TIDNINGEN TILLVÄXT 1
EN TYST NYHET – ALSTOR 833 GÅRDSFÖRETAGET Råbiff
à la Hygn finns med bland recepten i en kokbok utgiven av restaurang Vita älgen i Åmotfors. ÅTERFÖRSÄLJARE www.alstor.se • 0524-407 45 • info@alstor.se 0504-129 16 www.tibroskog.se 070-339 90 90 www.kjellsson.nu 016-48 14 60 www.strengbohm.se 0690-100 68 0454-913 39 www.mecoteck.se www.gosta-gustafsson.se Vi lovar dig Guld och grönare skogar. Vi har arbetat fram ett nytt skogsbruksavtal. Guld. Genom att teckna ett avtal har du skapat bättre förutsättningar för att göra din skog till en bättre affär – inte bara för dig utan även kommande generationer. För avtalet innebär att våra rådgivare hjälper dig att planera hur, i vilket tempo och när du ska genomföra åtgärderna. Vid sidan av att du får årsbästa betalningen för det som avverkas. Med Norrskogs Skogsbruksavtal Guld får du helt enkelt grönare skogar – på flera sätt än ett. Boka in ett möte med din skogsrådgivare. Vi bjuder på lunch. www.norrskog.se Så tillagar du viltkött Kött från vilt ska med fördel tillagas tills det är rosarött eller mediumstekt. Bryn först köttet i panna och krydda väl. Efter bryning flyttas köttet till ungen. Lämplig ugnstemperatur: 125 grader. Filé, entrecote och andra finare detaljer bör helst inte stekas till mer än 54 grader. Stekar kan lagas till 56 grader. Ta ut köttet när det uppnått den temperaturen och låt det vila i 10–15 minuter. Hjortkött har mer viltsmak än älg men mindre än rådjur. Vilt kryddas ofta med enbär, vitlök och färska kryddor men testa gärna stjärnanis, kanel eller kakao bönor. 32 Tillväxt Familjen Höglund framför ett magasin från 1700-talet – dottern Karin, sonen Gustav, föräldrarna Maria och Ulf samt golden retrievern Frost. > den livlige Frost, en niomånaders golden retriever. Den före detta företagsledarens filosofi är att rörelsen ska vara självfinansierad och klara investeringar med eget kassaflöde. Gårdsbutik, cateringkök och rökeri gick på 6–7 miljoner kronor, inräknat 25 procent i investeringsbidrag från EU. Viltslakteriet kostade i samma härad. Från näringslivet har han också lärt sig att en rörelse behöver tre ben för att stå stadigt. – Vi har strävat men inte kommit längre än till två – skogen och köttbenet, som jag kallar det. Nu går han och grunnar på om naturturism ska bli det tredje benet – låta folk uppleva naturen, jaga eller fiska, och komplettera med boende och god mat. – Kanske blir det något för den yngre generationen att jobba vidare på. n syre.se BÄÄBTTRE AV BÄÄTTR SERVICE TRE AVKASTNINGKASTNI NG BTTREE SERVICE S K O L G S B V R A U S K T A