Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Nu närmar sig höste
n med stormsteg och denna gång har jag hittat två stilla gobitar från Sydafrika, samt ett gott bubbelvin från samma land. Sydafrika levererar i mitt tycke överlag en god kvalitet på sina viner och man blir sällan besviken på vinerna därifrån. /Text: Peter Lannesand LIEVLAND - BUSHVINE GRENACHE 2018 / Sydafrika / Art.nr 2408 / 119 kronor Nu har Liveland levererat ett kanonvin till Systembolaget. Ett härligt bärigt vin som passar perfekt till lammkotletter, pizza eller varför inte bara sitta och njuta av ett glas tillsammans med lite goda vänner. Det bäriga vinet har en smak av blå plommon med en lätt pepprighet som kommer i eftersmaken. Ett rikitgt fyndvin på Systembolaget. Strävhet Fyllighet Syra MULDERBOSCH - CHENIN BLANC STEEN OP HOUT 2019 / Sydafrika / Art.nr 2701 / 95 kronor SPENATPASTA MED TOMATTOPPING Portionen under tian: Hanna Olvemark / Ordfront förlag DU BEHÖVER: (4 portioner) 2 vitlöksklyftor 2 ½ dl växtbaserad grädde 225 g fryst spenat 1 grönsaksbuljongtärning Salt, peppar Pasta till 4 portioner Topping 8 soltorkade tomater Olja att steka i 1 tsk rökt paprikapulver 1-2 tsk sojasås 1 dl solroskärnor Ibland är det enklaste det godaste, och det är den här krämiga spenatpastan verkligen ett bevis på. Sötma GÖR SÅ HÄR: 1. 2. Börja med toppingen: Hacka de soltorkade tomaterna grovt och stek i olja tillsammans med rökt paprikapulver och lite sojasås. Ställ åt sidan. Skala och hacka vitlök fint och stek på medelvärme i lite olja. 3. Häll över grädden, spenaten och buljongtärningen och låt puttra i 5 min. Smaka av med salt och peppar. 4. Koka under tiden pastan och rosta solroskärnorna i torr stekpanna tills de fått lite färg. 5. När pastan är klar: Häll av vattnet och rör ner spenatgrädden. Toppa med solroskärnor och de soltorkade tomaterna. BOSCHENDAL - BRUT CHARDONNAY PINOT NOIR Sydafrika / Art.nr 7889 / 120 kronor Ny vegansk butik i centrala Norrköping Under maj månad öppnade Helena Jardvall Vegas skafferi – en helvegansk butik på Kungsgatan 77, mitt i centrala Norrköping. – Inspirationen till butiken fick jag från min dotter Gabriella Blomström – hon är anledningen till att jag har fått ett intresse för vegansk kost, säger Helena och fortsätter: – När jag började äta allt mer veganska produkter upptäckte jag att utbudet var begränsat. Det fanns ingen butik i Norrköping som enbart erbjöd veganska produkter trots att efterfrågan var stor. Då bestämde jag mig för att öppna en egen butik. Butiken erbjuder ett stort veganskt utbud av både mat, dryck, vitaminer och godis. Den har dessutom ett speciellt utseende. – Jag skulle säga att butiken är färgad av livet då jag har blandat väldigt mycket 14 NOLLELVA inredning – både gammalt och nytt. Det är en butik som är väldigt rolig att gå in i då den inte liknar någon annan, säger hon. EN BRA START Trots att butiken öppnade mitt i en pågående pandemi har första tiden gått bra. – Vi har blivit jättebra mottagna av Norrköpingsborna och har helt underbara kunder som ständigt kommer med nya förslag, idéer och tips på hur vi kan fortsätta utveckla butiken. Vi har till och med kunder som åker långväga – så ryktet om butiken har verkligen spridit sig snabbt, säger hon och fortsätter: – Givetvis är det en utmaning att öppna mitt i en pandemi, men det är en rolig utmaning som innebär att man får hitta nya möjliga vägar och tänka nytt. (CL) Detta bubbelvin som är gjort efter champagnemetoden är ett bra komplement till den franska motsvarigheten. Det har under 2020 rankats som ett toppvin an många och jag är benägen att hålla med. Vinet har en bra syra med smak av gula äpplen, nougat och grapefrukt. Ett härligt vin att bjuda gästerna på som en start när dom kommer på besök, gärna med lite vanliga potatischips till. Fyllighet Syra Sydafrika kan producera viner både goda röda och vita där detta vita vin med druvan Chenin Blanc har en krispighet som får viner har. Vinet bjuder även på smak av tropiska frukter, lite citrus och en bra ekfatskaraktär. Vinet passar perfekt till såväl skaldjur som kyckling eller en bra pasta carbonara. Sötma Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl Foto: Privat