Nollelva 1
HÄLSA PREMIÄR FÖR SKODAS FÖRSTA PLUG-IN HYBRID To
rsdagen den 5/12 bjöd Söderbergs in till frukost i sin bilsalong. Det var premiär för Skodas första plug-in hybrid som körts in från Tjeckien just för detta tillfälle. På plats fanns representanter från Skoda som berättade om framtidens bil och alla fördelar den erbjuder - nu när el blir ett allt vanligare drivmedel i våra bilar. Vid frukosten fanns det även möjlighet att prata lite hockey med spelare och tränare från Vita hästen. De kände att hösten hade varit bra hockeymässigt, att de börjar sätta laget och att de ser fram mot fortsättningen av säsongen. Morgonen blev ett trevligt och skönt avbrott i julstressen. Text & Foto: Benny Nilsson Ät rätt och må bättre Text: Sandra Häggander Foto: Shutterstock Vi lever i en tid av dieter och kostprogram samtidigt som vi ständigt påverkas av allt från hälsobloggare till forskare. Hur mycket spelar kosten egentligen in i vårt välmående? Och vad ska vi egentligen äta för att må bra? L åt oss se närmare på några generella aspekter. Vår hälsa och prestationsförmåga beror till stor del på vad vi stoppar i oss. I lämplig mängd och rätt kombination kan de flesta livsmedel passa in i en fungerande kosthållning. Generellt är fullkorn, kostfibrer samt frukt och grönsaker exempel på några livsmedel som bör finnas med i en hälsosam kost. En farlig hälsoutveckling i Sverige är att allt fler blir överviktiga och drabbas av fetma. Fetma ökar risken för andra sjukdomar, så som hjärt- och kärlsjukdomar som är den vanligaste orsaken till sjuklighet och död i Sverige idag. För att undvika detta kan man tänka på att äta mer fibrer och mindre salt, socker och mättat fett. Fall inte för kortsiktiga superdieter utan försök tänka praktiskt och långsiktigt. EKOLOGISKT ÄR LOGISKT Ekologisk mat är mer hälsosamt för både miljön och de som arbetar inom jordbruket. Men eftersom det är omöjligt att göra sådana studier på människor är det svårt att bevisa hur ekologisk mat gynnar hälsan. Det finns dock studier som bevisar att ekologisk mat bland annat innehåller mer antioxidanter, att det är lägre risk för fetma hos ekokonsumenter och att ekologisk mat oftast inte har några rester av bekämpningsmedel i sig alls. Självklart är inte kosten i sig den enda som påverkar vårt välmående. Att vi äter regelbundet och varierat är också viktigt. Vilken typ av mat som passar är också i många fall individuellt och beror på om du är gammal eller ung, sjuk eller frisk, stillasittande eller fysisk aktiv. Här följer några generella hälsotips från livsmedelsverket: • Ät 500 gram frukt och grönt varje dag. Det motsvarar ungefär tre frukter och två rejäla nävar grönsaker. • • • • • Välj livsmedel med nyckelhålsmärkning. Ät gärna fisk tre dagar i veckan. Använd olja eller flytande margarin i matlagningen. Välj fullkornsvarianter av bröd, flingor, gryn, pasta och ris. Rör på dig minst 30 minuter varje dag och minska på godis, läsk och bakverk. Källa: Livsmedelsverket, Naturskyddsföreningen och Lantmännen. 24 NOLLELVA VIMMEL