Nollelva 1
JUL Festlig stjärnkväll med IFK Lördagen den 11 n
ovember firade IFK Norrköping och samarbetspartners av den gångna säsongen med den traditionella Stjärnkvällen. Det hade dukats upp långbord i Teknikhallen på Östgötaporten och stämningen var hög när det bjöds på prisutdelningar, god mat och härlig underhållning från scenen och storbildsskärmarna. Henrik Johnsson var konferencier och skötte arbetet med den äran, med stabil uppbackning av Mårten Jacobsson. Ordförande Peter Hunt kunde se tillbaka på ett bra år och hoppades att 2018 skulle bli ännu bättre. Text & Foto: Tobias Pettersson Maten på julbordet och dess historia Text: Kristian Andersson Foto: Shutterstock Julbord är en tradition som följt oss ända sedan vikingatiden. Då användes uttrycket ”dricka jul”. Det kristna julfirandet kom till Sverige under medeltiden och man fastade under advent, vilket också innebar att man inte fick äta kött. Kring sekelskiftet 1900 tog det traditionella julbordet form och har sedan dess utvecklats med olika maträtter fram till idag. I och med att det kristna julfirandet var en romersk-katolsk sed fastade man under advent, och då var det förbud mot att äta kött. Middagen bestod i stället av lutfisk, gröt och dopp i grytan mellan sysslorna på gården och i hemmet. Fastan bröts sedan på juldagen och då frossades det i kött av olika slag. När hemtrevnadsidealet förstärktes under decennierna runt sekelskiftet 1900 kom så även önskan om den perfekta julen. De traditionella huvudrätterna som lutfisk, dopp i grytan och gröt bestod men nu började man duka fram dekorerade och pyntade smårätter på julbordet. Dessa inspirerades av borgerliga matsalar och restaurangmiljöer. DAGENS JULBORD TAR FORM Det har genom åren diskuterats vilka maträtter som ansetts höra till julbordet och flera maträtter har tillkommit. Exempel på rätter som funnits längst är julskinka, kalvsylta och julkorv, medan prinskorv, gravlax, rödkålsallad och olika smak22 NOLLELVA satta sillar dök upp senare. Och den idag så populära köttbullen hamnade på julbordet först i början av 1970-talet. Dagens julbord består sammanfattningsvis av rätter som har viss anknytning till medeltidens fastaregler, dels förknippas med slakten av julgrisen före jul men också dåtidens konserveringsmetoder, som till exempel inlagd sill. Det kommersiella julbordet började serveras på restauranger strax efter första världskriget, en eller ett par söndagar före jul, men är idag populärare än någonsin tidigare. Nu har vi möjlighet att äta julbord redan i mitten av november fram till självaste julafton. Maten på julbordet varierar som sagt, men vanligast och mest traditionellt är bröd, dopp i grytan, gröt, inlagd sill och strömming, Janssons frestelse, julost, julskinka, lutfisk, köttbullar, olika varianter av kål samt diverse god- och sötsaker som kakor eller nötter. Juldrycken består oftast av julöl, julmust och glögg.