Nolltretton 1
KROG KROGKRÖNIKA MISSA INTE Dags för en riktig TA
KBAR? Text: Tobias Pettersson Sköna sommarkvällar med en drink i handen och staden som breder ut sig där nedanför. När får vi den första riktiga takbaren i Östergötland? Få saker utstrålar lika mycket internationellt nattliv som en glamorös takbar. Det är en speciell känsla att lämna gatans brus och ta hissen upp till en annan värld där man dansar under stjärnorna, sippar på drinkar och minglar runt långt ovanför den tråkiga vardagen där nere på markplan där det vanliga livet utspelar sig. Det är en känsla av flärd och utvaldhet. Och det är hög tid att vi får uppleva den även här i vårt eget län. På sajten Rooftopguiden finns många av världens fräckaste takbarer samlade för den som vill drömma sig bort till ett liv med goda drinkar på exotiska platser. Några som delvis lever det livet är killarna Hans Ebenman och Richard Fredricson som har rötterna i Östergötland, och som för sisådär två år sedan startade sidan när de upptäckte att det saknades en lättöverskådlig lista över världens takbarer. Sedan dess har de med hjälp av kontakter världen över samlat fakta om över 1000 takbarer i över 100 städer runt om på jorden. Bangkok är en riktig bra stad när det gäller takbarer och mest kända är förmodligen Vertigo och Sirocco (känd från filmen ”Baksmällan 2”), som många turister, däribland jag själv, brukar passa på att besöka när de är i staden. Men Bangkok är inte unikt. Varje stad med självaktning kan ståta med ett antal fräcka takbarer, och nu vore dags att vi får möjlighet att stuffa under natthimlen även i Linköping och Norrköping. Med en takbar menar jag inte en terass eller balkong på tredje våningen. En takbar ska ge en rejäl utsikt över staden och ligga så högt upp att gatans sorl försvinner. Helst ska den vara belägen allra högst upp på byggnaden. Men höjden är inte allt, en riktig takbar ska även utstråla viss elegans och klass. Här får man dock vara försiktig, för många takbarer gör misstaget att bli alltför stela och tråkiga, med generisk ambientmusik och svindyra drinkar. En lyckad takbar har en avspänd atmosfär och utstrålar partystämning, men med ett visst mått av stil. I dagsläget har både Linköping och Norrköping ont om hus där det skulle passa att öppna en riktig takbar. Men så behöver det inte vara för evigt. Därför riktar jag mig nu till stadsplanerare och byggherrar: nästa gång ni bygger - tänk högt, tänk coolt, tänk storstad. Tänk takbar! En mötesplats för ölälskare Text: Tobias Pettersson Foto: Benny Nilsson Sedan starten 2010 har ölmässan Linköping Beer Expo vuxit stadigt och blivit ett omtyckt årligt event för ölälskare från både när och fjärran. Årets mässa äger rum på Konsert & Kongress den 14 april och kan ståta med ett 30-tal utställare. - Livet är för kort för att dricka dålig öl, säger mässsarrangören Richard Lindblad och det verkar som att allt fler svenskar håller med honom. De senaste åren har det svenska ölintresset skjutit i höjden. Krogarnas utbud har blivit mycket mer varierat och nya småbryggerier poppar upp hela tiden. - När vi startade 2010 fanns det ett 30-tal svenska mikrobryggerier och idag är det över 300. På mässsan märks det genom att det blir fler utställare för varje år, det dyker upp utställare jag aldrig hört talas om tidigare. Även antalet besökare på mässan har ökat markant. Från cirka 1.500 det första året till dagens cirka 3.500. I början lockade mässan mycket ”ölnördar” men för varje år som gått har det blivit mer och mer ”vanligt folk”, och besökarna är förhållandevis unga med en uppskattad snittålder på 35-40 år. - Jag tror att ölintresset är så stort för att folk är intresserade av vad de stoppar i sig. Det är viktigt med smak och ursprung och människor vill åt något mer än bara det vanliga. Mikroöl handlar om hantverk, att någon har lagt ned en tanke på det de sysslar med. - När vi körde igång fanns det inte så många bra ölställen i stan, vi ville få fler människor att inse att det finns så mycket mer än bara stor stark. Idag är Linköping faktiskt en ganska bra ölstad med ett stort utbud. Fortfarande ligger Östergötland lite efter när det gäller antalet mikrobryggerier, men det finns många krogar med ett tydligt ölfokus. Vad tror du blir nästa stora öltrend? - Humlestinna öl som IPA och Pale Ale har varit en stående trend. Ett tag var det populärt med öl som hade en hög alkoholhalt men det har avtagit lite. Nu kommer det mycket bra lågalkoholhaltiga öl, där man kommer åt en annan marknad och även kan sälja på bryggerierna.. Suröl har också varit i ropet ett tag. Personligen skulle jag gärna se mer fokus på riktigt bra matöl, kanske veteöl med bra komplexitet som funkar ihop med olika maträtter. Men det kanske är en förhoppning mer än en profetia. Fotnot: För mer info gå in på beerexpo.se NOLLTRETTON 41