Vårdguiden Omslag
Vårdguiden Innehåll & krönika
Vårdguiden Notiser
Vårdguiden Tema Höstinfektioner
Vårdguiden Förkylningstid nu kommer
Vårdguiden 4 av 10 recept på antibiotika onödiga
Vårdguiden Se upp för influensan
Vårdguiden "Aldrig mer att jag skippar vaccinet!"
Vårdguiden Artros - den vanliagste ledsjukdomen
Vårdguiden Bli rökfri med Vårdguiden
Vårdguiden Vinst varje gång
Vårdguiden Dyster vid livets höjdpunkt
Vårdguiden "Jag blev ett med mina bröst i stället
för att fokusera på mitt barn"
Vårdguiden Salt - farligt gott Att njuta sommarens
grillbiff eller popcorn utan salt vore otänkbart. Salt är en oumbärlig smakförstärkare. Och salt är livsnödvändigt. Men för mycket av det goda kan faktiskt även vara livsfarligt. Lär dig hur du håller koll på saltintaget. TEXT JOACHIM STOKSTAD FAKTA ANETTE JANSSON, DIETIST VID LIVSMEDELSVERKET Farligt gott! ➊ Salt är livsnödvändigt – varför? SVAR: Brist på salt kan bland annat ge muskelkramper. Om man varma dagar och särskilt i samband med längre kroppsansträngning svettas mycket kan man kollapsa av saltoch vätskebrist. Salt är också ett viktigt konserveringsmedel för livsmedel. ➋ Varför vill Livsmedelsverket att vi ska sänka vårt saltintag? SVAR: Får man i sig för mycket salt kan det leda till högt blodtryck. ➌ Och hur farligt är högt blodtryck? SVAR: Det ökar risken för att man ska drabbas av hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och skador på njurarna. ➍ Hur håller man koll på att man får i sig lagom mängd? salt per dag. Livsmedelsverket vill att vi av hälso skäl sänker intaget till 5–6 gram, mindre än en tesked. En färdigrätt kan innehålla så mycket som 6 gram salt. Vissa nyckelhålsmärkta livsmedel får inte innehålla mer än en viss mängd salt. ➎ Men om man gillar ordentligt med salt på maten? SVAR: Eſtersom man vänjer sig vid en viss salthalt är det bäst att minska successivt på mängden, så att smaksinnet hinner ställa om sig. Vårdguiden nr 3 2011 SVAR: Det är inte helt lätt, eſtersom saltmängden inte behöver anges på livsmedlens ingrediensförteckning. Hur mycket vi själva saltar är lättare att kontrollera. I dag får vi i oss i genomsnitt 10–12 gram ➏ Vilka är de främsta saltbovarna? SVAR: Mellan 60 och 70 procent av allt salt vi får i oss kommer från färdiga livsmedel som chark- och köttprodukter, vissa dessertostar, salta snacks, soppor och såser, bröd, matfett och färdig- och restaurangmat. Undvik extrasaltat bordsmargarin och FOTO: STOCKFOOD mängd natrium. I dessa är en del av natriumet utbytt mot kalium, andra mineralämnen och örtkryddor. Flingsalt och havssalt inne håller normal natriumhalt. Att ersätta en del av intaget av vanligt salt minska mängden salt i matlagningen. Även soja och buljong innehåller mycket salt. Dessutom saltar vi oſta extra vid matbordet. Livsmedelsverket samarbetar med matindustrin för att få den att sänka saltmängden i färdigmat. ➐ Är specialsalt som exempelvis Seltin, örteller flingsalt nyttigare än vanligt salt? SVAR: Mineral- och örtsalt innehåller mindre med mineral- eller örtsalt är bättre ur hälsosynpunkt förutsatt att man inte samtidigt ökar konsumtionen. ➑ Varför tillsätter man jod i vissa salter? SVAR: Vi får i oss för lite jod eſtersom våra jordar är jodfattiga. Jod är nödvändigt för sköldkörtelhormonerna, som bland annat reglerar ämnesomsättningen i kroppen. För lågt dagligt intag kan orsaka struma. Joderat koksalt är en av våra viktigaste jodkällor.• 19
Vårdguiden En hjälpande hund
Vårdguiden Alla ler mot Charlie
Vårdguiden Genvägen till vårdinfo
Vårdguiden När blicken grumlas
Vårdguiden Vanliga ögonsjukdomar
Vårdguiden Glömde du kondomen i somras?
Vårdguiden Notiser - Vårdguiden