Nöjesnytt Växjö 1
MAT 2018 Regionens – och kanske hela Sveriges – m
est engagerande och inspirerande matevenemang är äntligen tillbaka. Den 7-8 september samlas än en gång konsumenter, livsmedelsproducenter, beslutsfattare och allmänt matintresserade från hela landet i Växjö för 2018 års upplaga av MAT. MAT i Växjö, som nu går in på sitt åttonde år, har blivit den självklara nationella mötesplatsen för den närproducerade, småskaliga och hållbara maten. I grund och botten har evenemanget sin utgångspunkt i frågan om hur man förändrar synen på mat, hur vi producerar den och hur världens resurser används, och man lyckas år efter år göra det i en form som är både folkbildande och tankeväckande. MAT väljer att fokusera på det lokala perspektivet genom att bokstavligt talat gräva där man står och genom att samla experter, debattörer, politiker, producenter, odlare och matälskare vill man främja en närproducerad, småskalig och hållbar matproduktion. Men det handlar naturligtvis också om ren och skär matglädje – något som bevisas av att matmarknaden på Stortorget lockar mer än 50 000 (!) besökare varje år. Evenemanget har numera har satt sig ordentligt i folks medvetande, både lokalt och nationellt vilket innebär en utmaning för arrangörerna att hela tiden förbättra sig, men Calle Sand, som varit projektledare sedan starten, är lugnet själv inför MAT 2018. –MAT är numera ett besynnerligt piano som till vissa delar är självspelande och som man till vissa delar får spela på själv. Jag är lika förvånad varje år över att vi faktiskt lyckas få ihop så mycket bra grejer, och i år är inget undantag, säger han med ett skratt. Precis som 2014 går MAT av stapeln under samma helg som Sverige går till valurnorna och Calle hymlar inte med att evenemanget i mångt och mycket faktiskt handlar om politik. –I grund och botten handlar det om politiska frågor, om landsbygden och många frågor som engagerar. Märkligt nog har vi inte märkt av det så mycket från politiskt håll i år, trots att det är valår och vi har inte resonerat annorlunda angående innehållet på grund av det. Den här valrörelsen har ju handlat om helt andra ämnen, men jag tycker det är lite Årets evenemang har inget uttalat fokus, men Calle har märkt att väldigt mycket har kommit att handla om fisk och han vill slå ett litet extra slag för seminariet om akvaponik, som är ett hållbart matproduktionssystem som kombinerar konventionellt vattenbruk (odling av akvatiska djur såsom fisk, skaldjur eller alger i bassänger) med hydroponik (odling av växter i vatten) i en symbiotisk miljö. Calle, och många med honom, menar att detta kommer att revolutionera hur vi ser märkligt att det som hänt i och med sommarens torka och lantbrukarnas situation inte fått större utrymme i media. Ur beredskapsynpunkt är det som har hänt en katastrof nästan i dignitet med stormen Gudrun, och att man inte ser det beror nog ganska mycket på okunskap, framför allt i media. Man inte ser helhetsbilden, hur mycket det här påverkar oss och kommer att påverka oss i framtiden. Hade vi haft samma scenario för 100 år sedan hade rubrikerna i varit ”Svält i vinter!”. Vi har ett antal seminarier som handlar om beredskapspolitiken, något vi vurmar för och tycker är viktigt. Vi har ingen erfarenhet av kriser i Sverige och beredskaps-frågor borde definitivt ligga högre upp på prioriteringslistan över valfrågor. En av ursprungstankarna med konceptet MAT är att vi någonstans på vägen tappat bort sambandet mellan det som finns på bordet och hur det kommit dit. Om man inte besitter den kunskapen är man väldigt påverkansbar och tappar därmed respekten för sambandet, menar Calle. –Är man intresserad av mat på riktigt blir man till slut intresserad av var maten kommer ifrån och förstår de sambanden, och där har vi en viktig uppgift att fylla, tycker jag. Den publik som besöker MAT har nog lättare att förstå de sambanden och vi har märkt en stor utveckling under de år evenmanget hållit. Många utställare säger också att Växjöpubliken är både kunnig och kräsen; de vet vad de vill ha, är engagerade och ställer bra frågor, säger Calle. på odling och att det är ett hållbart alternativ i framtiden. Han har även några andra personliga favoriter under helgen som han vill framhålla: –Mycket kretsar naturligtvis runt det som händer på Stortorget, men det händer så mycket annat under helgen. Jag tycker definitivt man ska kika på deltävlingen i SM i utomhusmatlagning. Det är en nyhet för året och vi kommer att stänga av Västergatan och sätta upp sju eldstäder. Man tävlar i lag om två-tre personer och vem som helst får anmäla sig och vara med och tävla. Det kan bli lite hur som helst, men folk gillar ju när det lagas mat över öppen eld (skratt). Matsvinnköket i Konserthusparken har vi gjort ännu bättre och det får man inte missa. Kockarna där är galet kreativa och gör otroligt balla grejer. I år är också Tareq Taylor med och gästar, han är väldigt engagerad i de här grejerna. Jag vill också slå ett slag för alla våra fantastiska seminarier, där finns verkligen nåt för alla. Och så tycker jag att man ska uppmärksamma PM:s skördefest och Dryck de Luxe i Trädgården. Dessutom har vi casting till Sveriges Yngsta Mästerkock under lördagen, det kan nog dra en hel del folk. I TEXT: OLA KARLSSON FOTO: HANS RUNESSON Du hittar hela programmet för MAT 2018 på www.matsmaland.se 6 | nöjesnytt