Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Nu är äntligen jule
n här och vi får tid att umgås och njuta av allt gott som serveras. Så därför har jag, så här inför julen, hittat lite goda viner som kan passa bra till maten i stället för öl. /Peter Lannesand Vinkonnässör GOVERNO - ROSSO TOSCANO 2016 / Italien / Art.nr 72526 / 99 kronor Från det härliga området Toscana har jag hittat detta underbara vin. Governo som i mitt tycke är ett perfekt allroundvin som kan användas till många rätter eller bara drickas som det är. Governo är gjort i huvudsak av druvan Sangiovese, men till en del även druvan Colorino. Det speciella med Governo är att man jäser vinet två gånger. Den första jäsningen sker på vanligt sätt. Till den andra jäsningen tillsätter man ca 20% druvor som man låtit torka LAXBURGARE MED KÅLSALLAD OCH PERSILJE- OCH VITLÖKSKRÄM Ur boken: Tinas Kök / Tina Nordström / Bonnier Fakta DU BEHÖVER: (4 portioner) 600 g laxrens eller 4 laxfiléer à 150 g 2 äggulor 8 tunna skivor surdegsbröd olivolja till pensling smör och olivolja till stekning salt och vitpeppar ur kvarn Kålsallad: 2 morötter, gärna gul och orange 1/4 spetskål saften från 1/2 citron en nypa strösocker salt och vitpeppar ut kvarn lite hackad färsk persilja till garnering Persilje- och vitlökskräm: 1 vitlöksklyfta 200 g philadelphiaost 1 dl grekisk yoghurt, 10% 1 tsk dijonsenap 2 msk hackad persilja salt och vitpeppar ur kvarnen GÖR SÅ HÄR: 1. Värm ugnen till 175 grader. 2. Lägg ut brödskivorna på bakplåtspapper i en ugnsform och pensla dem med lite olivolja. Salta och peppra. Rosta i ugnen i 10-12 minuter, tills de är gyllenbruna och spröda. Låt svalna och lägg åt sidan. 3. Skala morötterna. Strimla morot och kål tunt. Lägg i en skål, häll i citronsaften och tillsätt sockret. Smaka av med salt och peppar och strö över lite persilja. Låt stå i kylen till servering. 4. Skär fisken i grova bitar (om du har portionsbitar) och lägg bitar eller rens i matberedare tillsammans med äggulorna. Salta och peppra. Pulsa matberedaren ett par gånger tills det blir en grov fiskfärs. Ta upp smeten och forma till fyra burgare. 5. Skala och finhacka vitlöken. Blanda med philadelphiaost, yoghurt och senap. Smaksätt med persilja, salt och peppar. 6. Stek burgarna i smör och olivolja i het stekpanna några minuter på varje sida. 7. Servera i rostat surdegsbröd och toppa med persilje- och vitlökskrämen och kålsalladen. direkt på vinrankan så att dom tappar ca 30% av druvjuicen och får en hög koncentration av fruktsocker. Detta ger vinet en massiv, kraftig och kryddig smak med inslag av choklad och solmogna mörka bär med en lång och balanserad avslutning. Fyllighet Strävhet Syra BOURGOGNE ALIGOTÉ - JOSEPH DROUHIN 2016 / Frankrike / Art.nr 5500 / 119 kronor Från Bourgogne kommer detta friska fruktiga vin. Vinet har de två druvor som är tillåtna i Bourgogne Aligoté och chardonnay. Vinet är lagrat i ståltank mellan 5-7 månader. Vinet vinner inte på lagring utan skall drickas ungt. Den friska smaken karakteriseras av gula äpplen, päron och grapefrukt. Det finns en tydlig bitter smak som fungerar väl tillsammans med de söta och syrliga. Delikata julostar från Bråvalla gårdsmejeri På Valla Gård ute på Vikbolandet bedriver Jenny och Jerry Coursell Hoberg sedan fem år tillbaka Bråvalla Gårdsmejeri. Här producerar de året om allt från bredbara ostar och salladsostar till hårda ostar, mögelostar och olika matlagningsostar. - Ostarna görs mestadels på getmjölk, men även på komjölk. Våra getter är som familjemedlemmar, de har egna namn och vi känner igen dem individuellt. Ostar hör julen till och på Bråvalla Gårdsmejeri producerar man självklart julostar. - Vi har en hårdost, Vallas Gårdsost, vilken lagrats i åtta månader och som är mild och fin i smaken. Den passar till det mesta på julbordet. Våra kunder köper gärna Bråvikens Blå, en ost med vitmögelyta och som är blå inuti, vilken är oerhört god på pepparkakor. Sedan har vi hört rykten om att vår bredbara mjukost kombinerad med rödbetssallad till köttbullar ska vara riktigt gott. Mjukosten passar även den utmärkt på julbordet, precis som vår ostkaka med saffransmak, när det vankas efterrätt, förklarar Jenny. Tidigare i höstas mottog Bråvalla Gårdsmejeri silvermedalj i mejerikategorin under SM i mathantverk i Åre. - Vi prisades för vår brieost, Brieviken. Vi namnger ofta våra ostar efter lokala platser. Det var jättekul att få medalj och vi är såklart stolta över utmärkelsen, avslutar hon. (KA) 20 NOLLELVA Bourgogne Aligoté är en del av det större vindistriktet Bourgogne i centrala Frankrike. Vinerna som kommer härifrån är generellt framställda av aligotédruvan, men en viss procentandel chardonnay kan också förekomma i dessa viner. Jorden i detta område är lerig och innehåller en hög kalkhalt. Detta vin passar perfekt till julbordet. Sötma Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl Foto: Shutterstock