Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Ripjakt
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Från Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnytt
Svensk Jakt Vildsvinsjakt
Svensk Jakt Jägartips för vildsvinsjakt
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Test av fem smarta väskor
Svensk Jakt Viltvård
DENNA SIDA ÄR EN ANNONS Skottet satt där det skul
le och viltet är fällt, men då är bara halva jobbet gjort. För att uppnå bästa möjliga köttkvalité gäller det att låta köttet hänga i en stabil medeltemperatur, rätt luftfuktighet och i rätt tid. Med en JAKTKYL från Frigadon kommer du att nå bästa möjliga resultat. Att hantera det fällda viltet på rätt sätt så att inte smuts och andra orenheter kontaminerar köttet är jägare. För att köttet ska bli en förstklassig råvara gäller det att det får hänga i rätt temperatur, i rätt luftfuktighet och tillräckligt länge Viltköttet blir då så mycket mörare och smakrikare. Minst 40 dygnsgrader, det vill säga medeltemperaturen multiplicerat med antal dagar, rekommenderas. Medeltemperaturen får dock inte överstiga tio grader för då riskerar köttet att bli otjänbart. Det är viktigt att titta och lukta på köttet under hängningen. Kontrollera så att inte bakterietillväxter uppstår. Övning ger färdighet och experimentera gärna med olika hängtider för att få köttet precis som du vill ha det. 60 dygnsgrader kan i vissa fall göra underverk med råvaran. Lär näsan att avgöra om köttet är redo att styckas upp. Ett kylrum är att rekommendera för den som vill ha bäst koll på köttets mognad. Att kunna hålla en stabil medeltemperatur 3-6 °C är av yttersta vikt för att den bästa kvalitén ska kunna uppnås. Det erbjuds en mängd olika kylaggregat på marknaden men Frigadons Minicool JAKTKYL är i dagsläget det enda med ställbar luftfuktighet och hetgasavfrostning. Det är även ett miljövänligt och smart val för jaktlaget som önskar absolut högsta köttkvalité efter hängning. Frigadon vet vilka utmaningar det svenska klimatet erbjuder, Frigadons aggregat är tillverkade i Sverige sedan 1977 i vår fabrik i Halmstad. Över 40 års vana av temperatursvängningar har gett oss kunskaper som är omöjliga att ersätta. Våra kylaggregat har en mängd funktioner som gör kötthanteringen säkrare och bättre. Tack vare att luftfuktigheten styrs automatiskt behöver du aldrig oroa dig för att köttet torkar eller att det sker en oönskad bakterietillväxt. Detta är särskilt viktigt under inledningen av hängningen då slaktkropparna avger mycket fukt och riskerar att surna. Hetgasavfrostningen är ytterligare en funktion som förbättrar prestandan. Detta ger snabbare och kortare driftstopp för avfrostning av kylbatteriet, vilket ger jämnare temperatur som följd. Frigadon arbetar ständigt med produktförbättringar och har tät kontakt med våra kunder för att nå bästa möjliga resultat. Vi kan även erbjuda helt kompletta kylrum för att underlätta arbetet för kunden. Våra kylaggregat är dessutom rustade för framtida miljökrav och levereras färdigfyllda med R-290 (propan) vilket i princip ger en Vill du vara ett föredöme för miljövänlig kylteknik, nå bästa möjliga resultat med din kötthantering och dessutom kunna placera aggregatet i en yttervägg? Då är en JAKTKYL från Frigadon det bästa valet för dig. JAKTKYL Benämning Minicool-5-JAKTKYL Kylrumsvolym 3-10 m3 Minicool-10-JAKTKYL 8-32 m3 Minicool-20-JAKTKYL 24-96 m3 Minicool-25-JAKTKYL Kyleffekt 32-110 m3 Samtliga aggregat kan anslutas till 10A / 230V enfas. Därför är Frigadon JAKTKYL det bästa valet Rustade för framtida miljökrav! Aggregaten är färdigfyllda med R-290 (Propan) ett naturligt köldmedium som uppfyller alla framtida krav avseende miljö och energieffektivitet. Luftfuktigheten styrs automatiskt. Ställ in den luftfuktighet du önskar. Automatisk kondensvattenavdunstning kopplas med slang till avlopp. Aggregatet är väderskyddat och kan placeras i yttervägg. Hetgasavfrostning, kort och effektiv avfrostning! Avfrostningen tar ca 40 sek istället för 30-40 min. Aggregatet är komplett och utrustat med elkabel för anslutning till godkänd arbetsbrytare. Tänk på detta när du bygger kylrum Golv- och väggytor ska vara lätta att hålla rena. Kontrollerad ventilation. Möjlighet att hålla en stabil medeltemperatur på mellan 3-6 °C . Håll koll på luftfuktigheten. Bör ligga på cirka 80 procent. Bygg en slaktbana mellan slaktbod och kylrum. Kontakta Frigadon: Mejl: camilla.slinga@frigadon.se Telefon: 035-16 64 60 0,6-0,7 kW 1,3-1,5 kW 2,1-2,4 kW 2,5 kW
Svensk Jakt Jakt med gammal hund
Svensk Jakt Viltvård, fångst & fällor
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Sett & läst
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Hälge
Svensk Jakt Vapen & skytte
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Från Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt
Svensk Jakt Soltider
Svensk Jakt Viltsmak
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västrnorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Göteland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer