A6:an 1
Han har vunnit SM för unga bagare, titulerats som
årets konditor i Sverige, gett ut prisvinnande böcker och medverkat i hyllade tv-program. Under årets Elle-gala blev han dessutom utnämnd till Sveriges bäst klädda man. Roy Fares är en perfektionist och han älskar att vinna. ROBERT NILSSON WOLFGANG KLEINSCHMIDT R oys intresse för bakning började i de tidiga tonåren men sin talang förstod han först under lektionerna i hemkunskap. Där kunde han få utlopp för sin kreativitet och skapa vackra bakverk med enkla råvaror. Sedan dess har passionen bara vuxit sig starkare och det som en gång handlade om att lyckas handlar idag om att inspirera och få andra att njuta. Den första milstolpen i karriären var när Roy vann SM för unga bagare och efter det har många milstolpar passerats och många delmål uppnåtts. – Min karriär ser nog väldigt rak ut för många. Men det ligger hårt arbete bakom och jag har varit målmedveten sedan barnsben. Min bakgrund har präglat mig och jag har sett min familj komma till ett nytt land där de verkligen har fått kämpa. Det har gjort att jag vill ta vara på varenda möjlighet, säger Roy. Han flyttade till Sverige från Libanon tillsammans med sin familj när han var sex år. Roy är uppväxt med stora bullriga middagar flera gånger i veckan, där maten varit navet som samlat både släkt och vänner. Nu strävar han efter att bakningen ska bli en lika naturlig samlingspunkt och ett härligt sätt att umgås med sina vänner. Som konditor beskriver han sig som en perfektionist som vågar att utmana sig själv. – Jag är väldigt pedantisk och är i grunden ganska enkel i mitt bakande. Det enkla blir oftast godast om man gör det på ett riktigt sätt. Gör jag en äppelpaj då använder jag bra råvaror och gör egen 2012 släppte han sin första bok “Sweet” och året efter släpptes succéboken “United States Of Cakes”. En bok som vann guld i kokboks-VM och som senare kom att förvandlas till ett tv-program med Roy själv i huvudrollen. I år är han aktuell med sin fjärde bok “Sweet spots of New York” och återigen är han tillbaka bland de amerikanska bakverken. – Jag känner mig väldigt hemma i den amerikanska kulturen. Där finns ingen jantelag och det är tillåtet att ta plats och tro på sig själv. Att det blev just New York är för att staden bjuder på en härlig mix av kulturer och där kan man få smaka på hela världen. Du inspireras mycket av franska och amerikanska bakverk, har svenska bakverk blivit tråkiga? – Nej det tycker jag inte men oftast bakar jag i olika forum. När jag gör böcker tycker jag det är viktig att paketera ett koncept och det uppskattar mina läsare också. Sen tycker jag snarare att Sverige har blivit modigare i sin bakning, det är bara att kolla på semmelwrappen. Sommaren närmar sig och Roy hoppas på fint väder och mycket utomhustid med sina vänner. Han blickar framåt mot sommarens fester vid havet med god mat och roliga lekar. Roy har redan klart för sig vad han kommer att bjuda på till sin första fest. – Det går ju inte att undvika att det blir väldigt mycket grillat under sommaren. Jag vill bjuda på en härlig grillbuffé med massor av olika sallader och kalla rätter. Till dessert vill jag hålla det enkelt med en rabarberpaj eller jordgubbar och glass. 2016 | A6:AN 2 35 smuldeg och vaniljsås. Jag försöker alltid behålla enkelheten när jag bakar och tillsätta någon slags lekfullhet. Han är en perfektionist i allt han gör och han vägrar att lämna något åt slumpen. Roy har ett skarpsynt öga för detaljer och en förmåga att få allt att smaka eller sitta perfekt. Det är tydligt att det finns paralleller mellan hur han bakar och hur han väljer kläder. Det verkar vara ett vinnande koncept eftersom han prisats både som Sveriges bästa konditor och Sveriges bäst klädda man. Hur klär sig årets bäst klädda man i sommar? – Jag är väldigt mycket shorts/jeans, sneakers, t-shirt och ett par snygga solglasögon. Det går alltid hem och det är något jag känner mig bekväm i. Jag har aldrig varit någon mode-nörd men jag har lyckats hitta en stil jag trivs i och det tror jag är det viktigaste. Då blir man även lite mer självsäker på ett snyggt sätt. För mode passar ju faktiskt inte alla. Roy har ett flertal projekt på gång och med tiden har han börjat längta efter ett ställe att kalla sitt eget. Inget är klart än, men om Roy öppnar sitt eget konditori är en sak säker. Besökarna kommer att stiga in i en perfekt lokal och äta perfekta bakverk i en perfekt miljö. Och det kommer att bli ett konditori som med högsta sannolikhet kommer att vinna priser. TÄVLA & VINN Vinn Roy Fares nyutkomna bakbok!