Buffé 1
PLÅTMAT JULIA TUVESSON ÅLDER: 28 år. BOR: Malmö.
FAMILJ: Man och två barn. GÖR: Frilansande digital kommunikatör och matkreatör. Delar med sig av recept och inspiration på tuvessonskan.se och @tuvessonskan på Instagram. AKTUELL MED: Boken Plåtmat – Grönt i en långpanna (Norstedts). Middag på en plåt När Julia Tuvesson får bestämma så lagas hela middagen på en plåt – gott, grönt och enkelt! Nu är hon aktuell med kokboken Plåtmat och bjuder Buffés läsare på några smakprov. – JAG HAR LAGAT plåtmat under flera års tid och tycker att det är världens bästa mat. När jag skrev min plåtmatsguide på bloggen för två år sedan blev den megapopulär och därför kändes det klockrent att skriva en hel bok om ett koncept som jag själv älskar och som har räddat min vardag åtskilliga gånger, säger Julia Tuvesson. Enligt Julia handlar boken om så mycket mer än bara recept. Det är snarare en sammanfattning av en matfilosofi som går ut på att göra grön matlagning, som ibland kan upplevas svår, enklare och mer lättöverskådlig. – Att laga grönt i vardagen kan vara svårt – det är där plåtmodellen kommer in i bilden. För att slippa laga efter recept varje vardag är det perfekt att lära sig plåtmodellen som jag introducerar i boken. Då 21 BUFFÉ #8/2018 lär man sig snabbt hur man kan komponera sina gröna måltider. Men vegomat kan absolut kännas svår till en början, det är inte konstigt om man upplever det så. Hon menar även att grön matlagning handlar om att inte göra måltiderna svårare än vad de behöver vara. Man behöver heller inte ställa om helt till vego eller äta det varje dag om man tycker att det är jobbigt. Julia förespråkar istället att man ska ta små steg i sin egen takt och hitta rätter som man själv tycker är goda och som fungerar i ens vardag. Men hennes framtidsvision för vegomat är tydlig: – Jag tror givetvis att framtiden är vego. Att laga grönt till vardags är kul och enkelt. Jag tror att allt fler tycker att mat utan kött både är gott, enkelt och många gånger nytt och kul. Intresset för vegetarisk matlagning ökar hela tiden. Matlagningsintresset fick Julia först i vuxen ålder och det var hemma i studentköket som hon lärde sig grunderna i att laga mat och ta tillvara råvarorna på bästa sätt. Men inte med målet att laga god mat utan för att spara pengar. » TEXT THERESE AHLSTRÖM RECEPT JULIA TUVESSON FOTO HANNA SKOOG STYLING EMILIE HANSEN