Nolltretton 1
Grillbuffékvällar på Hylinge Text: Tobias Petters
son Foto: Privat M ed start den 28 juni satsar Bistron på Hylinge golfbana på ambitiösa grillkvällar vid fem tillfällen under sommaren. – Det här är tredje året vi kör våra grillbuffékvällar. Förra året blev alla tillfällen fullbokade så vi kör vidare med samma koncept. Vi röker kött och grillar olika detaljer, varav en del som man kanske inte Förutom en bred och högkvalitativ grillbuffé blir det trubadur och glassbuffé. grillar hemma, som flap steak eller högrev som vi bakar eller rökgrillar väldigt länge. Vi gör även egen pulled pork och egna korvar. Förra året låg vi på 12-15 olika grilldetaljer med massa goda röror, chimichurri, bearnaisesås, potatisgratäng och andra tillbehör. Det finns något för alla, säger krögaren Martin Wiklander och fortsätter: – Först tar man sallader, fetaost, meloner, jordgubbar och allting, sen går man till grillen där vi står och grillar och trancherar. Trubaduren står och spelar sommarvisor på uteserveringen och det brukar bli en väldigt uppskattad kväll. FÖRSÖKER SATSA PÅ LOKALA RÅVAROR Martin berättar att han inspirerats av bland annat Lammet & Grisen på Öland och tycker det har saknats ett liknande upplägg här. Och han tror att det finns en marknad för en riktigt bra grillbuffé. Förutom en massa kolgrillat kött kommer det även serveras grönsaker, fisk, skaldjur och kyckling. – Det beror lite på vad vi får tag på. Vi försöker hitta kött och grönsaker från området, så det kan skilja ganska mycket från gång till gång även om vissa saker kommer finnas vid varje tillfälle. – Vi har en fantastisk kvalitet på våra köttdetaljer. Maten står i fokus, men det är viktigt med helheten med en avslappnad sommarstämning med livemusik där man efter grillningen kan avsluta med en ordentlig glassbuffé, säger Martin. Smidigare pantning vid Hemköp Text & Foto: Tobias Pettersson Nu har det blivit ännu enklare att panta flaskor och burkar i Söderköping. På parkeringen utanför Hemköp har Pantamera installerat en så kallad pantomat av senaste modell. Den nya pantautomaten är särskilt framtagen för att underlätta för den som snabbt och enkelt vill panta mycket på en gång. Istället för att panta varje burk och PET-flaska för sig, häller man förpackningarna direkt ur påsen eller säcken ner i ett fack. Maskinen sorterar och räknar panten. Kapaciteten är omkring 100 förpackningar på ett par minuter. När det är klart får pantaren välja mellan olika utbetalningslösningar. 68 NOLLTRETTON SMIDIGT OCH SNABBT Med den nya pantomaten pantar man smidigt, snabbt och nästintill kladdfritt, även om man har mycket pant. – Vi jobbar ständigt med att öka återvinningen av burkar och flaskor. En viktig del i det är att öka tillgängligheten och göra det lätt att göra rätt, säger Carita Classon, ansvarig produktchef på Returpack/Pantamera. Returpack tar emot omkring 2 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor.