Nöjesnytt Jönköping 1
sommarfest Med årets vackraste tid som inramning
är det hur kul som helst att bjuda in till sommarfest. Gör det enkelt och plocka några av våra föreslagna rätter till en liten buffé. LAXCARPACCIO MED FLÄDER 4 portioner 300 g färsk laxfilé 2 betor, gärna olika färg 2 msk koncentrerad fläderblomssaft 1/2 citron, finrivet skal & saft 1 krm strösocker 2 krm salt 1/2 krm svartpeppar Färsk dill SENAPSKRÄM 2 dl Arla Köket® crème fraiche 1 msk skånsk senap 1 msk hackad färsk dill Salt & svartpeppar Rör ihop ingredienserna till senapskrämen. Smaka av med salt och svartpeppar. Skala och skiva betorna tunt, gärna på mandolin, och lägg i iskallt vatten så de blir krispiga. Skär laxen i tunna skivor och lägg på ett stort fat. Blanda flädersaft, citronskal och -saft, socker, salt och peppar. Häll över laxen. Hit kan du förbereda! Klicka på senapskrämen och garnera med betor och dillvippor. MINIFRITTATA 12 st 2 msk Arla® Köket smör- & rapsolja 1 gul lök 4 ägg 1/2 dl Arla® vispgrädde 1 krm salt 1 krm svartpeppar 75 g rökt skinka 75 g Riven Arla® Svecia 1/2 dl hackad bladpersilja Sätt ugnen på 200°. Smörj 12 minimuffinsformar med smör-&rapsolja. Skala och finhacka löken. Bryn löken i smör-&rapsolja på svag värme tills den har fin färg. Vispa ihop ägg och grädde, salt och peppar. Strimla skinkan. Vänd i skinkan, ost och persilja i äggsmeten. Fördela smeten i formarna. Grädda i mitten av ugnen 8-10 min. 36 | nöjesnytt GRILLADE LAMMFÄRSSPETT MED FÄRSKOST 4 portioner 500 g lammfärs 2 msk färsk hackad mynta 1 vitlöksklyfta pressad 1 tsk chilliflakes 1 krm svartpeppar 1 ägg 1 tsk salt FYLLNING: 100 g Arla® färskost paprika 1 msk Arla Köket® smör- & rapsolja Blanda alla ingredienser till färsen. Forma 12 ovala biffar. Platta ut dem och fördela färskosten på färsen. Lägg ett grillspett på varje och nyp ihop till en järpe runt spetten. Pensla lammfärsspetten med smör-&rapsolja. Grilla ca 5 min på varje sida. SPENAT- OCH POTATISSALLAD MED KRÄMIG SESAMDRESSING 4 port 500 g färskpotatis 3 salladslökar 200 g bladspenat 1 msk rostade seamfrön KRÄMIG SESAMDRESSING 3 dl Arla Köket® turkisk yoghurt 1/2 dl ljus tahini 2 msk olivolja 2 msk japansk soja 1 msk risvinsvinäger Tvätta och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Vispa ihop yoghurt, tahini, olja, soja och vinäger till en krämig dressing. Strimla salladslöken. Skölj spenaten. Halvera potatisen och blanda med dressingen. Vänd ner lök och spenat. Toppa med sesamfrön. HETA KYCKLINGSPETT 4 portioner 400 g kycklinginnerfilé 1 tsk salt GLAZE 2 msk Arla Köket® smör- & rapsolja 1 tsk kinesisk soja 1 tsk mald spiskummin 1/2 citron, rivet skal 1 tsk chilliflakes 1 pressad vitlökklyfta Salta och stek filéerna runtom i smör-&rapsolja ca 5 min. Låt kallna. Rör ihop glazen och blanda med kycklingen. Trä upp på blötlagda träspett. Värm dem på grillen ca 5 min. OSTSNURROR 16 st 150 g Kvibille® cheddar riven 2 smördegsplattor 1 ägg TOPPING 1/2 tsk chilliflakes 1/2 tsk torkad timjan 1/2 tsk flingsalt Värm ugnen till 200°. Tina smördegsplattorna ca 10 min. Lägg dem på en mjölad skärbräda och kavla lite lätt. Pensla ovansidan med uppvispat ägg. Strö osten över smördegsplattorna. Vik degen dubbel på längden. Skär i ca 2 cm breda stänger och vrid dem till spiraler. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och pensla med ägg. Strö över chili flakes, timjan och flingsalt. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min, tills de fått en gyllenbrun färg. Låt svalna på galler.