Linns älgfärsbiffar med mandelpotatispuré och kla
ssiska Tillbehör Ingredienser: Hon började hänga med hundföraren på älgjakterna och ut på harjakt med familjens vänner. – Tommy Claesson är en jaktledare här i närheten och han brukar ha kurser. Linn nämnde att hon var intresserad och plötsligt ringde Tommy upp: ”Jag ska ha en kurs ganska snart, ska du vara med?” Egentligen passade det inte så bra i tiden, det var mycket att göra i skolan förra våren, men Linn bestämde sig ändå för att offra ett antal helger på jägarexamen. – Det var jättekul! Tommy är världens bästa lärare. Att hitta tid att plugga inför provet var svårt med så mycket annat skolrelaterat, men Linn körde en snabb korvstoppning och klarade sig bra – sextioåtta av sjuttio. – Det var den där jäkla brunanden som ställde till det, säger Linn och skrattar. Nu har hon sin examen. Och det har blivit någon harjakt. Men dessvärre var det mycket i skolan under hösten och så hade föräldrarna den dåliga smaken att resa bort under älgjakten så hon kom aldrig ut. – Jag har inte skjutit något än, men å andra sidan har jag ju tid på mig. Jag skulle gärna jaga fågel, och mamma har kompisar som har en jaktlabrador så jag ska fråga om jag inte kan få följa med dem ut. Vad har du för vapen? – Inofficiellt har jag fått farfars hagelbössa, en Beretta. Men jag måste köpa mig en studsare och ett kikarsikte när jag inte är en fattig student längre. TEXT: Tina Hjorth Svensson FOTO: Boel Ferm Biffar 500 g älgfärs 1 ägg 1 gul lök 2 dl vispgrädde 1/2 dl ströbröd vitpeppar salt Puré 750 g mandelpotatis 2 dl mjölk 100 g smör Gör så här: Biffar Finhacka löken & blanda med ströbrödet, ägget och grädden i en bunke, låt stå en kvart. Blanda ner färsen i gräddsmeten, gärna med händerna. Smeten ska vara ganska lös när den är klar. Viktigt! Blanda aldrig färs för mycket, då blir konsistensen på biffarna himla tråkig & kompakt. I en stekpanna (jättegärna gjutjärn), häll i ordentligt med rapsolja och en klick smör. När smöret slutat fräsa, lägg ner ”bollar” av smeten i pannan och platta till dem lite med handen eller en stekspade. Det blir inte de snyggaste biffarna - men de godaste! Vänd biffarna när de fått fin färg på ena sidan och stek klart. Håll biffarna varma i en ugnsfast form på varmluft, 140°C. När all smet blivit till biffar är det dags för såsen, och för allt i världen - diska inte pannan! Puré Skala och koka mandelpotatisen tills de går av på mitten då du sticker en gaffel i dem. Pressa potatisarna genom en fin sil (eller en potatispress, med risk för klumpar). Värm mjölken med smöret i en kastrull tills det är ångande varmt och smöret smält. Rör ihop mjölksmöret med potatisen till önskad konsistens, smaka av med salt och muskot. Sås Hacka lökarna grovt och stek dem i pannan du stekte biffarna med en klick smör. Tillsätt viltfonden och låt koka ihop en stund. Koka till en tredjedel av vätskan är borta. Sila skyn ner i en kastrull, och koka ner till 2/3 igen. Tillsätt grädde, gelé och ketjap manis. Smaka av! Om den är för salt, tillsätt mer grädde. För ”mesig” - mer ketjap manis eller koncentrerad fond. Servera biffarna med purén, såsen, pressgurka och rårörda lingon! Smaklig måltid! salt riven muskotnöt Sås 2 schalottenlökar smör 3 dl grädde 2 dl vilt- eller köttfond (eller någon köttbuljongtärning i värsta fall) 1 msk ketjap manis (kan bytas ut mot soja) 1 msk gelé (typ svarta vinbär) 95 MIN JAKT OBS! Detta recept är inget för den som är rädd för grädde och smör ;)