Utmärkt Malmö 1
text Peter Steen-Christensen FALAFELKULTUR Världe
ns största falafelboll vägde 75 kilo och snickrades ihop i Jordanien för sex år sedan. Men det handlar som bekant inte alltid varken om kvantitet eller storlek utan om kvalitet. När Pierre Orsander, Jonathan Burns och Titti Qvarnströms Falafelfestival går av stapeln vid Malmö Konsthall i juni så arrangeras också världens första Falafel-VM då vi får se hur våra falaflar klarar sig i en internationell konkurrenssituation. Att ett VM hålls i just Malmö känns såklart helt naturligt då kikärtsbollen nästan utvecklats till en symbol för staden. Men falafelns resa från rötterna i Egypten till att bli hyllad i Malmö har varit brokig och kantad med äventyr, och då Amnon Tsubarah öppnade Falafel Mästaren 1988 så hade få en aning om vad han ställde till med. Idag, 30 år senare, serveras vi inte bara falaflar från ett stort antal restauranger utan alltså också en festival och till och med en falafelbok. Vi jagade fatt på Pierre Orsander för att lära oss mer. Kommer du ihåg din första falafel? – Min första falafel var i grundskolan. Då gjorde vår klass ett besök på Örtagårdsskolan vid ett tillfälle, och i samband med det ett lunchbesök på en närliggande falafelvagn samma dag. – Spola fram några år, så var falafel min dagsföda under en period vid uppstart av ett startup inom IT-världen, då vi satsade vår ekonomi i bolaget. Falafelns prispunkt var då rent av klockren med sitt pris på cirka 20 kronor. Falafel har en otroligt stark position i Malmö, kan berätta hur det kommer sig? – Den har ju det! Orsaken är mycket på grund av att den dök upp under en period då det var sämre ställt ekonomiskt i Malmö, och orsaken var inte att bli rik på falafelförsäljningen, utan att vara en rätt som var tillgänglig för alla. Detta håller i sig ännu idag, vilket jag tycker är fint. Det är stor del av varför kulturen är som den är idag. Är gemene malmöit stolt över att ha falafeln som stadens officiella maträtt och att den nästan har blivit en liten del av Malmös identitet tror du? – Jag skulle inte bara säga att den nästan har blivit en del av Malmös identitet, utan att den har en ganska stark sådan. Malmöiterna är stolta över sin falafel och man hör återkommande om resenärer som är på jakt efter att prova den beryktade falafeln i Malmö. Det finns även en stor stolthet att servera den hos personalen på restaurangerna, vilket vi märkte när vi påbörjade arbetet kring vår bok om falafelkulturen. I juni går Falafelfestivalen av stapeln med tillhörande VM, vad ligger bakom ert beslut att genomföra det här projektet, tror du det är något som kommer bli ett bestående inslag? – Allting började egentligen med att jag och Jonathan kom i kontakt med Titti Qvarnström som vi fick höra önskat arrangera ett Falafel-SM ett tag. När vi väl träffades och började diskutera började vi spinna vidare och därefter gick tankarna till att köra ett VM, och i slutändan kändes en festival som ett bra inslag att knyta ihop säcken med för hela staden att ta del av. – Redan i inledande diskussionen med Malmö Stad så var man positiva till festivalen och Falafel-VM, och om allt går vägen så är det något båda parter önskar ha som ett återkommande arrangemang i staden. Ni ligger ju också bakom boken om Malmö som falafelstad som kommer senare i år, vill du berätta lite om den? – Det stämmer! Jag tillsammans med Jonathan Burns skriver en bok om falafel. Det är en coffeetable-bok som primärt inte är om mat egentligen, utan snarare Malmö och dess kärlek till falafel. I den skildrar vi berättelser och restaurangerna som är en så stark del av Malmös falafelkultur. – Vi har redan nu gjort en bra bit av bokens innehåll, men arbetet fortsätter under årets gång. Falafelfestivalen och Falafel-VM är bland annat två saker vi planerar ha med i boken. Enligt dig, vad kännetecknar den perfekta hantverks-falafeln? – En falafelboll som är saftig och lagom krispig. Till det ett hembakat bröd - vilket är lätt att hitta på Malmös falafelrestauranger - och en lagom balanserad sås som inte tar över falafelns unika smak. För mig personligen är fokus på brödet och falafelbollen i sig nyckeln. – En av Malmös falafelprofiler vi intervjuade för boken avslöjade för oss att nyckeln är färsk persilja i falafelbollen, men mer om det kommer beskrivas i boken. Hur ser framtiden ut för Malmö som falafelstad? – Jag tycker det ser riktigt ljust ut. Falafeln i sig är hur populär som helst, och med den ständigt växande trenden av att äta grönt så får den en ännu starkare röst nu än förr. – National Geographic utsåg nyligen Malmö till en av de åtta mest intressanta platserna att besöka, och en av orsaken var falafelkulturen. – Det ska verkligen bli kul att hålla Falafel-VM och Falafelfestivalen och göra falafelkulturen i staden ännu starkare, och även se hur Malmö står sig smakmässigt jämfört med resten av världen. Falafelfestivalen, 16 juni, St Johannesgatan 7, framför Malmö Konsthall 14