Nöjesnytt Växjö 1
sallader Nytt år och kanske dags att förverkliga
nyårslöftet om att äta nyttigare? Låt dig inspireras av våra fräscha recept på sallad. SALLAD NICOISE 4 portioner 200 g frysta haricots verts 200 g tonfisk i olja 3 kokta potatisar 1 rödlök 2 mjukkokta ägg, ca 7 minuter 200 g blandad grönsallad 2 msk kapris 12 svarta oliver COTTAGE CHEESE MED SARDELLER 250 g Keso® cottage cheese supermini 50 g sardellfiléer TILLBEHÖR 2 msk olivolja 1 citron Svartpeppar Koka haricots verts och spola dem kalla. Låt tonfisken rinna av och dela den i bitar. Skala och skiva potatis, lök och ägg. Strimla salladen. Varva alla ingredienser på ett stort fat eller på tallrikar. Mosa sardellerna och blanda dem med cottage cheese. Lägg röran på salladen, ringla över olivolja och smaka av med peppar. Garnera med citronklyftor. NÄRINGSVÄRDEN, PER PORT Energi: Protein: Kolhydrater: Fett: 515 kcal 31 g 50 g 19 g SALLAD MED HALLOUMI, RÖDA LINSER OCH ÄPPLE 4 portioner 1 förpackning halloumi 1 msk Arla Köket® smör- & rapsolja 1 äpple 1 citron (rivet skal och saft) 5 dl kokta röda linser 1 kruka färsk mynta 1 vitlöksklyfta 1/2 rödlök 250 g körsbärstomater 1 liter blandad grönsallad 1 dl rostade cashewnötter 2 dl Arla Köket® turkisk yoghurt 1 surdesbaguette Skär osten i bitar. Stek dem i smör-&rapsolja i en stekpanna. Kärna ur och skär äpplet i bitar och blanda med hälften av citronsaften. Blanda de kokta, avrunna linserna med hackad mynta, hackad vitlök och hälften av citronskalet. Skala och skiva rödlöken tunt. Dela tomaterna. Lägg sallad och rödlök på tallrikar eller uppläggningsfat. Fördela linsblandningen på salladen. Toppa med tomater, cashewnötter, äpple och ost. Rör ut yoghurten med resten av citronskal och saft. Servera salladen med yoghurten och bröd. NÄRINGSVÄRDEN, PER PORT INKL TILLBEHÖR Energi: Protein: Kolhydrater: Fett: 640 kcal 32 g 51 g 31 g NUDELSALLAD MED RÄKOR 4 portioner NUDELSALLAD 150 g glasnudlar 2 msk soja 1 msk rostade sesamfrön 1 tsk sesamolja 1 msk flytande honung 4 färska sparrisar 1 rödlök 1 ask sockerärtor 4 rädisor 2 salladslökar 1 röd chili 250 g skalade räkor 1 dl hackade cashewnötter 1 kruka färsk koriander 1 lime DRESSING 2 dl Arla@ gräddfil 2 msk japansk soja 1 msk riven färsk ingefära 1 lime (saft & skal) Börja med dressingen. Blanda gräddfil, soja, ingefära och lime. Låt stå i kyl fram till servering. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Häll av och blanda med soja, sesamfrön, sesamolja och honung. Bryt av nedersta delen av sparris. Koka sparrisen i lättsaltat vatten1 min. Kyl i kallt vatten. Dela sparrisen på längden. Strimla rödlök, sockerärtor, rädisor och salladslök tunt. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda alla ingredienser med nudlarna.Toppa med räkor, cashewnötter, koriander, lime och dressing. 42 | nöjesnytt NÄRINGSVÄRDEN, PER PORT Energi: Protein: Kolhydrater: Fett: 560 kcal 31 g 38 g 31 g NÄRINGSVÄRDEN, PER PORT Energi: Protein: Kolhydrater: Fett: 435 kcal 21 g 49 g 16 g KYCKLINGSALLAD MED APELSIN OCH NÖTTER 4 portioner 500 g kycklingbröstfilé 1 palsternacka 2 morötter 2 dl hel dinkel 1 apelsin 65 g blandad grönsallad 2 msk olivolja 1 dl hasselnötter 1 tsk flingsalt APELSINSÅS 2 dl Arla® gräddfil 1 apelsin (rivet skal) 1 tsk malen ingefära 2 krm salt 1 krm svartpeppar Rör ihop ingredienserna till såsen och ställ kallt. Salta, peppra och stek kycklingfiléerna i en stekpanna ca 4 min på varje sida. Låt svalna. Skala rotfrukterna och hyvla dem med skalaren. Koka dinkelkornen enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet och rör ner rotfrukterna direkt. Skala apelsinen och skär i bitar. Skär kycklingfiléerna i skivor. Rosta nötterna i torr, varm stekpanna. Blanda dinkel och rotfrukter med apelsin, sallad och olja. Lägg på kycklingen. Strö över salt och nötter. Servera med såsen. KÄLLA: ARLA