Nöjesnytt Kalmar 1
alla tiders öl KOMMER FRÅN ÄNGÖ Det känns redan n
är man kommer in genom dörrarna. Historien, traditionen och det genuina hantverket. Här produceras riktig kvalitetsöl. Vi har hälsat på hos Ängö Kvartersbryggeri. D et finns förmodligen få lokaler i Kalmar som är bättre lämpade för Ängö Kvartersbryggeris verksamhet än just lokalerna på Baggensgatan på Ängö. Här tillverkades tunnor för bland annat öl redan 1910. Och fortfarande sitter känslan i väggarna. – Ja, det kändes rätt att hålla till här, säger grundaren Johan Håkansson som flyttade in i lokalerna 2009 och startade försäljningen ett år senare. Johans intresse för att brygga öl började redan hemma i källaren 1993. Det var där han och två kompisar experimenterade med olika smaker under många år innan han bestämde sig för att satsa företagsmässigt på att tillverka och sälja lokal öl. – 2010 kändes det som att marknaden var redo. Människor hade börjat bli mer nyfikna på öl överlag och efterfrågan på riktigt goda öl var då tillräckligt stor. KVAD BLIR NY SMAK Johan har i dag två anställda och det lilla bryggeriet går jättebra. Faktum är att man i dag har nått taket för hur mycket öl man kan producera. – Vi funderar just nu på vilken väg vi ska ta. Planer finns på att expandera och vi diskuterar hur man då ska gå tillväga. Det 46 | nöjesnytt är ju otroligt roligt att vi har så mycket att göra, säger Johan. För tillfället producerar Ängö Kvartersbryggeri fyra olika öl som finns i det ordinarie sortimentet. Till det kommer olika säsongsöl och man försöker varje år att lansera en ny smak. I april lanseras ”Kvad” – en belgisk kvadrupel smaksatt med honung från Nydala bigård på Öland. Den är framtagen av Jonas Lindgren, en av bryggeriets anställda. HÅLLER ÖLPROVNINGAR Det är vid den här årstiden det finns möjlighet att experimentera fram nya smaker. När högsäsongen drar i gång fram emot april är det bara produktion som gäller. – Ja, då är det bara hårt jobb, skrattar Johan. För den som vill smaka ölen på plats, och dessutom lära sig en del om själva tillverkningen, så går det bra att boka ölprovningar på bryggeriet. – Vi tar emot bokade grupper som då får testa några sorter och följa med i hela bryggningsprocessen. Det är roliga tillfällen eftersom de går härifrån med en hel del nya kunskaper. Den 21-22 augusti är också Ängö Kvartersbryggeri värd för en ölfestival på Brofästet. Det är föreningen Sveriges oberoende småbryggerier som håller festival varje år och i år är det alltså 21-22 /8 ÄR ÄNGÖ KVARTERSBRYGGERI VÄRD FÖR EN ÖLFESTIVAL I KALMAR dags för ett kalmarbesök. Då kommer en rad andra lokala bryggerier hit. LOKAL HUMLE – För mig känns det viktigt att värna om just det lokala. Det blir lite grand som vi hade det för 100 år sedan. Det fanns kvartersbagerier och det fanns lokala bryggerier. Jag tycker om det. Nu hoppas Johan på att svenska bönder ska börja odla humle. I dag får han köpa den från utlandet men eftersom fler och fler mikrobryggerier dyker upp så tror han att det kan gå och hitta en lönsamhet i en sådan odling. – Jag har haft bönder på besök här som visat intresse. Det kommer att ta några år att hitta rätt och odla fram bra sorter men jag hoppas att det är dit vi kommer så småningom. TEXT OCH FOTO: LISELOTTE ERNDIN DAHLBERG