Lokaltidningen Kanalen 1
8 LOKALTIDNINGEN KANALEN I ÖSTERÅKER • NR 47 • VE
CKA 47 • TISDAG 21 NOV • 2023 • ÅRG 28 söndag 17 dec KL.11-15 JULMARKNJULMARKNADAD NYHET! Fullmatad bilaga i vallentuna nya 14–15/12 som prEsenterar JULmarknaden, engagerar butikerna och inspirerar besökarna. Vill du synas i bilagan? bokningsstopp 7 DEC. MARKNADSFÖRINGEN STÖRRE ÄN NÅGONSIN VALLENTUNA | VALLENTUNA NYA TÄBY | MITT I UPPLANDS VÄSBY | MITT I ÖSTERÅKER | KANALEN BOKA ANNONS I BILAGAN joakim lindeborg, 073- 517 02 33 ARRANGÖR i samarbete med Fastpartner och lokaltidningen Vallentuna Nya. 93.100 HUSHÅLL annonsering 8-15 DECEMBER BOKA plats på marknadeN stefan söderberg, 073- 985 38 32 mat &delikatesser mat &delikatesser LASSE ÖHMAN PÅ ROSLAGSKNALLEN är en av de idag aktiva knallar som arbetat längst i Sverige. Han började åka på marknader redan 1971. På Kanalens Dag har han varit med varenda år sedan starten. LASSE ÖHMAN PÅ ROSLAGSKNALLEN är en av de idag aktiva knallar som arbetat längst i Sverige. Han började åka på marknader redan 1971. På Kanalens Dag har han varit med varenda år sedan starten. Lasse har Lasse Öhman är en av de knallar i Sverige som varit med allra längst. Sitt företag Roslagsknallen startade han redan 1971 men naseriet säger han att han haft i sig i hela sitt liv. Han växte upp i Piteå med föräldrar som var småjordbrukare men själv började han med försäljning redan som 13-åring. – Jag åkte runt och nasade fisk i gårdarna uppe i Pitetrakten tillsammans med en gammal fiskargubbe. Så småningom gjorde jag lumpen på LV3 i Norrtälje och när jag efter avslutad militärtjänstgöring valde att stanna kvar i Norrtälje som " ATT VARA KNALLE ÄR DET ROLIGASTE JOBB SOM FINNS. MAN TRÄFFAR NYA MÄNNISKOR HELA TIDEN OCH FÅR SE SÅ MÅNGA PLATSER ATT VARA KNALLE ÄR DET ROLIGASTE JOBB SOM FINNS. MAN TRÄFFAR NYA MÄNNISKOR HELA TIDEN OCH FÅR SE SÅ MÅNGA PLATSER Lasse har I mer än 50 år har Lasse Öhman rest runt på marknader i hela Sverige med sitt företag Roslagsknallen och sålt godsaker och delikatesser. Varken regn, kyla eller hetta stoppar honom. I mer än 50 år har Lasse Öhman rest runt på marknader i hela Sverige med sitt företag Roslagsknallen och sålt godsaker och delikatesser. Varken regn, kyla eller hetta stoppar honom. Lasse Öhman är en av de knallar i Sverige som varit med allra längst. Sitt företag Roslagsknallen startade han redan 1971 men naseriet säger han att han haft i sig i hela sitt liv. Han växte upp i Piteå med föräldrar som var småjordbrukare men själv började han med försäljning redan som 13-åring. – Jag åkte runt och nasade fisk i gårdarna uppe i Pitetrakten tillsammans med en gammal fiskargubbe. Så småningom gjorde jag lumpen på LV3 i Norrtälje och när jag efter avslutad militärtjänstgöring valde att stanna kvar i Norrtälje som NOMADEN I KROPPEN började jag åka på marknader och sälja godsaker. Jag sålde pepparkakor på burk, något som jag var helt ensam om på den tiden, säger Lasse. började jag åka på marknader och sälja godsaker. Jag sålde pepparkakor på burk, något som jag var helt ensam om på den tiden, säger Lasse. och var det -42,5 grader. Fast jag jobbar hellre i kyla än i för hög värme. Snart tog andra knallar efter honom och började också sälja pepparkakor. Då utvidgade Lasse sitt sortiment till att inbegripa mandel- och sockerskorpor och så småningom även andra bakverk som arraksbollar och punchrullar. Efter kakepoken gick han över till att sälja rökt och torkat kött och andra delikatesser. – Det gäller att vara lyhörd och hänga med i den här branschen, annars överlever man inte. Jag har bytt och utvecklat sortimentet efterhand. Det jag alltid