STT 1
14 STT Vecka 39 onsdag 26 september 2018 Köket i
centrum för årets UF TRANEMO I torsdags träff ade 13 UFföretag på gymnasieskolan representanter från näringslivet. Kök visade sig vara årets tema för samtliga teknistelever. Det var i torsdags, den 20 september, som startskottet för Ung företagsamhetsåret gick via traditionsenligt ”Draknäste”. Tranemo gymnasieskolas 13 UF-företag träff ade 14 representanter från näringslivet. – Varje företag tilldelas sedan varsin rådgivare från näringslivet och vi är väldigt tacksamma för hjälpen vi får från dem, säger Patrick Hjertén, huvudansvarig lärare för UF-företag på skolan. För årets trupp har köket haft osedvanligt stor plats. Alla UF-företag på teknikprogrammet har till exempel köksrelaterade produkter. – De tillverkar fl amsäkra förkläden, smaksatt a tandpetare, durkslag och smaksatt salt, säger Patrick Hjertén. Fyra elever från teknikprogrammet har precis varit inne och presenterat sig för näringslivets representanter när STT kommer till skolan. – Det gick bra och vi fi ck bra feedback. En av dem sa att produkten var topp fem av alla idéer som presenterats genom åren, säger Peter Hörstedt. Han tillsammans med Jonathan Andersson, Vendela Palmqvist och Ida Andersson tillhör företaget Flameless UF. De säljer fl amsäkra förkläden som också kan släcka elden om det börjar brinna. Gruppen har redan igång 58 förkläden för tillverkning. – Så vi har redan kommit ganska långt. Men de ville att vi skulle förbätt ra oss på sociala medier och hållbarhetstänket, säger Ida Andersson. I år fi rar de tioårsjubileum med Draknästet på Tranemo gymnasieskola. – Så många som 13 företag är ovanligt men vi har haft ganska många elever på ekonomi- och teknikprogrammen, säger Patrick Hjertén. Andra idéer som förverkligas genom företag i år, förutom köksprodukter, är till exempel brännkott ar, galgar och korthållare. YLVA HIDENG ylva@stthuset.com Flameless UF består av teknisterna Jonathan Andersson, Vendela Palmqvist, Ida Andersson och Peter Hörstedt. – Vi hade tillgång till fl amskyddat tyg så valet av produkt var ganska enkelt, säger Peter Hörstedt om deras produkt fl amsäkert förkläde. FOTO: YLVA HIDENG Välkommen att boka ditt Julbord Julbord Vackert pyntat med den rätta Fanny & Alexanderkänslan Boråsvägen 234, Rydal • 0320-939 20 • www.spinnaren.se Vill du annonsera här? Kontakta någon av våra säljare: Marina 0325-479 55 Mathias 0325-479 65 Satu 0320-20 91 32 Välkommen hem till oss i juletid! Julfrukost Samla medarbetarna eller familjen och börja dagen med vår populära julfrukost! Serveras 3/12–20/12. Vardagar kl. 7-9, söndagar första sittning kl. 8.30-10.30, andra sittning kl. 11-13. Pris 180:-/person Julbord på vårt vis. Fredagar. Ett klassiskt julbord med omtanke och kärlek till råvarorna. Vårt julbord börjar med glöggmingel på innergården. Livemusik sprider stämning under kvällen. Pris 550:-/person Julbord family style dining. Lördagar. Julbord, direkt till er vid bordet i fem olika serveringar. Pris 600:-/person Julweekend lördag-söndag pris från 1050:-/person. Tillgång till vårt utomhus SPAbad och sjöbastu. Julbord i family style dining concept. Boende i dubbelrum. Julfrukost, en hotellfrukost med extra allt som hör julen till. Boka bord 0320-301 00 eller bokningen@tvaskyttlar.com 30 nov-22 dec 30 nov t.o.m. 22 dec Torsd-fred kl 12.00 Jullunch 475:Fred-lörd kl 18.00 Stora Julbordet 595:Sönd kl 14 Stora Julbordet 595:Barn 0-3 år gratis Barn 4-10 år 269:Tisd-onsd lunch eller kväll erbjuder vi ett julbord med ett urval av våra härliga delikatesser för Sällskap 50-110 pers. 450:-/st Övriga dagar och tider efter önskemål. Se hemsidan för mer info.