortlek, boule och kubb för den som vill utmana sina kompisar. Mickeys Strandfik har öppet alla dagar (om inte vädret ställer till det allt för mycket) - så passa på att relaxa lite vid beachen mitt i Linköpings city. (BN) 18 NOLLTRETTON också en framträdande syra och är dessutom helt torrt. Cono Sur är en superbra producent som jobbar mycket miljömedvetet, de låter cykeln på etiketten symbolisera detta. I vingården ”arbetar” gäss med att äta ohyra istället för att använda andra bekämpningsmedel. Det här vinet kommer från det något svalare området Bio-Bio i södra Chile. Fungerar perfekt till rökt lax eller somriga bufféer med varierade rätter. Vinet klarar också kryddstark mat, serverade det nyligen till en het asiatisk inspirerad kyckling- och räkwok och det gick alldeles utmärkt. Sötma Fyllighet Syra RUBESCO – LUNGAROTTI 2015 / Italien / Art.nr 2942 / 99:Här har ni ett vin som med stor kraft kan möta ryggbiff, lammkotletter och annat gott från grillen. Eller varför inte grilla en hemgjord smakrik pizza? Ös på med kryddiga korvar, parmaskinka och massor med parmesan, toppa med ruccola och ringla på en bra olivolja. Rubescos doft bjuder på örter, choklad och lakrits, i smaken hittar vi även mörka körsbär, slånbär, plommon och en hel del fat. Ett tips, jag tycker generellt att man får röda viner serverade för varma, var inte rädd att ha vinet i kylen en liten stund innan servering. Det gör att de känns fräschare, särskilt på sommaren när temperaturen ändå stiger snabbt i glaset. Strävhet Fyllighet Syra Foto: Malin Singelsö Foto: Privat