Kanalen 1
8 arbete & näringsliv veckans inslag tipsa Redakt
ionen redaktionen@fixmedia.se 08-540 883 00 Du är alltid välkommen att tipsa redaktionen eller skicka in egna texter/bilder. Vi förbehåller oss rätten att välja ut lämpligt material och att korta texter. Yrken som leder till jobb efter högskolan n ARBETE Många som söker in till högskolan nu kommer att ha goda chanser till jobb när de tar sin examen. Men det gäller att välja rätt yrke. Det visar Arbetsförmedlingens framtidsprognoser, som finns för ett hundratal yrken. Arbetsförmedlingen gör regelbundet långsiktiga prognoser som visar framtidsutsikterna för ett hundratal yrken. Där kan den som nu planerar att studera se vilka yrken som ger störst chans till jobb den dag de har läst klart. På listan över yrken på eftergymnasial nivå som kommer att ha lättast att få ett arbete om fem år finns många ingenjörsyrken, men även vård- och läraryrken. Arbetsförmedlingens senaste prognos från i år: Datayrken, förskollärare och fritidspedagoger, grundskollärare, gymnasielärare i yrkesämnen, läkare, sjuksköterskor, specialpedagoger, tandläkare och teknikyrken. LE KällA: ArbetsFörmedlinGen Avtech har sålt huset i Stava n NÄRINGSLIV Företaget Avtech har sålt sin kontorsfastighet i Åkersberga (Stavabacken) till ett externt fastighetsbolag. Företaget letar efter ny lokal i norra Stockholm i direkt anslutning till pendeltåg och/eller tunnelbana. CL Åkersberga kanalen nr 41 • vecka 41 • tisdag 6 oktober • 2015 ”Mina förebilder är Rosendals och Ulriksdals trädgårdar.” mAlin JAKobsson Malin Jakobsson är restaurangchef på Greenroom & Deli, som startat sin verksamhet i restaurangen på Åkersberga Växtförsäljning. ”Mina förebilder är Rosendals och Ulriksdals trädgårdar. Även om det inte finns odlingar på samma sätt här så finns det närhet till många grönsaker och växter”, säger hon. Foto: ChArlottA lAmbertz Smakfullt omfamnad av blommor och grönska I våras smög Greenroom & Deli igång sin verksamhet då de öppnade cafédelen i restaurangen på Åkersberga Växtförsäljning. Nu efter sommaren har verksamheten slagit ut i full blom. Bakom det nya konceptet med lunchmat, café och eventkvällar står sommelieren och livsnjutaren Malin Jakobsson. Sverige får nya sedlar och mynt n NÄRINGSLIV Under 2015 och 2016 får Sverige nya sedlar och mynt. Det blir också en ny valör, en 200-kronorssedel. Dessutom börjar 2-kronan ges ut igen. Sedlarna får nya säkerhetsdetaljer med bättre skydd mot förfalskningar och mynten blir mindre och lättare. Sedlarna och mynten kommer i två omgångar: oktober 2015 och oktober 2016. Under en period kommer både de nuvarande och de nya sedlarna och mynten att finnas i samhället samtidigt. Från den 1 oktober 2015, blir de nya 20-, 50-, 200- och 1 000-kronorssedlarna giltiga att betala med. De nuvarande 20-, 50- och 1 000-kronorssedlarna blir ogiltiga efter den 30 juni 2016. I oktober 2016 kommer de nya 100- och 500-kronorssedlarna och de nya mynten; 1-, 2- och 5-kronan. De nuvarande 100- och 500-kronorssedlarna och 1-, 2- och 5-kronan blir ogiltiga efter den 30 juni 2017. För mer information se riksbank.se. CL KällA: riKsbAnKen − Jag har arbetat i restaurangbranchen i många år. Jag har även arbetat inom andra serviceyrken och är utbildad friskvårdskonsulent, men har alltid halkat tillbaka till restaurangbranschen. Jag trivs med det, säger Malin Jakobsson restaurangchef på Greenroom & Deli. Malin arbetade en sommar som restaurangchef på Lidö Värdshus och det var där hon träffade sina nuvarande kompanjoner Hugo Olofsson och Olle Tejle som utöver Greenroom & Deli även driver bland annat Lidö Värdshus och Kastellet på Kastellholmen i Stockholm. − När jag var föräldraledig började jag fundera över framtiden och kände att jag ville satsa på en egen verksamhet. När jag fann den här och hållbarhet. Jag jobbar mycket på att hitta leverantörer med bra råvaror, gärna i närområdet och ekologiskt där det går, berättar Malin. Sommelier Grunden för restaurangen är lunchserveringen, men Malin är även utbildad sommelier. Tanken är att hon även ska erbjuda eventkvällar för både privatpersoner och företag där mat och dryck såklart står i centrum. I helgen håller hon i en provning av Calvados där man även får möjlighet att prova svensktillverkad sådan. − Att njuta är en viktig del av livet och jag tycker att det är spännande att hitta På lunchmenyn finns nordisk mat med varmrätter, pasta, paj och soppa. Den här dagen serveras det bland annat potatis- och purjolöksoppa samt mozzarella- och salviafylld kycklingfilé med grönsaksris och rödvinssky. lokalen kändes det helt rätt, säger Malin. Borden i restaurangen ligger bokstavligen i ett växthus och runt sittplatserna frodas växter och blommor. − Mina förebilder är Rosendals och Ulriksdals trädgårdar. Även om det inte finns odlingar på samma sätt här så finns det närhet till många grönsaker och växter. Vi har till exempel använt mycket färska kryddor, krasse och körsbärstomater som kommer från Åkersberga Växtförsäljning. Och förhoppningsvis kommer vi att kunna utöka det samarbetet, säger Malin. På menyn finns nordisk mat där hållbarhet står högt i kurs. − Vår slogan är: Kärlek, kvalitet Välgörenhetslunch i Åkersberga och Vaxholm n NÄRINGSLIV Sex företagare från Vaxholm och Åkersberga stod i torsdags och fredags i en så kallad Foodtruck och lagade och serverade lunch till förmån för utsatta flyktingbarn och gravida på gränsen mellan Syrien och Turkiet. Pengarna de samlade in går oavkortat till Baby Nest Foundation Sweden som åker ner till Turkiet och hjälper till på plats. Under torsdagen stod de på Storängstorget i Åkersberga och på fredagen utanför Waxholms Hotell. Totalt fick de ihop 65 210 kronor. De medverkande företagarna var Malin Lönneberg, Desserthantverk Österåker, Jeanette Sangfelt, Klappbryggan Åkersberga, Anné Eklund, Tornvillan Vaxholm, Michelle Dandenell, Castellane Future Ideation AB Vaxholm, Lisa Lönner Pulkkinen, Husmor Lisa Vaxholm samt Veronica Zetterlund, Event i Vaxholm. CL Från vänster: Jeanette Sangfelt, Malin Lönneberg , Lisa Lönner Pulkkinen, Veronica Zetterlund och Michelle Dandenell. bra kombinationer med mat och dryck. Mina stora intressen är mat, dryck och hälsa. De går utmärkt att kombinera – bara man hittar den rätta balansen. Vad gör du när du inte arbetar? − Jag har tre flickor som förstås är en stor del av mitt liv. Annars rider jag, tränar eller springer på dryckesprovningar en del. Jag har också bestämt mig för att ta grönt kort i golf. Får se när det blir av, avslutar Malin Jakobsson med ett leende. Charlotta Lambertz Foto: ChArlottA lAmbertz