har haft kvar är kokosbollarna från Ländia. De är jag ensam om och de är också de bästa på marknaden, säger Lasse med övertygelse. Snart tog andra knallar efter honom och började också sälja pepparkakor. Då utvidgade Lasse sitt sortiment till att inbegripa mandel- och sockerskorpor och så småningom även andra bakverk som arraksbollar och punchrullar. Efter kakepoken gick han över till att sälja rökt och torkat kött och andra delikatesser. – Det gäller att vara lyhörd och hänga med i den här branschen, annars överlever man inte. Jag har bytt och utvecklat sortimentet efterhand. Det jag alltid har haft kvar är kokosbollarna från Ländia. De är jag ensam om och de är också de bästa på marknaden, säger Lasse med övertygelse. Att resa runt och sälja på marknader är mer än ett heltidsjobb. Lasse och hans två medarbetare planerar in de olika försäljningsställena noggrant. Redan i slutet på januari är de uppbokade ända fram till 23 december. Under förra året blev det 222 övernattningar på olika säljplatser i hela landet. På Kanalens Dag har han varit sedan starten för över 30 år sedan. – Jag ser Åkersberga som hemmaplan, här är vi väldigt starka. Jag har alltid varit nöjd med Kanalens Dag, säger han. Att vara knalle är det roligaste jobb som finns, tycker han. Man träffar nya människor hela tiden och får se så många platser. Och det finns hela tiden ett element av spänning, hela yrket är ett stort spel. – Man vet ju aldrig hurdant vädret blir eller hur mycket folk det kommer. Vädret går inte att styra över men jag låter det inte heller styra mig. På de här 52 åren som jag hållt på med det här har jag bara packat ihop marknadsståndet på grund av oväder en gång när vi var på Jokkmokks marknad Att vara knalle är det roligaste jobb som finns, tycker han. Man träffar nya människor hela tiden och får se så många platser. Och det finns hela tiden ett element av spänning, hela yrket är ett stort spel. – Man vet ju aldrig hurdant vädret blir eller hur mycket folk det kommer. Vädret går inte att styra över men jag låter det inte heller styra mig. På de här 52 åren som jag hållt på med det här har jag bara packat ihop marknadsståndet på grund av oväder en gång när vi var på Jokkmokks marknad I urvalet av varor finns idag även godis och fårskinn. Roslagsknallens klassiker och storsäljare genom åren är kokosbollarna från Ländia. I urvalet av varor finns idag även godis och fårskinn. Roslagsknallens klassiker och storsäljare genom åren är kokosbollarna från Ländia. Att resa runt och sälja på marknader är mer än ett heltidsjobb. Lasse och hans två medarbetare planerar in de olika försäljningsställena noggrant. Redan i slutet på januari är de uppbokade ända fram till 23 december. Under förra året blev det 222 övernattningar på olika säljplatser i hela landet. På Kanalens Dag har han varit sedan starten för över 30 år sedan. – Jag ser Åkersberga som hemmaplan, här är vi väldigt starka. Jag har alltid varit nöjd med Kanalens Dag, säger han. Idag är Lasse 72 år. Han har lovat sig själv att inte jobba längre än tills han fyllt 80 år. Sedan blir han pensionär. – Då ska jag ta helikoptercertifikat och läsa alla de där böckerna som jag inte hunnit med att läsa genom åren, resa och börja leva, säger han och flinar. och var det -42,5 grader. Fast jag jobbar hellre i kyla än i för hög värme. Idag är Lasse 72 år. Han har lovat sig själv att inte jobba längre än tills han fyllt 80 år. Sedan blir han pensionär. – Då ska jag ta helikoptercertifikat och läsa alla de där böckerna som jag inte hunnit med att läsa genom åren, resa och börja leva, säger han och flinar. Jesper Almén Jesper Almén