Nolltretton 1
KROG Let´s party! Sha-Boom med Dag Finn i spetsen
kommer till Palatset! Sjung med i allsångshits som ”Don´t steal my heart away” och ”R.O.C.K”. Dags för nostalgikväll på Frimis. Den 2/11 blir det buffé, umgänge och dans till Chuck Berry Mania. Aah...visst var det väl ändå bättre förr? Gillar du whisky? Bra. Den 22/11 kommer Scotch malt Whisky Society till Bishops Arms och håller whiskyprovning. Den svenska lofi och americana-kungen Christian Kjellvander lirar på Platens Bar 17/11. Aktuell just nu med sin nya platta. Skylten är alive and kicking! Den 10/11 lirar Deportees där, så gå dit och njut av den fantastiska kulturbyggnaden. Mattias Lundahl vill ge gästerna en bra matupplevelse när de besöker restaurangen. Restaurang Ekkällan stärker sitt team Text & Foto: Mikael Carlsson Restaurang Ekkällans nya satsning längst ner på Storgatan stärker teamet med kocken Mattias Lundahl. Med över 35 års erfarenhet i branschen och en gedigen kunskap inom matlagningskonst, både nationellt och internationellt, kommer Mattias bidra till att sätta Ekkällan på restaurangkartan i Linköping. Direkt efter att ha slutat nian började Mattias jobba i disken på Ekoxen. Så småningom fick han börja hjälpa till med annat i köket och på den vägen är det. Efter att ha läst gymnasiet i Åre fortsatte karriären inom restaurangbranschen. Kring milleniumskiftet gick flyttlasset till Spanien under tre år. Hemkommen därifrån blev det jobb i bland annat Stockholm, Östersund, Vemdalen och Norberg innan flyttkartongerna återigen hamnade hemma i Östergötland kring 2006. Vad är det roligaste med att laga mat? – Lagandet i sig naturligtvis men framförallt reaktionen på maten, tycker Mattias. Att få ta del av gästernas upplevelse. Vad lagar du helst för typ av mat? – Det jag tycker är roligast att laga är husmanskost, säger Mattias. Här på Ekkällan får jag rätt fria händer att tolka den meny man sätter ihop och det är stimulerande. Samtidigt är det tufft idag att få ihop det med de priser vi har på många av våra råvaror. Vilka är dina inspirationskällor? – De två personer som jag inspirerats mest av är min far och kocken Göran Myrberg, berättar Mat40 NOLLTRETTON tias. Min far var köksmästare på Ekoxen när jag började och under de sista åren var han lärare på Dackeskolan. Göran jobbade jag ihop med på Blue Ribbon och han var en av de duktigaste kockar jag jobbat med. Görans känsla för husmanskost och smaksättning inspirerar mig än idag. Fem snabba med Mattias: Favoritmat Till middag äter jag gärna fisk och skaldjur inspirerat från Medelhavet. Ska det bli en lunch så är jag riktigt förtjust i sill och gärna lite gubbröra också. Favoritfilm Clockwork Orange Gör på fritiden Lyssnar mycket på musik på vinylskiva, älskar mat och dryck även på fritiden och har de senaste åren blivit biten av discgolf. Favoritresmål Krakow i Polen, gamla Östeuropa överhuvudtaget. Och England skulle jag gärna vilja åka till. Ser på TV Mycket BBC som engelska antikrundan och så en massa discgolfprogram. Visa din kärlek till Linköpings lokala caféer och restauranger Vi skriver om lokala företag. – För att vi bryr oss –