AMES 1
TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILDER BLOSSA 19 A
LOHA BLOSA 19 ALOHA 71822, 119 kronor S edan 2003 har Blossa lanserat en ny smak inför varje vintersäsong. Fram till 2010 hämtade Blossa inspiration från den nordiska vintern med smaker som lingon, saffran och vinteräpple. Samtliga år har flaskan fått en ny unik design, vilket bidragit till att göra årgångsglöggen eftertraktad bland många samlare. Från 2011 har Blossa blickat ut i världen för att hämta inspiration till årgångsglöggen. De klassiska glöggkryddorna har blandats med nya och spännande smaker från jordens alla hörn. Tidigare år har Blossa besökt bland annat Sydamerika, Japan, England, Frankrike, Italien och Indien. – I år har vi rest ända till Hawaii, närmare bestämt ön Oahu, för att finna inspiration. Passionsfrukten ger en tropisk sötma vilken balanseras av hibiskusblommans fruktiga 58 syra. De lätta tonerna av kaffe och kokos smälter samman och ger glöggen en spännande twist. I sin helhet är glöggen fruktig och frisk och gifter sig väl med Blossas traditionella glöggkryddor, säger Åsa Orsvärn, cheif blender för Blossa. Åsa har blandat Blossas framgångsrika glögg i 25 år och är en av världens främsta inom sitt gebit. Flaskans färg ska föra tankarna till den rosaröda hibiskusblomman och de rosa korallerna som präglar de rev vilka omringar Hawaiiöarna. Hibiskusblomman återfinns också i mönstret som pryder den färgglada flaskan, såväl som i smaken och efterliknar 1950-talets Hawaiiskjortor. Siffrornas blågröna färg ska påminna om havet och Hawaiis surfingkultur, medan korken symboliserar kokosnötens färg och textur. Doften är mycket fruktig och ger en angenäm sommarkänsla. Smaken är överraskande söt. Passionsfruktens och hibiskusblommans smaker gör att drycken upplevs mer som saft än en glögg. Blossa 19 passar bäst, uppvärmd, till pepparkakor och/eller julgodiset. All Blossas glögg tillverkas av vin från noggrant utvalda europeiska vingårdar. Vinerna blandas för att få samma smakprofil från år till år. Det gäller även den alkoholfria glöggen, där alkoholen varsamt tagits bort från vinet. Starkvinerna som används produceras i Spanien och ger glöggen sin typiska karaktär av torkad frukt och russin. För att få till den rätta sötman tillsätts socker producerat av sockerbetor. De olika sorternas Blossa-glögg utgår från samma grundrecept. Kryddblandningen är hemlig med bland annat kryddnejlika, kardemumma och ingefära från utvalda odlare i länder som Kina och Guatemala. n BLOSSAS SMAKER ÅR FÖR ÅR 2003: Pomerans 2004: Vinteräpple 2005: Hjortron & armagnac 2006: Lingon & enbär 2007: Havtorn & kanel 2008: Blåbär 2009: Clementin 2010: Saffran 2011: Arabica 2012: Yuzu & ingefära 2013: Hallon & nypon 2014: Lavendel 2015: Earl grey 2016: Kråkbär 2017: Mango, chili & spiskummin 2018: Limoncello. 2019: Hibiskusblomma & passionsfrukt