Produktkatalog Foodservice 1
Sådan märkning accepteras enligt Livsmedelsverket
endast om: • Rengöringen är tillfredsställande • Det ändå finns en verklig risk för ”spår av” i produkten • Det sker i samförstånd med tillsynsmyndigheten. Livsmedelsverket bedömer att rikt linj erna uppfyller de krav som EU ställer för att de ska betraktas som nationella branschriktlinjer. Läs alltid ingrediensförteckningen på förpackningen noggrant så att innehållet i produkten inte har ändrats. Glutenintolerans Glutenintolerans, eller celiaki som det heter, innebär att det glutenprotein du äter startar en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna. Detta i sin tur innebär att förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen förstörs och till slut kan det leda till näringsbrist och ohälsa. Celiaki är en kronisk, livslång sjukdom. Ibland benämns sjukdomen felaktigt som glutenallergi. Glutenintolerans: • är idag en av de vanligaste kroniska sjukdomarna hos barn. Tydliga • i Sverige beräknas 1–2 procent av befolkningen ha celiaki. • är till viss del ärftlig. Risken att drabbas av celiaki är omkring 15 procent om någon annan i familjen har sjukdomen. • är vanligare bland kvinnor. Källa: http://www.celiaki.se/celiaki/vad-ar-celiaki/ Laktosintolerans Att vara laktosintolerant innebär att man har svårigheter att bryta ner laktos, mjölksocker, som finns i mjölkprodukter. Detta beror på att tunntarmens slemhinna har för lite av enzymet laktas, vars uppgift är att sönderdela laktos till sockerarter som kroppen kan ta upp. Laktosintolerans är inte farligt, och ger inte någon skada eller följdsjukdomar. Men en dålig mage kan ge en sämre livskvalitet. Det är mycket ovanligt med laktosintolerans hos små barn. Besvär av mjölk beror då oftast på allergi mot mjölkprotein som inte är det samma som mjölksockret laktos. Källa: http://www.celiaki.se/laktosintolerans/ vad-ar-laktosintolerans/ märkningar på alla produkter Produktfakta 47 Produktfakta