019 1
LUNCH Text: Thomas Helsing VAR SKA VI LUNCHA? På
bara några år har Örebro gått från att vara en okej stad att luncha i till att vara riktigt, riktigt bra. Nollnitton tar på sig konsumentupplysningshatten och testar luncher så att du kan pricka in det allra bästa av utbudet när du lunchar på stan. m m SATIN Satin har haft sin uteservering på Stortorget sommartid i ganska många år och sedan 2016 har den haft sin nuvarande utformning med heltäckande tak som går att öppna och infravärme. Därför funkar det alldeles utmärkt att ta en lunch där oavsett om solen gassar eller om regnet står som spön i backen. När vi besöker serveringen är det dock soligt och sen förmiddag, perfekt läge för en lunch i det fria. Jag faller för den helstekta fläskfilén som den här dagen serveras med rostad potatis, grönpepparsås och bakad tomat. Efter beställning hänvisas jag till ett salladsbord som består av en stor skål med grönsallad samt två mindre skålar med stora gröna oliver och majs. Som bröd erbjuds man en ganska alldaglig franska samt olja och vinäger. Det känns lite torftigt och här skulle man kunna lägga lite mer kärlek. Fläskfilén anländer till bordet, enkelt men snyggt upplagd. Den rostade pota10 NOLLNITTON tisen är perfekt, genommjuk men med en fin rostad yta som ger lite extra smak. Köttet är bra men jag hade önskat att både det och såsen hade varit lite varmare. Nu blir det lite för kallt lite för fort. Annars är såsen riktigt fin – ordentlig grönpepparsmak, precis lagom tjocklek och inte onödigt nedgräddad eller smörig i varken mak eller konsistens. I mina ögon, och smaklökar, ett elegant hantverk. Rätten kompletteras med en bakad tomathalva med ett kryddtäcke som är en fin detalj som fler borde ta efter. Det här är enkelt men fint hantverk som smakar alldeles utmärkt. Efter maten väntar kaffe och ett litet urval av klassiska småkakor och de verkar vara av ganska god kvalitet. Inget att skryta om men helt okej. Satin har baserat på den här dagens besök en riktigt bra lunch på Stortorget för 109 kronor. Det handlar bara om att rätta till några små detaljer. SAIGON Saigon på Engelbrektsgatan har varit ett populärt go-to-ställe för lite asiatiskt snabbmat under ganska många år nu. De senaste åren har lokalen fått en ansiktslyftning eller två och numer här det ganska trivsamt där inne. När vi kliver in vid lunchtid en torsdag är klientelet minst sagt blandat. Här finns Barnfamiljer, studenter, arbetare och en och annan herre i kavaj också. Alla sugna på något snabbt och gott med anor från de asiatiska köken. Jag har ett säkert kort jag alltid håller mig till när jag inte är sugen på något speciellt – Biff med bambuskott. Kanske lite tråkigt men svårt att gå fel med det. I och med snabbmatskonceptet finns här inget salladsbord eller andra tillbehör, förutom soya. I de flesta rätter ingår ändå en hel del grönsaker så det är väl överkomligt. Portionens storlek är bra och mättar lagom trots att jag är ganska hungrig den här dagen. Riset är lite tråkigt i vanlig ordning men det är lätt åtgärdat med soja och skyn från woken. Ibland höjs röster om att asiatisk snabbmat inte är så hälsosam men å andra sidan gäller det för snabbmat generellt. Helt klart är dock att det mättar och då kan man ju faktiskt välja tillfällena man äter här. Så till slut är den biff med bambuskott jag får både god och mättande utan att för den sakens skull nå några kulinariska höjder. Man får det man betalar för och kvaliteten är god. Mer än så kan man väl inte önska av en snabbmatslunch. F F n g n g o t o t s s o : o : e e T T H H h o h o a a s s l l i i