Nöjesnytt Jönköping 1
Nyhavn lockar alltjämt horder av danskar och turi
ster till kajernas restauranger och barer. köpenhamn I kölvattnet av restaurang Nomas framgång drar en högkvalitativ matvåg fram över Köpenhamn. Mest uppmärksammade är ställena ute på Refshaleøen med bland annat Nordens största streetfoodmarknad. Danmark må vara en liten nation, men i Köpenhamn blomstrar både kultur- och matscenen. Här har man värnat om sitt oberoende bortom internationella kedjor och låtit unga, nystartade företag ta plats. I stadsdelen Nørrebro är gator som Lægersborggade ett bra exempel, med alternativa mode-, möbel- och hantverksbutiker och små, mysiga kaféer. Från att tidigare ha varit ett ganska dött område är det i dag ett av de hippaste. Samma sak gäller ute på Refshaleøen, "Reffen" som danskarna säger – ett gammalt varvs- och industriområde som de senaste åren har tagit över stafettpinnen från Papirøen, som revs för att ge plats åt nybyggen. Nu är det till Reffen de visionära krögarna söker sig, vid sidan av enklare barer, kaféer och streetfoodställen. - Danmark har på lite mer än ett decennium gått från att vara en matöken till ett matmecka, säger den berömde amerikanske kocken Matt Orlando när jag möter honom på fredagskvällen i hans restaurang Amass med tillhörande bakficka AFC, i den postindustriella miljön ute på Refshaleøen. Matt Orlando var tidigare sous- och kökschef på Noma och menar att utvecklingen har gått mot enklare mat av hög kvalitet samt hållbarhet. Han har satt riktmärket för socialt och miljömässigt ansvarstagande och visat världen att matsvinn kan vara gott. Denna kväll serveras jag en ångande skaldjurssoppa med nudlar gjorda av nermalda fiskben. - Vi har inte längre råd och inte rätt att laga mat på det sätt som sker på många av våra finkrogar runt om i världen. Därför lämnade jag Michelinkrogsvärlden för att koncentrera mig på att få bort matsvinnet. Jag avslutar kvällen på hamburgerrestaurangen Popl i Christianshavn, en populär filial till Noma. Här provar jag den godaste vegetariska hamburgaren jag någonsin ätit, gjord på fermenterad quinoa. Nästkommande dag går jag till Nyhavn, där ställena är fulla av turister och en och annan dansk som tar dagens första öl. I änden av kanalen med de vackra färgglada 1700-talshusen och träskutorna står en stor klunga människor och väntar på att få hoppa ombord på en så kallad "havnebus", en sjöbuss som ska ta dem till Refshaleøen och en av de större streetfoodmarknaderna i Europa. Jag åker med, och möts när vi går iland av slitna verkstäder med rostig patina, men bakom dem är det ett myller av liv och rörelse, där färgglada hemmasnickrade skjul, ihopsvetsade containrar, utrangerade flygplan och gamla bilvrak bildar del av scendekoren. I en del av området står en samling badtunnor uppställda, där ångan stiger mot den kyliga eftermiddagsskyn. Alla är överfulla av badande gäster som utan blygsel eller tanke på kylan kliver upp och ner i bubbelpoolerna. Strax intill ligger en konstgjord strand med sand och liggstolar där det pågår någon form av beachparty med hög musik. Dofterna drar oss allt längre in i detta fascinerande virrvarr av charmiga restauranger och barer som serverar snabbmat från världens alla hörn. - Vi vill att folk ska känna sig förvånade och glada varje gång de besöker oss, säger grundaren till Reffen Street Food Market, Jesper Møller, när han märker min fascination. - Jag vill att besökarna ska uppleva det äkta Köpenhamn – fritt och avkopplande och inte så tillrättalagt och propert. En skön och tillbakalutad atmosfär där alla sinnen är öppna för både spännande mat och ny musik. På marknaden finns ett 40-tal lokaler med mat, men även hantverk, från flera håll i världen. Det kan vara filippinsk grillmat, grekisk souvlaki och gyros eller sydindiska dosas som vid Dosa Corner. - Vårt koncept är i grunden enkelt; vi låter duktiga kockar få prova på att för första gången stå på egna ben och driva en liten restaurang, säger Jesper Møller. Vi stannar till hos Danilo på Pastalab som bjuder på ett smakprov av hemmagjord tortellini med ricotta och parmesan. Sedan blir det en kaffe på Coffee Roasters. När jag står på piren och väntar på båten tillbaka till Nyhavn slår det mig att jag hela eftermiddagen har gått omkring med ett brett leende på läpparna. Refshaleøen är helt klart värt en utflykt. TEXT & FOTO: JÖRGEN ULVSGÅRD 48 | nöjesnytt