NG Sthlm 1
Krog DE GICK VINNANDE UR STELLAGALAN I början av
februari belönades de mest framstående kvinnorna inom svensk gastronomi. TEXT: PELLE TAMLEHT FOTO: MADELEINE LANDLEY STELLAGALAN, SOM HÖLLS på Fotografiska i Stockholm, jobbar aktivt med att lyfta fram kvinnliga proffs som kan bidra till att utveckla svensk gastronomi. Detta var andra året i rad som galan anordnades, och på scenen fick vinnare i totalt nio kategorier ta emot pris för sina bedrifter. BLAND VINNARNA HITTAS bland andra kokboksförfattaren och matstylisten Luise Vindahl, kocken Frida Nilsson samt Tjogets bartender Hedda Bruce. – Det känns extra grymt att vinna ett pris där kvinnor stöttar kvinnor, kommenterar Luise Vindahl vinsten. VINNAREN AV ÅRETS Stella Mentor, Sofia B Olsson från restaurang vRÅ i Göteborg kunde inte vara på plats men meddelade över telefon att hon var mycket tacksam över utmärkelsen. – Jag var stolt och nöjd redan innan jag fick reda på att jag vunnit – det är stort att bli nominerad i en så viktig kategori som mentor, berättade hon från restaurang Sanaburi i Niigata, Japan där hon gästspelar. HEDERSPRISET GICK I år till kocken och krögaren Malin Söderström, som har varit förebild för många andra kvinnor i branschen. – Jag tycker vi ska bli bättre på att be om hjälp och skaffa oss stöd och hjälp i karriären. Då kommer det bra saker till en, kommenterade hon sitt pris. 86 NÖJESGUIDEN | NR 2, 2019 ÅRETS VINNARE HADE också god spridning över landet med två vinnare i Skåne och två i Göteborg samt en i Växjö, utöver de fyra vinnarna från Stockholm. – Nu känns redan det som länge sedan, men det var faktiskt bara i början av 2017 som vi kvinnor från mat- och mediabranschen gick samman och grundade Stellagalan. Med hjälp av modiga och framsynta sponsorer har vi i år kunnat fortsätta att bygga ett evenemang som lyfter fram kvinnor i den gastronomiska branschen, säger Anette Rosvall, ordförande för Stellagalan som idag drivs av en grupp om tio kvinnor. FÖR DRYCKEN TILL galan stod bryggmästaren Hedda Spendrup, som hade tagit fram ett specialöl med smaker av te, honung och yuzu. ”Det känns extra grymt att vinna ett pris där kvinnor stöttar kvinnor.” HÄR ÄR SAMTLIGA VINNARE AV STELLAGALAN 2019 STELLA BAGARE – IA AHLSGÅRD PM Bröd och Sovel, Växjö Med ett hängivet driv och en passion för hantverket är hon en stor förebild för så väl unga som seniorer i branschen. Hon är en bagerska med ett stort mått av ödmjukhet och generositet när hon delar med sig av sina kunskaper. STELLA BARTENDER – HEDDA BRUCE Tjoget, Stockholm Hon är en bartender med intelligens, fantasi och skinn på näsan – en förebild för fler än de i branschen. Hemtamt rör hon sig mellan det klassiska och det nyskapande – alltid med en personlig touch. Det finns ingen drink som inte blir bättre när den här bartendern serverar den. STELLA KOCK – FRIDA NILSSON MJ’s, Malmö På sitt alldeles egna sätt lagar denna kock mat med glädje, mod, passion, klokhet och nyfikenhet. Det gör henne till en stor förebild och inspirationskälla. Med gedigen kunskap hämtad från några av Sveriges bästa krogar och med en detaljrikedom och smaksäkerhet utöver det vanliga, bidrar hon i allra högsta grad till att driva svensk gastronomi framåt inom så väl smak som jämställdhet. STELLA KONDITOR – TEA MALMEGÅRD DoMa, Stockholm Med stort mått fantasi och yrkesskicklighet skapar hon enastående bakverk som förundrar. Hennes entusiasm, charm och pedagogiska talang lockar till nyfikenhet och kunskapstörst hos nybörjare som får modet att testa sina gränser. STELLA MEDIA – LUISE VINDAHL Green Kitchen Stories, Stockholm I ett eget, vackert och näringstätt universum presenterar hon vegetarisk mat på ett lustfyllt sätt. Kunskap och äkta passion möter vi i böcker, artiklar och sociala medier. Hennes egna uttryck är ett signum som blivit en genre och bildat skola långt utanför Sveriges gränser. STELLA MENTOR – SOFIA B OLSSON vRÅ, Göteborg I en avvägd balans mellan ödmjukhet och stora visioner stöttar hon kvinnliga kockar och får dem att utvecklas mer än de trodde var möjligt. Hon är en hållbarhetsambassadör både för naturen och arbetsmiljön och ger oss hopp om att kvinnlig kompetens inte kommer gå förlorad. STELLA SERVIS – CECILIA RICHTER Stationen i Skanör, Skanör Med ett fantastiskt öga för detaljer och logistik tar hon ansvar för gästens serviceupplevelse. Hon är lyhörd, hängiven och flexibel utifrån gästens behov utan att tulla på sina eller restaurangens förutsättningar att leverera. Vi ser en mästerlig skicklighet som endast de erfarna behärskar. STELLA SOMMELIER – EMMA ZIEMAN Thörnströms Kök, Göteborg Hon levererar hissnande kunskaper i världsklass med känsla och finess. Hon får utmärkelsen för en enastående prestation inte bara under 2018 utan flera år i följd, både på restauranggolvet och på tävlingsarenan. Engagemang, kunskapstörst, nyfikenhet och ett ständigt driv framåt utmärker denna strålande SOMMELIER. STELLA HEDERSPRIS – MALIN SÖDERSTRÖM Kulturrestauranger, Stockholm De gastronomiska gärningarna är omfattande och betydande. Hon har visat vägen och blivit en stor förebild för både kvinnor och män i branschen. Det är hennes mod, yrkesskicklighet, förmåga till ständig förnyelse och engagemang för kvinnliga kollegor gör henne till en värdig vinnare av Stellagalans hederspris.