AMES 1
TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILDER BRYSSEL – S
TADEN FÖR ALLA SOM ÄLSKAR GOD MAT Bryssel är den perfekta staden för alla som älskar god mat. Belgien har en mångfald av råvaror vilka genom en enorm skaparglädje förädlas till helt fantastisk mat. I Bryssel finns såväl bra barer och caféer som en mångfald av utsökta restauranger. De typiska specialiteterna är choklad, musslor, pommes frites, våfflor och ölen. F isk och skaldjursälskarna samlas lunchtid, i stora skaror, på restaurangen Mer du Nord. Här serveras, utomhus på torget Place Sainte-Catherine, dagens fångst av bläckfisk, fiskar, ostron och musslor. Fisk och skaldjur som bäst. I anslutning till torget ligger, på Rue de Flandre, restaurangen Le Pre Sale, Brysselbornas eget favoritställe för nationalrätten Moules Frites, musslor och pommes frites. Här kan väljas mellan, perfekt kokta, musslor på sex olika sätt, vi gillade de kokta på vitt vin. Kastrullen med de heta musslorna kommer givetvis tillsammans med härligt krispiga frites och majonnäs. Chez Leon är välkända för sina Moules Frites och lockar många av de turister vilka gärna söker sig till de trånga restauranggatorna, på kort avstånd från torget Grand Place. Populära restaurangen Fin de Siecle på Rue des Chartreux ligger också nära torget Place Sainte-Ca56 therine. Inga bordsreservationer kan göras, men vid kö så har gästerna möjlighet att beställa ett glas öl. Stämningen är hög i den mycket avskalade matsalen, med bord och stolar i trä. Ingen meny finns utan dagens rätter presenteras på en stor griffeltavla. Här finns traditionella belgiska rätter men även rätter med influenser från Asien och övriga världen. Vi beställde Moules Frites följt av en grillad, smakrik, entrecote med bakad potatis, sallad och persiljesmör. Till detta en god Trappistöl. POMMES FRITES ÄR en belgisk rätt. Den skapades, av en slump, i slutet av 1600-talet. I Vallonien, blev den fisk vilken vanligtvis fångades en bristvara, då vattnet i sjöarna, detta år, fryste till is. Den ersattes då, framgångsrikt, av potatis skuren i en plattfisks storlek. En rätt vilken behållits sedan dess. Bäst pommes frites har Maison Antoine vid Place Jourdan, bakom EU-parlamentet. Tyvärr har den tidigare, charmiga, kiosken ersätts av en steril, modern, fyrkantig byggnad. Men deras frites, i en pappstrut, är alltjämt utsökta, toppade med en fräsch majonnäs. I MER ÄN 2000 år har öl varit Brysselbornas och belgarnas favoritdryck. Det finns mer än 300 olika producenter av belgisk öl vilka brygger tusentals ölsorter. Trivsamt så serverar barer och restauranger varje ölsort i sitt eget speciella glas. Bästa ölet, trappist, bryggs av klostermunkarna i Flandern. Idag är den belgiska ölen med på listan över Unescos världskulturarv. I Bryssel erbjuds god öl i varje kvarter. En klassisk ölhall vi gärna besöker är A la Mort Subite för ett glas, skummande, Grimbergen. MYCKET BERÄTTIGAT ÄR belgarna mycket stolta över sin goda choklad, världens bästa. Chokladen görs på speciellt utvalda kakaoböner och pralinerna har en hög halt av kakaosmör för bästa smak. Chokladbutikerna, med oerhört vackert dekorerade skyltfönster, är många. Exklusiva, och vår favorit, är Pierre Marcolinis butiker vars tryffel smälter i munnen och lämnar efter sig en kaskad av ljuvliga chokladsmaker, choklad som allra, allra bäst. Mer lättåtkomliga är de nygräddade belgiska våfflorna. De äts oftast tillsammans med vispgrädde och en toppning, gott är med färska jordgubbar. n BRYSSELTIPS A la Mort Subite-Ölhall Chez Leon-Musslor Fin de Siecle-Restaurang Le Pre-Sale-Musslor Maison Antoine-Pommes Frites Mer du Nord-Fisk & skaldjur Pierre Marcolini-Choklad