Utmärkt Örebro 1
i veckan. Måndagarna får man dock leta sig någon
annan stans för då behöver värdparet vila ut och sköta administration och inköp. Jon berättar att han vill leverera ganska enkel och ärlig mat. Inte jättemycket krusiduller och konstigheter. Det ska vara roliga råvaror, generösa portioner och goda viner på glas. Jon fortsätter med att de försöker att ta råvaror efter säsong och gärna lokalt om det finns tillgängligt. Fisk från Klanghamns fiskeläger eller sparrisen från Hjo. Han säger att det ska vara ”i harmoni med min omgivning”. Vilka är era favoriter på menyn? Menyn förnyas varje säsong, men ofta blir det ett par klassiker som får följa med eller som kommer tillbaka från tidigare år. Jon berättar att trycket på att förnya menyn inte är samma som i en storstad. Tivedens Mat ska vara lite som att lyssna på Ted Gärdestad. ”– Lite nostalgi och ärlighet” säger Jon. Men fortsätter med att rekommendera lamminnerfilé provencale eller kalvlever anglaise som är populära liksom aborre, röding eller löjrom. Jon berättar att det inte är så många traditionella turister som kommer till honom. Om man inte räknar de som har sommarhus som turister förstås. För de kommer! Många är beredda att åka en timme eller så för att komma bort och få äta något extra gott. Han har mestadels gäster från området som sträcker sig mellan Skövde, Mariestad och Örebro. Men det händer visst att gästerna åkt längre för att få njuta av denna lilla pärla i skogen. Fastboende i närheten kommer visst också när de vill fira något. I början var det en lite äldre målgrupp som hittade ut i skogen. 40-talister som hade tid och ekonomi att leta reda på nya matmål, men numera hittar även en yngre generation hit, fortsätter Jon. Att driva en verksamhet mitt i skogen har sina utmaningar och när vi samtalar med Jon arbetar han som bäst på att rekrytera personal inför sommaren. Jon fortsätter att berätta om sina ambitioner om att förbättra parkeringsmöjligheterna vid restaurangen genom att köpa till lite mark. Ett projekt som han inte helt lyckats med ännu. Kanske det blir ett projekt för kommande år. Jons tips på saker att göra kring Tivedens Mat. • Tivedens nationalpark. • Vandra på Bergslagsleden, etapp 17 och slutet på Bergslagsleden, Stenkällegården ligger strax norr om Tivedens Mat. • Stanna till vid Vitsand för ett dopp. Flera 100 meter strand och långgrunt. • Bada i viken Granvik i Vättern, ca 5km från Tivedens Mat. • Köpa en fisk i Klanghamns fiskeläger. • Besöka Sanderud ca 10 km från Tivedens Mat. • Hästridning. • Kajakpaddling. • Sist men inte minst! - Promenera i skogen! 42