1177 Vårdguiden 1
tema * Matallergi och annan överkänslighet AMNING
OCH FLASKMATNING Introducera mat till barn Skilj på … … LAKTOSINTOLERANS OCH KOMJÖLKSALLERGI Laktosintolerans innebär att tunntarmen har svårt att bryta ner mjölksocker, laktos. Laktosintolerans är ofarligt och besvären försvinner om du undviker livsmedel med laktos. Komjölksallergi betyder att du inte tål ett eller flera proteiner i mjölk och måste utesluta alla livsmedel med mjölk. Även små mängder kan ge allvarliga reaktioner. Laktosfria mjölkprodukter innehåller mjölkprotein och kan inte ges till någon med komjölksallergi. … CELIAKI OCH VETEALLERGI Celiaki, glutenintolerans, innebär att du inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Även omärkta havreprodukter kan innehålla gluten från skörd och produktion. Ren havre, märkt glutenfri, är fritt från andra spannmål. Vid celiaki kan tunntarmen inte ta upp näring som den ska. Den som har celiaki kan äta glutenfri kost. Veteallergi betyder att du är allergisk mot andra proteiner än gluten i vete. Du som har veteallergi måste utesluta alla livsmedel med vete och kan ibland även reagera på glutenfria produkter, som kan innehålla vetestärkelse. 12 I dag är rådet att introducera alla livsmedelsgrupper där ibland fisk, tillagat ägg, mjölk samt finfördelade nötter och baljväxter, inklusive jordnötter, under barnets första levnads år. Rådet gäller även barn med eksem, misstänkt allergi mot ett annat livsmedel eller ärftlighet för allergi. Barn som ammas kan få i sig små mängder komjölksproteiner via bröstmjölken, men det är ovanligt att reagera med allergi. Be om råd på bvc om ditt barn har besvär som kan tyda på allergi, till exempel hudutslag. Du som flaskmatar ett litet barn med komjölksallergi kan få mjölkfri bröstmjölksersättning på så kallad livsmedelsanvisning. Då kan du köpa ersättningen på apotek till rabatterat pris. TILLSATSER I MAT Ibland tillsätts ämnen i mat för att påverka hållbarhet, smak, färg eller konsistens. De allra flesta personer reagerar inte på tillsatser men konserveringsämnen, smakförstärkare, färgämnen och förtjockningsämnen kan ibland orsaka överkänslighetsreaktioner och i ovanliga fall allergi. Läs mer på livsmedelsverket.se 4–10 % av alla vuxna i Sverige har laktosintolerans. I vissa länder och regioner i Asien, Sydamerika och Afrika har de flesta vuxna laktosintolerans, som därför räknas som ett normaltillstånd. ”Kan innehålla spår av” – vad betyder det? ”Kan innehålla spår av” är en varningsmärkning som används för att tala om att produkten kan ha blivit förorenad av allergen, till exempel mjölk, vete eller hasselnöt, vid tillverkningen. Samma produkt kan innehålla olika halter vid olika tillfällen och ibland finns inte allergenet med alls. 1177 vårdguiden 2 • 22 FOTO: JOHNER/MATS WIDÉN