Nöjesnytt Växjö 1
HÖSTGUIDE FÖR Svamp i stora lass och ett överflöd
av rotfrukter är höjdpunkter bland höstens många goda råvaror. Till säsongens mat passar röda viner med mustiga, kryddiga smaker bra. Eller varför inte upptäcka någon av de mer oväntade kombinationerna som ett vitt torrt friskt vin till krämig svampsoppa. Andra tips är exempelvis fatlagrade vita viner eller vita fruktiga, kanske även aromatiska vita med lätt fetma. En annan vinstil som går under radarn på hösten är de röda bärigt fruktiga vinerna med de mjuka tanninerna. För till höstens rotfrukter passar just dom vinerna riktigt bra. VIN & MAT I KOMBINATION rött vin Bra druvor att botanisera bland, i stilen fruktig (det vill säga inte så sträv/tanninstram) är cabernet sauvignon eller gamay, zinfandel och pinotage. En fingervisning till kvalitet och smak är att ju billigare vin desto snällare är smaken. Oftast. VAD SKA MAN TÄNKA PÅ Till en sås med svamp, en mustig köttgryta eller viltkött som älg passar ett smakrikt fruktigt rött vin. Gärna med lätt strävhet. Druvor att söka bland är merlot, syrah, cabernet sauvignon, nebbiolo och sangiovese. Kvalitetsnivån bör vara av bussigt till bättre vardagsvin. Svamprätter som kantarelltoast eller gräddig svampsoppa smakar däremot otroligt bra till vita viner. Gärna med en knivsudd av aromatiska inslag och/eller en lätt upplevd fetma. Tipset kan tyckas oväntat men har man provat finns ingen återvändo. Om mackan är gratinerad välj en smörig och lätt fatlagrad chardonnay. Stuvade eller gräddiga såser matchar ett friskare vitt. Är du en rödvinsälskare, eller bara har en sådan dag att ett rött vin är det enda rätta, lagar du svamprisotto. En kärnig och lätt kryddig sangiovese (som en Chianti Classico) är då ett riktigt bra val. Rotfrukter är vanliga tillbehör till middag med vilt eller fina köttbiten. Och rotfrukter kan på egen hand vara huvudnummer i en vegetarisk måltid. Beroende på sammanhang, kryddor och tillagning väljer jag antingen ett lite stramare, kraftfullare vin eller om tillfället är fest eller en finare middag och menyn är vegetarisk väljer jag bland vinerna som är lite mjukare. TIPS OCH TRICKS Ju mer strävhet det röda vinet har desto krämigare eller mer fett krävs i maten. Båda behövs för att hålla beska smaker på en armlängds avstånd. Men om kombinationen ändå inte smakar perfekt prova med att salta maten lite mer. Sältan gör att vinets frukt smakar mer. vitt vin ORIGINE DU HAUT BOURG 2014 (95324) Frankrike, 185 kr. Tillfällig lansering 23 september.. Torr, grönfruktig med lätt exotiska drag av aprikos och touch av mineral. Mycket bra vin med härlig koncentration och ansenlig ålder. Ovanligt och intressant! Passar lika bra till gräddiga kantarellsoppan som till höstens färska skaldjur. Betyg: 4+ DOMAINE DU MONT-ÉPIN VIRÉ-CLESSÉ 2017 (74126) Frankrike, 179 kr. Beställningssortimentet, Torr, fyllig, fruktigt sötmogen av äpplen, aprikos, persika och gröna örter. Fin mineralton och en lätt smörig rondör. Bra längd. Perfekt rondör, elegant kraft och fat är som gjord till rätter med gula kantareller. Som torskrygg med smörstekt svamp. Betyg: 4+ SAINT CLAIR PIONEER BLOCK 23 PINOT NOIR 2020 (2936) Nya Zeeland, 79 kr för 375 ml Bärig, fyllig generösmustig av skogshallon, soliga höstlöv, kryddor, fat. Otroligt lätt att tycka om och prisvärt vin i liten flaska för stor smak. Perfekt till höstens kyckling, lamm och vego. Betyg: 4+ GOMEZ CRUZADO PANCRUDO 2019 (94553) Spanien, 349 kr. Tillfällig lansering 7 oktober. Fyllig. Mörk frukt, kärnig av solmogna körsbär, inslag av viol, lakrits, blommor, mynta och läder. Fat. Utmärkt Rioja i en helt egen klass. Passar höstens middagar alla dagar i veckan. Betyg: 5Alternativ Rioja om den här säljer slut är årgång 2011 av Faustino I (2678), 195 kr. TEXT ELKE LJUNG, UTBILDAD SOMMELIER OCH SKRIBENT