Nöjesnytt Växjö 1
höstens goda Här har vi samlat alla våra bästa re
cept på goda och värmande rätter, perfekta en ruggig höstdag. TRATTKANTARELLSOPPA Med syrad grädde blir svampsoppan ännu godare, servera som en festlig förrätt eller varmrätt med nybakat bröd. 4 portioner 300 g trattkantareller 3 schalottenlökar 2 msk Arla Köket® smör- & rapsolja 2 dl vitt vin 1 msk vitvinsvinäger 8 dl grönsaksbuljong 3 dl Arla Ko® syrad grädde 30% 2 msk hackad färsk gräslök Skala och hacka schalottenlökarna. Bryn trattkantareller och schalottenlök i smör-&rapsolja. Lägg undan lite svamp till serveringen. Tillsätt vin och vinäger och reducera till hälften. Rör ner buljong och syrad grädde. Koka upp och låt koka på svag värme ca 20 min. Mixa soppan slät med stavmixer.Servera soppan toppad med den stekta svampen och hackad gräslök. HÖSTGRYTA MED SVAMP OCH ÄPPLE Mustig gryta för höstens middagar med fin rökighet från sidfläsk. 4 portioner 500 g benfri högrev 1 gul lök 3 msk Arla Köket® smör- & rapsolja 1 tärning köttbuljong 1 krm svartpeppar 1 msk tomatpuré 1/2 msk kinesisk soja 3 dl vatten 200 g färska höstkantareller eller annan färsk svamp 100 g rökt sidfläsk 2 äpplen 2 dl Arla Köket® lätt crème fraiche 1 dl grovhackad färsk persilja 1 kg potatis Skär köttet i bitar ca 3x3 cm. Skala och hacka löken. Bryn köttet i omgångar i 1 msk smör-&rapsolja i en gryta. Lägg i lök, buljongtärning, peppar, tomatpuré och soja. Häll på vattnet. Låt grytan koka under lock ca 1 tim. Skala, koka och pressa potatisen. Skär svampen i bitar och fläsket i strimlor. Kärna ur äpplena och skär i bitar. Fräs svamp, fläsk och äpple i 2 msk smör&rapsolja. Koka upp grytan med crème fraiche och rör ner svamp, fläsk och äpple. Låt koka några min. Strö över persilja och servera med t ex pressad potatis. PULLED PORK MED MOS PÅ JORDÄRTSKOCKOR Pulled pork tillagas tills den är så mör att det går att dra isär köttet, utan att använda kniv. Det är riktigt lättlagad "comfort food" och perfekt mat till många. Stek gärna löken länge och inte för varmt, då blir den söt och god. 4 portioner 1 kg benfri fläskkarré 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 2 msk Arla® scenskt smör 1/2 dl chilisås 1 msk chipotlepasta 1 msk oxfond 2 msk mörk sirap 2 1/2 dl läsk av Coca Cola-typ POTATIS- & JORDÄRTSKOCKSMOS 500 g potatis 500 g jordärtskockor 2 dl kelda® matlagningsgrädde 2 msk Arla® svenskt smör Salt & pepper Sätt ugnen på 150°. Salta och peppra karrén och lägg den i en ugnssäker form eller gryta. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs dem i smör på medelvärme ca 10 min. Blanda chilisås, chipotlepasta, fond, sirap och läsk. Häll såsen över köttet och lägg den stekta löken ovanpå. Lägg på lock eller täck formen med aluminiumfolie. Tillaga i mitten av ugnen ca 4 tim tills köttet lätt kan dras isär med två gafflar. Blanda köttet med såsen. Smaka av med salt och peppar. Skala potatis och jordärtskockor och skär i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten ca 20 min. Häll av vattnet. Värm grädde och smör i en kastrull och tillsätt lite i taget medan du mosar potatis och jordärtskocka till ett fint mos. Smaka av med salt och peppar. Servera till köttet, gärna med vitlöksstekta haricots verts och stekta tomater. Garnera med bladpersilja. SVAMPTOAST 4 port 600 g kantareller 1 bananschalottenlök 140 g bacon 2 msk Arla® svenskt smör 2 krm salt 4 skivor Levainbröd 100 g färskost 1/2 kruka hackad färsk gräslök Picklade svampar Rensa svampen och dela stora svampar i mindre bitar. Skala och hacka löken. Tärna baconet. Fräs svampen i en torr, varm stekpanna tills all vätska kokat bort. Tillsätt hälften av smöret, allt bacon, lök och salt. Stek ytterligare 4-5 min på medelvärme. Ta upp svampen ur stekpannan och tillsätt resterande smör. Stek brödskivorna ca 3 min på varje sida.Bred färskosten på bröden och lägg på svampen. Toppa med gräslök och ev lite picklad svamp. CHOKLADKOLAPAJ MED LINGON Chokladkolapaj med utsökt smakbrytning mellan söt chokladkola och syrliga lingon. 12 bitar 100 g Arla® svenskt smör 1/2 dl strösocker 2 dl havregryn 1 1/2 dl vetemjöl FYLLNING 1 1/2 dl Arla Köket® vispgrädde 50 g Arla® svenskt smör 1 1/2 dl ljus sirap 200 g mörk choklad, ca 40% kakaohalt 1 1/2 dl lingon 3 dl Arla® vispgrädde Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 8 – 10 min tills den har fått fin färg. Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. Koka på svag värme ca 10 min. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten. Ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät och blank. Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över lingonen. Ställ i kylen att stelna minst 5 tim eller över natten. Servera med lättvispad grädde.